Ζωντανό σκουλήκι αφαιρέθηκε χειρουργικά από τον εγκέφαλο γυναίκας

Ένα ζωντανό σκουλήκι, μήκους οκτώ εκατοστών, αφαιρέθηκε χειρουργικά ζωντανό από τον εγκέφαλο μιας 64χρονης γυναίκας στην Αυστραλία.

Όπως γράφει η Australian Guardian, η 64χρονη είχε παραπονεθεί για πόνους στο κεφάλι και προβλήματα μνήμης. Ανέλαβαν οι νευροχειρουργοί σε νοσοκομείο της Καμπέρα για να την εξετάσουν. Αρχικά υπέθεσαν ότι η αιτία ήταν ένας «τραυματισμός». Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ωστόσο, βρήκαν και αφαίρεσαν ένα ζωντανό σκουλήκι. Το παράσιτο ήταν Ophidascaris robertsi, το οποίο συνήθως απαντάται μόνο σε πύθωνες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Emerging Infectius Diseases.

Στις αρχές του 2021, η 64χρονη  από την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, είχε παραπονεθεί για κοιλιακό άλγος και διάρροιες, ακολουθούμενες από ξηρό βήχα και νυχτερινές εφιδρώσεις. Ένα χρόνο αργότερα, τα συμπτώματά της περιελάμβαναν επίσης απώλεια μνήμης και κατάθλιψη. Στη συνέχεια η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καμπέρα. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε τελικά ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

«Αλλά οι νευροχειρουργοί σίγουρα ποτέ δεν πίστευαν ότι θα έβρισκαν ένα σκουλήκι που στροβιλίζεται», ανέφερε ο καθηγητής Σαντζάγια Σεναναγιάκε, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο νοσοκομείο της Καμπέρα ο Σεναγιάκε στον Guardian. «Οι νευροχειρουργοί ασχολούνται τακτικά με λοιμώξεις στον εγκέφαλο, αλλά αυτό ήταν ένα εύρημα που κανείς δεν το περίμενε».

«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση εμφάνισης Ophidascaris robertsi σε άνθρωπο, οπουδήποτε στον κόσμο», ανέφερε ο καθηγητής Σαντζάγια Σεναναγιάκε. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι επίσης η πρώτη περίπτωση που επηρεάζεται ο εγκέφαλος ενός είδους θηλαστικού, ανθρώπινου ή μη».

Πώς μπήκε το σκουλήκι στον εγκέφαλο

Πώς όμως μπήκε το παράσιτο στον εγκέφαλο της Αυστραλέζας; Η γυναίκα ζει σε μια παραλίμνια περιοχή όπου διαβιούν και πύθωνες, αναφέρει η Australian Guardian. Αν και δεν είχε άμεση επαφή με φίδια, συχνά μάζευε άγρια ​​φυτά και χόρτα γύρω από τη λίμνη για να τα χρησιμοποιήσει στη μαγειρική.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να έχει ρίξει αυγά του σκουληκιού στα περιττώματά του στο γρασίδι. Η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε αφού άγγιξε το γρασίδι και μετέφερε τα αυγά του σκουληκιού σε τρόφιμα ή μαγειρικά σκεύη. Ωστόσο, οι επιστήμονες τόνισαν ότι μια λοίμωξη από Ophidascaris δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. «Ως εκ τούτου, η περίπτωση αυτού του ασθενούς δεν θα προκαλέσει πανδημία όπως ο Covid-19 ή ο Έμπολα», καθησυχάζει ο καθηγητής Σαντζάγια Σεναναγιάκε.

Πηγή