Της Βάσως Αγγελέτου
Να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για “απόβαση” στο Ελληνικό αποφάσισε η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της σχετικής συμφωνίας επένδυσης βρίσκεται και η Eurobank, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr.
Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς η απόφαση έχει ληφθεί οριστικά, αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, εξηγώντας ότι η εκτίναξη του κόστους κατασκευής ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε καθιστούν απαγορευτική την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 121 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το MoU που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2021 με τη Lamda Development, η Πειραιώς σχεδίαζε να μεταφέρει στον πύργο γραφείων (Tower) που θα κατασκευαστεί στο Επιχειρηματικό Κέντρο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης όλες τις κεντρικές της υπηρεσίες που στεγάζονται σήμερα σε 18 διαφορετικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας. Η εν λόγω κίνηση θα ισοδυναμούσε -σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς- με εξοικονόμηση κόστους 10 εκατ. ευρώ για την τράπεζα.
Το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση της επένδυσης εντός της πρώτης πενταετούς φάσης υλοποίησης του έργου στο Ελληνικό, δηλαδή έως το 2025. Πηγές της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων θα μετατεθεί τουλάχιστον κατά 1-2 έτη, γεγονός που φαίνεται πως βάρυνε στην απόφαση της τράπεζας να αποσύρει την επένδυση.
Σε διαφορετική φάση, αυτή της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, βρίσκεται η δεύτερη “τράπεζα του Ελληνικού”. Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών, η Eurobank επιχειρεί αναδιάρθρωση της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Lamda Development στα τέλη του 2021, η οποία αποτυπώθηκε στο σχετικό MoU. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ σε έκταση 18 στρεμμάτων όπου θα ανεγερθούν γραφεία συνολικής έκτασης 40.000 τμ.
Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, “η κίνηση αυτή στοχεύει στη συγκέντρωση των κεντρικών γραφείων και των περισσότερων υπηρεσιών της Τράπεζας σε ένα κτήριο που θα ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές και έχει σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακος και σημαντική μείωση του σχετικού λειτουργικού κόστους”.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια εύρεσης μιας βιώσιμης λύσης για την υλοποίηση της επένδυσης η οποία απειλείται από την εκτίναξη του κόστους που επέφεραν στον κατασκευαστικό κλάδο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπαγόμενη ενεργειακή κρίση. “Τα κόστη έχουν ξεφύγει, αναζητούμε λύσεις για υλοποίηση του deal”, αναφέρουν στο Capital.gr πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η απόφαση της αποχώρησης δεν είναι ειλημμένη καθώς η τράπεζα πιστεύει στο project του Ελληνικού που αποτελεί εμβληματικό έργο της χώρας και “κανείς δεν πρέπει να λείπει από εκεί”. Παρ’ όλα αυτά, τονίζουν ότι το κόστος της επένδυσης είναι τέτοιο που ο ορίζοντας αποεπένδυσης εκτείνεται στα 50-70 έτη. “Το ζήτημα είναι τι περιμένεις από μια τέτοια επένδυση”, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Πηγές της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ότι ούτε η Eurobank θα προχωρήσει τελικά στην επένδυση.
Θυμίζεται ότι τόσο η Πειραιώς όσο και η Eurobank αποτελούν τις δύο τράπεζες που χρηματοδοτούν το φιλόδοξο έργο του Ελληνικού με κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ήταν αναμενόμενο ότι οι δύο τράπεζες θα στήριζαν το έργο ανακοινώνοντας επενδύσεις στο εμβληματικό Επιχειρηματικό Πάρκο.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει, ωστόσο, από τις ανακοινώσεις εκατέρωθεν, σε συνδυασμό με την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια για περικοπή του λειτουργικού τους κόστους καθιστούν την επένδυση μη βιώσιμη για τον κλάδο.
Εξάλλου, όπως αναφέρουν στελέχη του real estate, η φυσιογνωμία του Ελληνικού έτσι όπως διαμορφώνεται πλέον αρμόζει περισσότερο σε επενδύσεις σε τουριστικά και εμπορικά ακίνητα παρά σε γραφεία κτηρίων, με το κόστος της επένδυσης να καθιστά απαγορευτική την επένδυση για πολλές επιχειρήσεις.