Η πολεμική μηχανή του Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας και προετοιμάζεται για να εισβάλει εκεί. Ανάμεσα στα άλλα ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο ρομποτικών και αυτόνομων οπλικών συστημάτων τα οποία σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές ενδέχεται να δουν την πρώτη τους ανάπτυξη και χρήση σε ευρεία κλίμακα σε αυτή την πολεμική σύγκρουση. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα οπλικά συστήματα βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Drone καμικάζι
Το Harop ανήκει στην κατηγορία των drones καμικάζι. Μπορεί να μεταφέρει μια εκρηκτική κεφαλή 16 κιλών για να χτυπήσει έναν στόχο σε απόσταση έως χιλίων χλμ. από τη βάση του. Αναπτύχθηκε από την Israel Aerospace Industries (IAI), τον κρατικό κατασκευαστή όπλων του Ισραήλ, το Harop είναι σε θέση να αναζητά, να αναγνωρίζει και να επιτίθεται αυτόνομα σε στόχους διαθέτοντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Έχει μήκος 2,4 μέτρα και πλάτος σχεδόν τρία μέτρα ενώ μπορεί να διπλώσει τα φτερά του για να εκτοξευτεί από ένα μηχανισμό τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα. Όταν το Harop εντοπίσει έναν στόχο που πληροί τα κριτήριά του, θα επιτεθεί αυτόματα με ταχύτητες άνω των 400 χλμ./ώρα χτυπώντας απευθείας στον στόχο και πυροδοτώντας τα εκρηκτικά του. Το drone ξεκινά μια αποστολή προγραμματιζόμενο να έχει αυτόνομη λειτουργία και δράση αλλά αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να υπάρξει παρέμβαση από το κέντρο ελέγχου ώστε είτε να αλλάξει πορεία και στόχο είτε να ματαιωθεί η αποστολή αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.
Πυργίσκοι τεχνητής νοημοσύνης
Το 2022, οι κάτοικοι ενός μεγάλου καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων στη Δυτική Όχθη ένιωσαν από πρώτο χέρι τους τρόπους με τους οποίους τα αυτόνομα οπλικά συστήματα αλλάζουν τη φύση του πολέμου. Στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Aroub που αποτελεί συχνά τόπο εκδήλωσης διαδηλώσεων και αναταραχών το Ισραήλ εγκατέστησε πυργίσκους με τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτουν όπλα που πυροβολούν νέου τύπου πλαστικές σφαίρες που θεωρητικά εξουδετερώνουν αλλά δεν εξοντώνουν ένα άνθρωπο, διαθέτουν επίσης συστήματα εκτόξευσης δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Δημιουργημένοι από την εταιρεία όπλων Smart Shooter, οι πυργίσκοι χρησιμοποιούν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εντοπίζει, παρακολουθεί και κλειδώνει αυτόματα στόχους που θεωρούνται εχθρικοί.
Αυτόνομο ρομπότ μάχης
Σχεδιασμένο για «να κρατά τα στρατεύματα μακριά από το κακό» το Rex MKII είναι ένα από τα πιο προηγμένα αυτόνομα ρομπότ μάχης στον κόσμο. Εξοπλισμένο τόσο ως όχημα μεταφοράς ή αναγνώρισης όσο και ως πλατφόρμα όπλων, αυτό το υβριδικό όχημα μπορεί να λειτουργεί αθόρυβα σε αποστάσεις εκατοντάδων χλμ. χρησιμοποιώντας μια ενσωματωμένη γεννήτρια. Ελεγχόμενο από το λογισμικό AI Machine Learning που έχει αναπτύξει ο ισραηλινός στρατός το Rex ολοκληρώνει αποστολές με πλήρη αυτονομία.
Ο ΡομποΜαχητής
Με βάρος επτά τόνους και περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, το RoBattle έχει σχεδιαστεί να αναλαμβάνει επικίνδυνα καθήκοντα που διαφορετικά θα είχαν ανατεθεί σε ανθρώπους στρατιώτες. Μπορεί να εξοπλιστεί με μια σειρά διαφορετικών ωφέλιμων φορτίων, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων και ραντάρ, βραχιόνων χειριστή ή τηλεχειριζόμενων όπλων. Το RoBattle εκτελεί αυτόνομα «Advance Guard, ενέδρες, λειτουργεί ως δόλωμα, νηοπομπή και προστασία δύναμης. Εκτελεί αποστολές επιτήρησης, απόκτησης και αναγνώρισης στόχων ενώ διαθέτει προηγμένες δυνατότητες επίθεσης. Οι αισθητήρες σε συνδυασμό με την ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπουν στο ρομπότ να ανταποκρίνεται σε απειλές γύρω του χωρίς να είναι σαφές αν και τι είδους ανθρώπινη εμπλοκή απαιτείται για τη χρήση θανατηφόρου δύναμης.
Ο Προστάτης
Το πρώτο μη επανδρωμένο φουσκωτό σκάφος επιφανείας που αναπτύχθηκε για το Ισραηλινό Ναυτικό, το Protector είναι ένα εξαιρετικά ανεξάρτητο όχημα τηλεχειρισμού. Το σκάφος περιπολεί κατά μήκος των ακτών του Ισραήλ αλλά έχει χρησιμοποιηθεί από το Ναυτικό της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης σε αποστολές κατά της πειρατείας. Το Protector κινείται με ταχύτητα περίπου 90 χλμ./ώρα και είναι ικανό να εκτοξεύει μικρά όπλα και ακόμη και πυραύλους χωρίς να διακινδυνεύει τη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπινου πληρώματος. Εξοπλισμένο τόσο με κανόνι νερού για μη θανατηφόρα χρήση όσο και με τηλεκατευθυνόμενα οπλικά συστήματα, αυτό το ρομπότ μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Το Protector έχει επίσης δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων σε δοκιμές.
«Αόρατος» καμικάζι
Το Spike Firefly μπήκε πρόσφατα στο οπλοστάσιο του ισραηλινού στρατού και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη πριν από λίγους μήνες. Μικρό σε μέγεθος και με βάρος μόνο 3 κιλά το Spike Firefly είναι ένα drone αυτοκτονίας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα όπως η Γάζα. Το όπλο τοποθετείται στην άκρη του, οπλίζεται και στη συνέχεια πιλοτάρεται από έναν στρατιώτη χρησιμοποιώντας ένα tablet.
Με εμβέλεια πτήσης περίπου 15 λεπτών, το drone έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μικρές ποσότητες εκρηκτικών σε σημεία που πιστεύεται ότι υπάρχουν αντίπαλοι στρατιώτες αλλά δεν είναι ορατοί από άλλα όργανα παρατήρησης. Έξι από αυτά τα drones εχουν πετάξει σε σπίτια γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν για να καταστρέψουν τρομοκρατικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός κέντρου διοίκησης που φιλοξενούσε δεκάδες εκρηκτικά. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι κανένας Παλαιστίνιος άμαχος δεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Το drone μπορεί επίσης να λειτουργεί αυτόνομα και να εκραγεί πάνω από προκαθορισμένους στόχους, αν και ένας ανθρώπινος χειριστής είναι πάντα σε θέση να ακυρώσει την επίθεση σε οποιοδήποτε σημείο.