Θα αναζητήσουμε περιβάλλον φιλικό στη ζωή στο Δία και τα φεγγάρια του

Καθοδόν προς το Δία βρίσκεται το σκάφος της αποστολής JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με στόχο να μελετήσει τόσο το γίγαντα αερίου του ηλιακού μας συστήματος όσο και τρία από τα δεκάδες φεγγάρια του στα οποία έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς και άρα είναι αυξημένες οι πιθανότητες να έχουν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής. O επικεφαλής της αποστολής Νίκολας Αλτομπέλι μιλά στο Naftemporiki.gr για το τι αναμένουμε να μάθουμε για το σύστημα του Δία.

Ποιοί είναι οι κύριοι στόχοι της αποστολής JUICE;

Ο κύριος στόχος της αποστολής JUICE είναι να βρει απαντήσεις για το παγωμένα φεγγάρια γύρω από πλανήτες γίγαντες αερίου μπορούν να έχουν συνθήκες ευνοϊκές για την εμφάνιση της ζωής όπως τη γνωρίζουμε. Αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα ενέργειας, χημικών δομικών στοιχείων, νερού σε υγρή μορφή κ.α. Εχουν ανακαλυφθεί πολλοί πλανήτες μεγέθους του Δία στον γαλαξία μας και είναι γνωστό ότι ο πάγος του νερού και τα οργανικά δομικά στοιχεία είναι άφθονα παντού. Ωστόσο, η παρουσία υγρού νερού, πέρα ​​από τη γραμμή του χιονιού (η απόσταση από ένα αστέρι πέρα ​​από το οποίο το υγρό νερό δεν μπορεί να είναι σταθερό στην επιφάνεια ενός πλανητικού σώματος) άρχισε να φαίνεται ότι είναι υπαρκτή όταν οι παρατηρήσεις αποστολών όπως η Galileo (στο σύστημα του Δία τη δεκαετία του ’90 ) και Cassini-Huygens (στο σύστημα του Κρόνου μεταξύ 2004 και

2017) απέδειξαν ότι τα παγωμένα φεγγάρια μπορούν πράγματι να φιλοξενήσουν έναν παγκόσμιο ωκεανό. Η αποστολή JUICE στοχεύει στη λεπτομερή μελέτη του εσωτερικού των παγωμένων φεγγαριών και ειδικότερα του βάθους, του πάχους και της σύνθεσης του ωκεανού στην Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ. Ένας σημαντικός στόχος του JUICE είναι να μπει σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη για να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή τομογραφία του εσωτερικού του. Το Juice θα γίνει η πρώτη τροχιακή αποστολή γύρω από ένα φεγγάρι που δεν είναι το φεγγάρι της Γης!

Ευελπιστείτε ότι η αποστολή θα καταφέρει να βρει κάποιες αποδείξεις της ύπαρξης ζωής μακριά από τη Γη;

Η αποστολή δεν είναι σχεδιασμένη για αναζήτησης ζωής αυτής κάθε αυτής αλλά για να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες κατάλληλες ώστε η ζωή να υπήρξε κάποτε ή να εξακολουθεί να υπάρχει στο εσωτερικό αυτών των φεγγαριών. Η αποστολή θα συλλέξει επίσης στοιχεία για το πώς εξελίχθηκε στο χρόνο αυτή η δυνατότητα κατοικισημότητας σε κάθε δορυφόρο ξεχωριστά.

Ο Νίκολας Αλτομπέλι επικεφαλής της αποστολής JUICE (πηγή φωτό ESA)

Εκτός από το σύστημα του Δία ποιοί άλλοι κόσμοι στο ηλιακό μας σύστημα μπορεί να είναι ικανοί να φιλοξενούν ζωή;

Το παγωμένο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα που φαίνεται ότι διαθέτει τις περισσότερες πιθανότητες να διαθέτει συνθήκες φιλικές στη ζωή όπως την γνωρίζουμε είναι ο Εγκέλαδος, ένας από τους δορυφόρους του Κρόνου. Η αποστολή Cassini έχει εντοπίσει υδροθερμική δραστηριότητα στον πυθμένα του ωκεανού που υπάρχει στο εσωτερικό του φεγγαριού, δραστηριότητα που φαίνεται ότι αποτελεί προϊόν αλληλεπίδρασης με τον πετρώδη πυρήνα του. Τέτοιου είδους συνθήκες έχουν εντοπιστεί να υπάρχουν και στον πυθμένα των ωκεανών της Γης επιτρέποντας την παρουσία και εξέλιξη της ζωής παρά την απουσία φωτός.

Naftemporiki.gr

Πηγή