Ονομάζεται Λεπιδοσειρήνα η παράδοξη (λατ. Lepidosiren paradoxa) και είναι πιο γνωστό στα ελληνικά ως «δίπνοο» ενώ η αγγλική του ονομασία είναι lung-fish. Συναντάται κυρίως στις χώρες που διασχίζει ο Αμαζόνιος αλλά βρίσκεται και σε άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής που δεν περνά ο τεράστιος ποταμός από εκεί όπως η Αργεντινή.
Προκειμένου να αντέξει τις συνθήκες χαμηλής περιεκτικότητας οξυγόνου στο νερό κατά την περίοδο των βροχών και άρα της πλημμύρας, έχει αναπτύξει ολοκληρωμένα πνευμόνια κάτι που δεν συναντάμε σε άλλα ψάρια. Αυτή η δυνατότητα του επιτρέπει να ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα αναπνέοντας εκτός νερού.
Πρόκειται για ένα πραγματικά ιδιαίτερο πλάσμα που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ζωντανό απολίθωμα. Αφού θεωρείται το πλησιέστερο είδος σε σχέση με τα πρώτα σπονδυλωτά της ξηράς και μοιάζει πολύ με τους αρχέγονους προγόνους του που χρονολογούνται περισσότερα από 400 εκατομμύρια χρόνια.
Το DNA
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα προσθέτει ένα ακόμη μοναδικό στο ζωικό βασίλειο χαρακτηριστικό σε αυτό το είδος. Σύμφωνα με τους ερευνητές το ψάρι αυτό έχει το μεγαλύτερο γονιδίωμα από οποιοδήποτε άλλο οργανισμό στη Γη. Η ανάλυση του γονιδιώματος του δίπνοου δείχνει ότι είναι 30 φορές μεγαλύτερο από αυτό του ανθρώπου.
«Οι αναλύσεις μας αποκάλυψαν ότι το γονιδίωμα του δίπνοου αναπτύχθηκε μαζικά τα τελευταία 100 εκατομμύρια χρόνια, προσθέτοντας το ισοδύναμο ενός ανθρώπινου γονιδιώματος κάθε 10 εκατομμύρια χρόνια. Στην πραγματικότητα 18 από τα 19 χρωμοσώματα του δίπνοου είναι το καθένα ξεχωριστά μεγαλύτερο από ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα», αναφέρει ο Ιγκορ Σνάιντερ εξελικτικός βιολόγος Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Να σημειωθεί ότι το δίπνοο κερδίζει την πρώτη θέση για το μέγεθος του DNA του στο ζωικό βασίλειο όχι όμως και στον πλανήτη αφού υπάρχουν ορισμένα φυτά με ακόμη μεγαλύτερο γονιδίωμα όπως ένα είδος φτέρης ενδημική στη Νέα Καληδονία (Tmesipteris oblanceolata) που έχει γονιδίωμα 50 φορές μεγαλύτερο από αυτό του ανθρώπου.
Naftemporiki.gr