Αυτός ο πρόδρομος θηλαστικών φωτίζει την εμφάνιση της νοημοσύνης

Πριν από περισσότερα από 250 εκατομμύρια χρόνια, η Σκωτία δεν ήταν καλυμμένη στην ομίχλη και τη βροχή, όπως είναι συχνά σήμερα, αλλά μάλλον μια έρημος καλυμμένη με αμμόλοφους. Ένας από τους κατοίκους αυτού του προκλητικού τοπίου ήταν ένα ζώο που ονομάστηκε Gordonia. Είχε δύο χαυλιόδοντες που προεξείχαν από το ραμφοειδές πρόσωπο του.

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη απεικόνιση υψηλής ανάλυσης σε ένα απολίθωμα αυτού του πλάσματος της Πέρμιας Περιόδου, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν την εγκεφαλική του κοιλότητα και να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό αντίγραφο του εγκεφάλου, παρέχοντας πληροφορίες για το μέγεθος και τη σύνθεση αυτού του κρίσιμου οργάνου στην εξέλιξη των θηλαστικών ζώων.

Η αναλογία

Είναι δεδομένο ότι ο εγκέφαλος του Gordonia απείχε πολύ από αυτόν ενός σύγχρονου θηλαστικού. Αλλά το σχετικό μέγεθος του εγκεφάλου του σε σύγκριση με το σώμα του φαινόταν να προμηνύει την ανεπτυγμένη νοημοσύνη που αργότερα βοήθησε τα θηλαστικά να κυριαρχήσουν στη Γη οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση του ανθρώπου.

Το Gordonia που έζησε περίπου 254-252 εκατομμύρια χρόνια πριν, ήταν ένας τύπος ζώου που ονομαζόταν πρωτοθηλαστικό, ένας πρόδρομος των θηλαστικών που διατηρούσε ακόμη τα χαρακτηριστικά των προγόνων των ερπετών.

«Συνολικά ο εγκέφαλος του Gordonia μοιάζει περισσότερο με ερπετό παρά θηλαστικό παρόλο που σχετίζεται πιο στενά με εμάς παρά με οποιοδήποτε σύγχρονο ζωντανό ερπετό» δήλωσε Χάντι Τζόρτζ διδακτορικός φοιτητής παλαιοντολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, εκ των επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Zoological Journal of the Linnean Society».

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο συνδυασμός ράμφους και χαυλιοδόντων διευκόλυνε έναν φυτοφάγο τρόπο ζωής και ιδιαίτερα το ξερίζωμα των ζουμερών ριζών στο ερημικό περιβάλλον που ζούσε. «Αυτό που βλέπουμε είναι ένας εγκέφαλος που μοιάζει πολύ διαφορετικός από τον δικό μας όχι μια μεγάλη σφαίρα σαν μπαλόνι αλλά περισσότερο ένας μακρύς τοξωτός σωλήνας. Αλλά παρόλο που το σχήμα του φαίνεται περίεργο όταν μετράμε τον όγκο του μπορούμε να δούμε ότι ήταν αρκετά μεγάλο σε σύγκριση με το μέγεθος του σώματος. Είναι τόσο δύσκολο να μετρήσουμε τη νοημοσύνη στα σύγχρονα ζώα και ακόμη περισσότερο με είδη που έχουν εξαφανιστεί και δεν μπορούμε ποτέ να παρατηρήσουμε άμεσα. Αλλά μπορούμε τουλάχιστον να πούμε γενικά ότι το Gordonia θα ήταν ένα έξυπνο πλάσμα για την εποχή του. Αυξάνοντας το μέγεθος του εγκεφάλου του σε σχέση με άλλα ζώα της εποχής μπορούμε να αντιληφθούμε τις πρώιμες εξελικτικές ρίζες του δικού μας τεράστιου εγκεφάλου» λέει ο Μπρουσάτε.

Naftemporiki.gr

Πηγή