Ο ρόλος της Πληροφορικής στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να παίξει έναν μετασχηματιστικό ρόλο στο μέλλον μας, αναδιαμορφώνοντας την παραγωγή, ενισχύοντας την καθημερινή ζωή και ακόμη επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας.

Αυτή η επανάσταση όμως, ούτε τυχαία έγινε, ούτε ξαφνικά. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) διαδραμάτισαν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) παρέχοντας βασικές υποδομές, δεδομένα και εργαλεία. Με άλλα λόγια, η Πληροφορική είναι το πλαίσιο που καθιστά δυνατή την ύπαρξη της ΤΝ, διαμορφώνοντας συνεχώς νέες δυνατότητες για ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνολογίας στην καθημερινότητα της ζωής, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ασφάλειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της προστασίας του περιβάλλοντος, των συγκοινωνιών, της βιομηχανίας, της επιστήμης, της έρευνας, αλλά και κάθε μορφής αυτοματισμών.

Η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) αναφέρεται σε όλη την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το χειρισμό τηλεπικοινωνιών, μέσων μετάδοσης, έξυπνων συστημάτων διαχείρισης της πληροφορίας, συστημάτων επεξεργασίας και μετάδοσης οπτικοακουστικών μέσων και λειτουργιών ελέγχου και παρακολούθησης βάσει δικτύου.

Με καθαρό κύκλο εργασιών περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο τομέας των ΤΠΕ είναι ένας από τους τομείς που δημιουργούν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία στην Ουγγαρία. Ο κλάδος βρίσκεται σε συνεχή και δυναμική εξέλιξη, όπως αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό καινοτόμων εταιρειών που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και το ποσοστό των ταχέως αναπτυσσόμενων εξαγωγών λογισμικού και υπηρεσιών.

Οι Ούγγροι επαγγελματίες διαθέτουν υψηλά προσόντα και επωφελούνται από απαράμιλλη και ανταγωνιστική γνώση, η οποία έχει μεγάλη ζήτηση και αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Εκτός από το ανθρώπινο στοιχείο, οι εταιρείες ΤΠΕ που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία χαρακτηρίζονται από γρήγορη ανάπτυξη και πάνω από το μέσο όρο προστιθέμενης αξίας, γεγονός που συμβάλλει επίσης στην ανταγωνιστικότητα των ουγγρικών επιχειρήσεων.

Οι καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις παρέχουν ένα ολοένα και πιο σημαντικό ποσοστό της βιομηχανίας ΤΠΕ και η Ουγγαρία δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προώθηση των επιτυχιών της στην παγκόσμια αγορά, είτε με την εισαγωγή στην αγορά, είτε με την ανάπτυξη προϊόντων και την καθοδήγηση ή την επέκταση των διεθνών της συνδέσεων.

Εντός της ουγγρικής εθνικής οικονομίας, οι ΤΠΕ είναι ένας από τους τομείς με τις καλύτερες προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη και την αυξημένη ανταγωνιστικότητα. Ως εκ τούτου, η Ουγγαρία εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών – από μητρώα πληθυσμού, ηλεκτρονική φροντίδα υγείας, κινητή στάθμευση μέχρι συστήματα πληροφόρησης οδών και επιβατών με διόδια, καθώς και λύσεων ΤΠΕ για έξυπνες εξελίξεις στην πόλη, την προώθηση της ηλεκτρονικής πρόσβασης στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, και ψηφιακά συστήματα που σχετίζονται με την κυκλοφορία, τη γεωργία, την υγεία, την βιομηχανία, την εκπαίδευση κλπ.

Οι λύσεις ΤΠΕ που χρησιμοποιούνται στη δημόσια διοίκηση στην Ουγγαρία θα μπορούσαν εύκολα να είναι ανταγωνιστικές οπουδήποτε στον κόσμο, συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής των πολιτών, διευκολύνοντας τις διοικητικές διαδικασίες και αυξάνοντας τα δημοσιονομικά έσοδα και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, και για αυτό τον λόγο πολλές χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει Ουγγρικά συστήματα.

Οι Ουγγρικές εταιρείες έχοντας ως στόχο την καινοτομία αλλά και τη δημιουργία λύσεων για την ανάπτυξη της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας των σύγχρονων επιχειρήσεων έχουν καταφέρει να αναπτύξουν λογισμικά Τεχνητής Νοημοσύνης για εφαρμογή σε διάφορους  βασικούς τομείς όπως η Υγεία, η Αυτοκινητοβιομηχανία,  οι Μεταφορές, η Γεωργία, η Κτηνοτροφία, προσφέροντας λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης ακόμα και στον κλάδο της Εστίασης.  Παράλληλα, έχουν επενδύσει και στην ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογικού εξοπλισμού, παρέχοντας cutting edge συσκευές όπως speed cameras, smart-metering devices , IoT sensors και 3D μικροσκόπια.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παράγονται από την ουγγρική βιομηχανία ΤΠΕ είναι ευρέως περιζήτητα στις εξωτερικές αγορές. Ενδεικτικά παραδείγματα που έχουν εφαρμοστεί, είναι λογισμικό βασισμένο στην Τεχνητή Νοημοσύνη που βοηθά στην εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με καρκίνο, και χρησιμοποιείται ήδη σε χιλιάδες ασθενείς σε Ευρώπη και Αμερική, λογισμικό Γεωργίας Ακριβείας, που χρησιμοποιείται σε οπωρώνες στη Βραζιλία για πρόβλεψη και διαχείριση εξειδικευμένων φυτικών μολύνσεων, βοηθώντας στην αποτελεσματική διαχείρισή τους, η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής πληθυσμού στο Βιετνάμ, και άλλα πολλά, για τα οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα, επικοινωνώντας  με τον οργανισμό προώθησης ουγγρικών εξαγωγών στην Αθήνα.

Πηγή