Η Ναυτεμπορική βρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του νέου Safety Engineering Hub της Google στη Μάλαγα της Ισπανίας (GSEC). Στο κέντρο ερευνών θα αναπτυχθούν εργαλεία και μηχανισμοί που θα ενισχύσουν τη διαδικτυακή ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη.
Παράλληλα ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε επένδυση 10 εκατ. μέσω της Google.org σε 8 χώρες και 8 πανεπιστήμια για την εκπαίδευση σπουδαστών σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας. Στο πλαίσιο των εγκαινίων δημοσιεύθηκε και η νέα έκθεση της VirusTotal για τον καταλυτικό ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον εντοπισμό κακόβουλου κώδικα.
Προκλήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και ο ρόλος της Google
Καθώς οι κυβερνητικές απειλές αυξάνονται σε πολυπλοκότητα και επιθετικότητα, το GSEC στη Μάλαγα αναδεικνύεται ως κρίσιμος παίκτης στην αντιμετώπιση των διαδικτυακών κινδύνων. Αυτή η εγκατάσταση δεν είναι απλώς ένα ερευνητικό κέντρο, αλλά ένας κόμβος συνεργασίας για εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, επιχειρήσεις και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η στρατηγική του GSEC βασίζεται σε τρεις αρχές: ταχεία ανταπόκριση, τεχνολογία ανοιχτού κώδικα και τεχνητή νοημοσύνη. Εντασσόμενο στα υφιστάμενα κέντρα της Google στο Δουβλίνο και το Μόναχο, το κέντρο της Μάλαγα πηγαίνει πέρα από τις απλές συζητήσεις για την ψηφιακή ασφάλεια — την αναβαθμίζει και την κατασκευάζει ενεργά.
Επένδυση της Google στην εκπαίδευση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας
Στο πλαίσιο των εγκαινίων του GSEC, η Google ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση της κατάρτισης σε θέματα κυβερνοασφάλειας μέσω του φιλανθρωπικού της βραχίονα Google.org.
Η Google.org θα παρέχει επιχορηγήσεις σε πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου σε 200.000 ειδικούς.
Όπως δήλωσε ο Kent Walker, Πρόεδρος Διεθνών Υποθέσεων της Google, “η παροχή εργαλείων και πόρων στους ανθρώπους για να προστατεύονται διαδικτυακά μας κάνει όλους πιο ασφαλείς. Αλλά η Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειψη εμπειρογνώμων στον τομέα της
κυβερνοασφάλειας και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προσλάβουν εξειδικευμένους επαγγελματίες του κυβερνοχώρου. Το Πρόγραμμα Σεμιναρίων Κυβερνοασφάλειας θα αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση κατά μέτωπο, δίνοντας στους φοιτητές την ευκαιρία να αποκτήσουν περιζήτητες δεξιότητες κυβερνοασφάλειας”.
Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τα πανεπιστήμια να εκπαιδεύσουν περισσότερους από 1.600 φοιτητές και θα συμβάλει στην υποστήριξη περισσότερων από 3.200 κοινοτικών οργανισμών τα επόμενα τρία χρόνια μόλις.
Για να σηματοδοτήσει την έναρξη του προγράμματος, η Google.org θα διαθέσει σε οκτώ πανεπιστήμια από οκτώ διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες – Πολωνία, Ισπανία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ρουμανία και Τσεχία – χρηματοδότηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων, περιεχόμενο μαθημάτων και εκτενή κατάρτιση από την ECCRI CIC, για να τους βοηθήσει να πραγματοποιήσουν τα Σεμινάρια Κυβερνοασφάλειας.
Το πρόγραμμα σπουδών θα μεταφραστεί σε οκτώ ευρωπαϊκές γλώσσες – συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών, των ισπανικών και των ουκρανικών – και θα είναι ανοιχτού κώδικα και εύκολα διαθέσιμο για χρήση από ακαδημαϊκά ιδρύματα, μαζί με ολοκληρωμένες οδηγίες διδασκαλίας.
Η Google.org θα ενθαρρύνει τα πανεπιστήμια να αποφασίσουν μόνα τους πώς θα δομήσουν καλύτερα το πρόγραμμα προκειμένου να προσεγγίσουν ένα ευρύ φάσμα φοιτητών. Όλα τα μαθήματα θα μοιράζονται τον ίδιο στόχο: να επιτρέψουν στους φοιτητές να εξερευνήσουν τον τομέα της κυβερνοασφάλειας και να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία.
Ο Max Smeets, της ECCRI CIC, δήλωσε: “Το Πρόγραμμα Σεμιναρίων Κυβερνοασφάλειας έχει σχεδιαστεί για φοιτητές από όλα τα υπόβαθρα, προσφέροντας πρακτική μάθηση. Είτε μέσω θερινών προγραμμάτων, είτε βραδινών σεμιναρίων, είτε ολοκληρωμένων μαθημάτων πανεπιστημίου, εκπαιδεύουμε τους επαγγελματίες του μέλλοντος”.
Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για Ενισχυμένη Ανίχνευση Απειλών
Στην εκδήλωση, η Google δημοσίευσε και μια νέα έκθεση της VirusTotal που υπογραμμίζει τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον εντοπισμό κακόβουλου κώδικα πιο αποτελεσματικά από τις παραδοσιακές μεθόδους.
Φάνηκε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη όχι μόνο συμπληρώνει τις παραδοσιακές τεχνικές εντοπισμού κακόβουλου λογισμικού, αλλά μεταμορφώνει και την κυβερνοασφάλεια, καθιστώντας την πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό.
Συγκεκριμένα η έκθεση “Empowering Defenders: How AI is shaping malware analysis” είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων χιλιάδων δειγμάτων κακόβουλου λογισμικού που αναλύθηκαν από τις crowdsourced μηχανές τεχνητής νοημοσύνης της VirusTotal σε διάστημα έξι μηνών.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανάλυση κακόβουλου κώδικα, εντοπίζοντας 70% περισσότερα κακόβουλα σενάρια από ό,τι οι παραδοσιακές τεχνικές. Επίσης διαπιστώθηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν έως και 300% πιο ακριβής από τις παραδοσιακές τεχνικές στον εντοπισμό προσπαθειών από κακόβουλα σενάρια να στοχεύσουν μια συσκευή ή ένα πρόγραμμα.