Επένδυση-τομή για τον ελληνικό κλάδο του φαρμάκου αποτελεί το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας ELPEN στην Κερατέα με προδιαγραφές που το κατατάσσουν ως το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα πέντε εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ
Σε ευθυγράμμιση με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον κλάδο, η νέα παραγωγική μονάδα με προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ θα συμβάλει τα μέγιστα στην κάλυψη των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας στην κατηγορία όπου ειδικεύεται, δηλαδή, στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιπυρετικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις).
Αυτή η επένδυση είναι μέρος του μεγάλου πλάνου ανάπτυξης συνολικής αξίας 155 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία με ορίζοντα το 2025, που αφορά νέες παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδού 55.000 τμ, εκτός από την Κερατέα, στο Πικέρμι, στην Τρίπολη με δύο νέες μονάδες παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων, αλλά και μεγάλο πάρκο βιοϊατρικής έρευνας και καινοτομίας και ανάπτυξης στα Σπάτα.
Το εργοστάσιο στην Κερατέα έχει έκταση 10.000 τμ και διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Τα εγκαίνια του εργοστασίου προγραμματίζεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2023. Σε πλήρη λειτουργία, η παραγωγή μπορεί να φτάσει στα επίπεδα των 71 εκατ. συσκευασιών ετησίως, γεγονός που θα επιτρέψει στην εταιρεία ELPEN να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών του Έλληνα ασθενή.
Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας μονάδας σε δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος, συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων επισήμανε το ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα της επένδυσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «με τις νέες επενδύσεις δημιουργούμε 800 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 30% αφορά εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης».
Πρόσθεσε ακόμη πως «με τον τρόπο αυτό δίνουμε διέξοδο στους νέους Έλληνες επιστήμονες της χώρας ενώ παράλληλα συμβάλλουμε στον περιορισμό του braindrain, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων, που στην προηγούμενη δεκαετία αναζήτησαν μια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό».
Κρίσιμα τα οφέλη για τη χώρα
Χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων σημείωσε: «Μένουμε Ελλάδα, ο Έλληνας μπορεί», αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι η επιλογή της Κερατέας επικράτησε μεταξύ άλλων προτάσεων για γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους, που ωστόσο απορρίφθηκαν από θέση αρχής του ομίλου να στηρίξει την εγχώρια οικονομία και την επιχειρηματική του δράση στη χώρα.
Σημειώνεται ότι η επένδυση της ELPEN στην Κερατέα είχε μπει στις στρατηγικές επενδύσεις και ήταν αρχικού προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ, ενώ ήταν η πρώτη φορά που ο νόμος στρατηγικών επενδύσεων είχε εγκρίνει project που αφορά τον συνδυασμό παραγωγής, έρευνας και ανάπτυξης, όπως είναι το συγκεκριμένο εργοστάσιο.
Συγκεκριμένα, το «αποτύπωμα» της επένδυσης στην οικονομία αφορά τη δημιουργία εγχώριας οικονομικής προστιθέμενης αξίας σε όρους δημόσιων εσόδων και ενίσχυσης του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας έχουν υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση.
Το τριετές αποτύπωμα από τη λειτουργία του εργοστασίου είναι της τάξης των 75 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Δημοσίου και 260 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ. Επιπρόσθετα, η λειτουργία της νέας μονάδας θα συμβάλει στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές. Τα φάρμακα που θα παράγει το νέο εργοστάσιο, εκτός από την Ελλάδα, θα απευθύνονται και στις αγορές του εξωτερικού (ΕΕ, Μ. Ανατολή, ΗΠΑ), βελτιώνοντας έτσι την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Κλείνοντας, ο κ. Τρύφων επισήμανε: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εθνικός πυλώνας ανάπτυξης. Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδιασμού του κλάδου θα σημάνει την αναβάθμιση των παραγωγικών και ερευνητικών δυνατοτήτων της χώρας μας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την υγεία και την οικονομία. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ήδη διαθέτουμε και η ανάδειξη της χώρας σε ευρωπαϊκό hub παραγωγής,έρευνας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή τηςΝΑ Ευρώπης».
Σημειώνεται ότι η ELPEN το 2022 είχε κύκλο εργασιών170εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ο όμιλος300εκατ. ευρώ. Η ELPEN απασχολεί1.150εργαζόμενους και συνολικά ο όμιλος1.350. Η εταιρεία εξάγει σε τέσσερις ηπείρους και σε50χώρες παγκοσμίως φάρμακα, ενώ το 60% έως 70% των κερδών προέρχεται από τις εξαγωγές, που έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL
[Πηγή:]www.topics.gr