Η πρώτη απευθείας εικόνα ενός πίδακα σε μια μαύρη τρύπα (βίντεο)

Οι μαύρες τρύπες αποτελούν τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα στο Σύμπαν και η φύση τους δεν επέτρεπε μέχρι πριν από λίγα χρόνια την άμεση παρατήρηση τους με τα τεχνικά μέσα που διέθετε η επιστημονική κοινότητα προκαλώντας πονοκεφάλους στους επιστήμονες αφού η παρουσία και η δραστηριότητα τους έχει διαπιστωθεί ότι παίζει κομβικό ρόλο στη λειτουργία του Σύμπαντος ενώ πιθανολογούνται και άλλοι ρόλοι και ιδιότητες που μπορεί να κατέχουν.

Το 2017 μετά από προσπάθειες πολλών ετών και τη διασύνδεση τηλεσκοπίων σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν μια άμεση εικόνα, μια απευθείας φωτογραφίας, μια μαύρης τρύπας και πιο συγκεκριμένα αυτής που βρίσκεται  στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξία Μ87. Η φωτογραφία απεικόνιζε τη δραστηριότητα που υπήρχε γύρω από τον αποκαλούμενο «ορίζοντα γεγονότων», δηλαδή της περιμέτρου μια μαύρης τρύπας πέρα από την οποία τίποτε δεν μπορεί να δραπετεύσει, ούτε το φως.

Τα επόμενα χρόνια τόσο τα όργανα όσο και μέθοδοι παρατήρησης εξελίχθηκαν περαιτέρω με αποτέλεσμα να έχουμε και άλλες απευθείας καταγραφές μαύρων τρυπών. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με τη βοήθεια επίγειων συστοιχιών τηλεσκοπίων κατάφερε να καταγράψει εικόνες από τη δραστηριότητα της μαύρης τρύπας στο γαλαξία Μ87, εικόνες που είναι οι πρώτες απευθείας εικόνες των φαινομένων που παράγει μια ενεργή μαύρη τρύπα.

«Αυτή είναι η πρώτη εικόνα όπου μπορούμε να εντοπίσουμε πού βρίσκεται ο δακτύλιος, σε σχέση με τον ισχυρό πίδακα που διαφεύγει από το κέντρο της μαύρης τρύπας. Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να καταννοούμε σε μεγαλύτερο βάθος ζητήματα όπως το πώς τα σωματίδια επιταχύνονται και θερμαίνονται γύρω από μια μαύρη τρύπα» αναφέρει ο Δρ. Καζουνόρι Ακιγιάμα του Αστεροσκοπείου Haystack του MIT, ο οποίος ανέπτυξε το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση της μαύρης τρύπας.

πηγή φωτό R.-S. Lu/E. Ros/S. Dagnello/ESO

«Πρόκειται για μια συναρπαστική εικόνα που αποκαλύπτει ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του πώς οι μαύρες τρύπες τροφοδοτούν τους πίδακες» λέει ο Δρ. Ζίρι Γιούνσι αστροφυσικός στο University College του Λονδίνου που δεν συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Πηγή