Ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων υπόσχεται πολυτελείς οικολογικές περιπέτειες στην Αρκτική

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για την κατασκευή κρουαζιερόπλοιων εκπομπής μηδενικών ρύπων. Η εταιρεία Hurtigruten κατασκευάζει το Sea Zero που αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του σε έξι χρόνια και αρχικά θα κινείται κατά μήκος των ακτών της Νορβηγίας την ίδια χρονιά που η γαλλική εταιρεία Ponant ελπίζει να δρομολογήσει ένα υπερατλαντικό ιστιοφόρο με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Όμως κάνει την απρόσμενη εμφάνιση του ένας νέος παίκτης στην αγορά που δηλώνει έτοιμος να εμφανίσει ένα σκάφος αναψυχής μηδενικών εκπομπών ρύπων το 2026.

Πρόκειται για την γαλλική εταιρεία Selar που ειδικεύεται στην οργάνωση ταξιδιών σε πολικές περιοχές και όπως έκανε γνωστό κατασκευάζει ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος «σχεδόν μηδενικών εκπομπών» που κινείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το πλοίο που δεν έχει ακόμη ονομαστεί βρίσκεται επί του παρόντος υπό ναυπήγηση στο CNOI (Chantier Naval de l’Ocean Indien) στον Μαυρίκιο και θα βασίζεται στην ηλιακή και αιολική ενέργεια για να ταξιδεύει στα νερά της Αρκτικής.

Τα πέντε μεγάλα ιστία του σκάφους είναι καλυμμένα με φωτοβολταϊκά πάνελ. Το 75 μέτρων σκάφος είναι διαμορφωμένο για να φιλοξενεί έως και 36 επιβάτες σε 19 καμπίνες. Η Selar κάνει λόγο για «αυθόρμητες περιπέτειες» και ιστιοπλοΐα που ανταποκρίνονται στην άγρια ζωή και τις καιρικές συνθήκες που συναντώνται σε κάθε ταξίδι.

Τα στελέχη της Selar λένε ότι το σκάφος θα μπορεί να λειτουργεί με ηλιακή και αιολική ενέργεια το 90% του χρόνου, με το υπόλοιπο 10% να τροφοδοτείται
από δύο εφεδρικούς κινητήρες που λειτουργούν με υδροεπεξεργασμένο φυτικό λάδι (HVO). Τα ιστία σχεδιάστηκαν με έμπνευση από την αεροπορική τεχνολογία και βασιζόμενα στα φτερά αεροπλάνων. Τα ιστία μπορούν να διπλώνουν σε περίπτωση κακοκαιρίας ή αν πρέπει το σκάφος να περάσουν κάτω από μια γέφυρα. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν μινιμαλιστικό ντιζάιν αποτελούμενοι από βιώσιμα υλικά χωρίς να υπολείπονται σε ανέσεις και πολυτέλεια.

πηγή φωτό. (Selar)

Υπάρχει εστιατόριο, βιβλιοθήκη, σάουνα ενώ υπάρχει και ένα οργανωμένο επιστημονικό εργαστήριο ώστε αν το επιθυμούν να βρίσκονται ανάμεσα στους επιβάτες ενός ταξιδιού και κάποιοι επιστήμονες που θα θελήσουν να κάνουν κάποιες μελέτες.

Naftemporiki.gr

Πηγή