Βρέθηκε στον Άρη περιοχή που κάποτε υπήρχαν ποταμοί και πιθανώς ζωή

O ρομποτικός εξερευνητής Curiosity της NASA προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη στις 5 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε διαρκείας αφού συμπληρώνει σε λίγες εβδομάδες 11 χρόνια λειτουργίας.

Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών το ρόβερ δεν σταμάτησε να κάνει έρευνες και να καταγράφει εικόνες από τον Άρη. Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη και να διαπιστώσει εάν ο κρατήρας Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής. Οι ανακαλύψεις που έχει κάνει σε αυτά τα έντεκα χρόνια το Curiosity είναι πολλές και βοηθούν τους επιστήμονες να συνθέσουν το γεωλογικό και ατμοσφαιρικό παζλ του Άρη.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια μελέτησαν δεδομένα που έχει καταγράψει και συλλέξει το Curiosity και πραγματοποίησαν συγκριτικές προσομειώσεις με γεωλογικά δεδομένα της Γης και πιο συγκεκριμένα τρισδιάστατες δορυφορικές απεικονίσεις στρωμάτων πετρωμάτων κάτω από τον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια περιοχή του κρατήρα Γκέιλ όπου υπήρχε εκεί ένα σύστημα ποταμών, σύστημα που σύμφωνα με τους ερευνητές είχε χαρακτηριστικά και συμπεριφορά όπως τα ανάλογα υδρόβια συστήματα της Γης «σημαντικά για τη ζωή, τους χημικούς κύκλους, τους κύκλους θρεπτικών συστατικών και τους κύκλους ιζημάτων» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Εντοπίζουμε στοιχεία που δείχνουν ότι ο Άρης ήταν πιθανότατα ένας πλανήτης ποταμών. Βλέπουμε τέτοια ευρήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη» αναφέρει ο Μπέντζαμιν Καρντένας, καθηγητής Γεωεπιστήμης Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Εικόνες από τα σημεία του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη που φαίνεται ότι κάποτε υπήρχαν εκεί ποταμοί. πηγή φωτό (NASA/Caltech-JPL/MSSS)

Η ανακάλυψη περιοχών του Άρη που υπήρχε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του είναι εξαιρετικά σημαντική αφού σε αυτά τα σημεία μπορούν να εστιαστούν αναζητήσεις ύπαρξης ιχνών ζωής που μπορεί να είχε αναπτυχθεί εκεί στο μακρινό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη ή που σύμφωνα με κάποιες θεωρίες η ζωή αυτή να εξακολουθεί να υπάρχει στο υπέδαφος αυτών των περιοχών έχοντας βρει εκεί καταφύγιο όταν οι συνθήκες στον Άρη έγιναν αφιλόξενες.

Naftemporiki.gr

Πηγή