Αντιδράσεις για την «ποινή χάδι» στο νούμερο ένα καταζητούμενο χάκερ στην Ευρώπη

Ολοκληρώθηκε στη Φιλανδία μια δίκη που μπορεί στην Ελλάδα να μην απασχόλησε καθόλου τα μίντια και την κοινή γνώμη όμως καθήλωσε για όσο διήρκεσε την σκανδιναβική κοινωνία ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον πανευρωπαϊκά με πολλές χώρες να στέλνουν απεσταλμένους δημοσιογράφους και να παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της δίκης.

Είναι βέβαιο ότι η ιστορία του 27χρονου Αλεξάντερ Κιβιμάκι, ο οποίος έγινε γνωστός ως Τζούλιους Κιβιμάκι θα αποτελέσει σύντομα ντοκιμαντέρ ή/και ταινία ή μίνι τηλεοπτική σειρά.

Κλασική περίπτωση ταλαντούχου εφήβου με τους υπολογιστές που ένιωσε έντονη την έλξη της… σκοτεινής πλευρά τους ο Κιβιμάκι αποφάσισε να γίνει χάκερ σε ηλικία μόλις 13 ετών υιοθετώντας το ψευδώνυμο Zeekill και εντασσόμενος σε μια ομάδα χάκερ με το όνομα Lizard Squad συμμετείχε ενεργά σε χιλιάδες διαδικτυακές επιθέσεις, απειλές βομβιστικών επιθέσεων και πολλές ακόμη παράνομες ενέργειες. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της παράνομης δραστηριότητας του ο Κιβιμάκι σε ηλικία 17 ετών συνελήφθη με κατηγορίες για συμμετοχή σε πάνω από 50 χιλιάδες επιθέσεις.

Το δικαστήριο αποφάσισε να του επιβάλει μια ποινή φυλάκισης δύο ετών αλλά με αναστολή ξεσηκώνοντας τότε πλήθος αντιδράσεων από όσους έλεγαν ότι μια τέτοια ποινή όχι μόνο δεν θα συνετίσει τον Κιβιμάκι αλλά αντίθετα θα ενθαρρύνει τόσο αυτόν όσο και γενικότερα την κοινότητα των χάκερ να συνεχίσουν την δράση τους όπως και συνέβη.

Ο Zeekill συνέχισε απτόητος τη δράση του και μάλιστα δεν δίσταζε να απολαμβάνει την αυξανόμενη φήμη του δίνοντας ακόμη και συνεντεύξεις σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Χάκερ με τους οποίους συνεργαζόταν λένε ότι δεν είχε κανένα ενδοιασμό για τις επιθέσεις που σχεδίαζε όσο επικίνδυνες ή καταστροφικές θα ήταν για τα θύματα ενώ ταυτόχρονα απολάμβανε τη δημοσιότητα γύρω από το όνομα του για αυτό και δεν δίσταζε να παίρνει τηλέφωνα για να ενημερώσει για μια επίθεση ή να κάνει κάποιο εκβιασμό χωρίς να αλλοιώνει την φωνή του.

Η αρχή του τέλους

Το 2018 ο Κιβιμάκι σχεδίασε και εκτέλεσε μια εγκληματική ενέργειας μεγάλης κλίμακας που προφανώς δεν υπολόγισε ότι η έκταση του χτυπήματος ήταν τόσο μεγάλη που θα τον καθιστούσε νούμερο ένα στόχο των διωκτικών Αρχών όπως και συνέβη. Ο νεαρός χάκερ παραβίασε τα συστήματα της φινλανδικής εταιρείας Vastaamo η οποία επιβλέπει δεκάδες κέντρα ψυχοθεραπείας σε όλη τη χώρα και έκλεψε τα απόρρητα αρχεία θεραπείας περίπου πενήντα χιλιάδων ασθενών.

Μετά την κλοπή των αρχείων, ο Κιβιμάκι επικοινώνησε με την Vaastamo ζητώντας λύτρα (σε κρυπτονομίσματα όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις) για να μην διαρρεύσει τα αρχεία. Η εταιρεία αρνήθηκε και τότε ο Κιβιμάκι άρχισε να επικοινωνεί με τους ασθενείς αναφέροντας τους ότι υπήρξε διαρροή των δεδομένων τους και ζητώντας τους μικροποσά (200-500 ευρώ) για να αποτρέψει τη διαρροή των δεδομένων τους που συμπεριλάμβαναν τις συνεδρίες αλλά και τα στοιχεία της ταυτότητας τους, τον τόπο διαμονής τους, τους τηλεφωνικούς τους αριθμούς κλπ. Στόχος του δεν ήταν να αρχίσει να συλλέγει μικροποσά από τους ασθενείς αλλά να πιέσει με αυτό τον τρόπο την εταιρεία για να του καταβάλει τα λύτρα που ζητούσε.

Τελικά 20 ασθενείς αποφάσισαν να πληρώσουν και το έκαναν αλλά στο μεταξύ εξαιτίας ενός κακού χειρισμού του ο Κιβιμάκι δημοσίευσε ολόκληρη τη λίστα με τα αρχεία στο Σκοτεινό Ιστό, την αθέατη αχαρτογράφητη πλευρά του κυβερνοχώρου όπου πραγματοποιούνται κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες.

Οι Φιλανδικές διωκτικές Αρχές μετά την δημοσιοποίηση της λίστας τον στοχοποίησαν και άρχισαν να συλλέγουν κάθε διαθέσιμο στοιχείο για αυτόν με 200 αστυνομικούς να ασχολούνται αποκλειστικά με την υπόθεση του ενώ εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του καθιστώντας τον το πιο καταζητούμενο άτομο στην Ευρώπη στον κόσμο του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Η ποινή

Η δίκη του Κιβιμάκι ολοκληρώθηκε με το δικαστήριο να του επιβάλει ποινή φυλάκισης έξι ετών και τριών μηνών με την υπόθεση του όμως να είναι ενταγμένη σε ένα κατηγορητήριο όπου η μάξιμουμ ποινή είναι τα επτά έτη. Εξαιτίας των ευεργετικών διατάξεων του φιλανδικού νόμου ο Κιβιμάκι θα εκτίσει τα τρία χρόνια της ποινής και δεδομένου του χρόνου κράτησης του από όταν συνελήφθη σε μερικούς μήνες θα είναι ελεύθερος γεγονός που όπως είναι ευνόητο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Όπως και στις παρόμοιες ιστορίες που βλέπουμε σε κινηματογραφικές ταινίες μένει να δούμε αν η επιείκεια που επέδειξε το δικαστικό σύστημα της Φιλανδίας στον Κιβιμάκι είναι αποτέλεσμα του νομικού συστήματος της χώρας ή αν υπάρχει κάτι πίσω από την κουρτίνα όπως για παράδειγμα, κάποια συμφωνία ώστε ο χάκερ να συνεργαστεί από εδώ και πέρα με τις κρατικές υπηρεσίες της χώρας είτε στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος είτε στον τομέα του κυβερνοπολέμου δεδομένων των φόβων της Φιλανδίας ότι μπορεί η χώρας να αποτελέσει στόχο του Κρεμλίνου στα γεωπολιτικά του σχέδια.

Naftemporiki.gr

Πηγή