Η λεπτοσπείρωση βρίσκεται πρώτη στη λίστα της ανησυχίας των υγειονομικών αρχών και του νέου προέδρου του ΕΟΔΥ, Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου.
Το διάστημα αυτό, προσπαθεί να συντονίσει μια τεράστια υγειονομική επιχείρηση μεταξύ του ΕΟΔΥ στην Αθήνα και του Συντονιστικού Κέντρου της Λάρισας, έχοντας πάντα την αμέριστη στήριξη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη.
Η επιχείρηση αυτή είναι ο έλεγχος και ο περιορισμός των υγειονομικών κινδύνων που προέκυψαν εξαιτίας της διατάραξης του φυσικού περιβάλλοντος από τις κατακλυσμιαίες και πρωτοφανούς έντασης βροχές που έπληξαν τη χώρα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλία.
Τα μέτωπα είναι πολλά, όπως λέει ο Καθηγητής Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στο iatropedia.gr.
“Είναι πραγματικά περίπλοκα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε τον κίνδυνο της λεπτοσπείρωσης, που ειδικά φέτος είναι αυξημένα τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Θεσσαλία λόγω των πλημμυρών. Προσπαθούμε να ελέγξουμε και τις άλλες νόσους να μην προκληθούν επιδημίες, τις γαστρεντερίτιδες, τις σαλμονέλλες, τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα αναπνευστικά νοσήματα. Εύχομαι να πάνε όλα καλά. Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε και δεν το κάνουμε”, λέει ο διακεκριμένος Καθηγητής, ο οποίος διαθέτει εκτός από άριστες σπουδές και τεράστια πείρα στην Επιδημιολογία.
Το ευτύχημα είναι πως εκτός από μία μικρής έκτασης συρροή (κλάστερ) κρουσμάτων σαλμονέλλας σε έναν οικισμό της Θεσσαλίας, -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδημικής έξαρσης από καμία νόσο γεγονός το οποίο αποτελεί επιτυχία των υγειονομικών αρχών.
Γιατί διπλασιάστηκαν τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Ελλάδα
Ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης δεν προβληματίζει τον ΕΟΔΥ μόνο με αφορμή την υγειονομική κρίση στη Θεσσαλία.
Εντός του 2023 και με αφορμή της άστατες καιρικές συνθήκες καταγράφηκε διπλασιασμός των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, με επίκεντρο τα Ιόνια νησιά.
Έως και τον Σεπτέμβριο του 2023 εντοπίστηκαν 42 καταγεγραμμένα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ, ενώ ο μέσος όρος κάθε χρονιά δεν ξεπερνά τα 20 με 25 κρούσματα.
Η αύξηση της διασποράς δεν αποκλείεται να ευνοήθηκε από τον ιδιαίτερα άστατο καιρό και τις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες φαίνεται να ευνόησαν τη μετάδοση, λένε οι επιστήμονες.
Θάνατοι στην Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα -που βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο του προβλήματος- σημειώθηκαν δύο θάνατοι, ο τελευταίος την περασμένη Παρασκευή 22/9/23.
Οι αρχές θορυβήθηκαν ιδιαίτερα και για τον λόγο αυτό, ειδικό κλιμάκιο του Οργανισμού μετέβη την Τετάρτη (27/09/23) επιτόπου για ενημέρωση που πληθυσμού ως προς τα μέτρα προφύλαξης και για να δοθούν οδηγίες προς τους γιατρούς της περιοχής.
“Η Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά διαχρονικά είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επίπτωση. Είναι ενδημική η νόσος της λεπτοσπείρωσης σ’ αυτές τις περιοχές. Τα διαστήματα της έξαρσης είναι δύο κάθε φορά: Η άνοιξη αρχικά και μετά ο Σεπτέμβριος, που έχει κρούσματα τα οποία σχετίζονται με τον τρύγο. Κυρίως ευθύνονται οι αγροτικές εργασίες. Γι’ αυτό και ο ΕΟΔΥ είχε στείλει τον Φεβρουάριο ενημέρωση στις Περιφερειακές Ενότητες εφιστώντας την προσοχή στο νόσημα και ειδικά στα Ιόνια νησιά που ξέραμε ότι είναι μια περιοχή με αυξημένη επίπτωση”, αναφέρει ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ετοιμάζει μεγάλη μελέτη για τις ζωονόσους, η οποία περιλαμβάνει τη λεπτοσπείρωση και την εκτίμηση του πληθυσμού των τρωκτικών, σε περιοχές με μεγάλη επίπτωση.
Παράλληλα θα ελεγχθούν εκτός από τα τρωκτικά και άλλα ζώα, καθώς η νόσος μεταδίδεται με τους σκύλους, τα αιγοπρόβατα κ.α.
ΕΟΔΥ για Θεσσαλία: Δεν υπάρχει καμία επιδημία σε εξέλιξη
Παρά το γεγονός ότι είναι “βαριά η εικόνα” που εμφανίζουν από άποψη υγειονομικών συνθηκών οι πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, η άμεση κινητοποίηση που επέδειξαν οι υγειονομικές αρχές και ο ΕΟΔΥ, απέτρεψαν προς το παρόν την εξάπλωση κάποιας επιδημίας.
Υπήρξε κλάστερ (συρροή κρουσμάτων) από σαλμονέλλα σε οικισμό, αλλά το φαινόμενο περιορίστηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση. Ως προς τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, υπάρχει αυξημένη επιτήρηση, αλλά και ευαισθητοποίηση των τοπικών γιατρών μέσω ειδικού διαδικτυακού σεμιναρίου (webinar) που διοργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα (25/09/23) από τον ΕΟΔΥ.
Τους δόθηκε συγκεκριμένα η οδηγία, πως ακόμη και με την υποψία λεπτοσπείρωσης θα πρέπει να χορηγούν έγκαιρα αγωγή στον ασθενή, καθώς πολύ συχνά τα αποτελέσματα καθυστερούν να βγουν, ή απαιτείται επανάληψη του τεστ, έως τη θετικοποίηση. Η έγκαιρη χορήγηση θεραπείας σώζει κυριολεκτικά ζωές.
Παράλληλα, έχουν μοιραστεί και ειδικές στολές σε όσους καθαρίζουν σπίτια, ώστε να αντιλαμβάνονται πως τα νερά είναι μολυσμένα και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.
Από την αρχή της καταγραφής και μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ενώ ακόμη 17 είναι υπο διερεύνηση. Έχει σημειωθεί ένας θάνατος, αλλά οι υπόλοιποι ασθενείς είναι καλά στην υγεία τους.
Σε βαρύτερη κατάσταση από τους 5 ασθενείς είναι ένας νεαρός 21 ετών με άλλα συνοδά προβλήματα υγείας, όμως, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει βελτίωση.
Ως προς τις γαστρεντερίτιδες, τις αναπνευστικές λοιμώξεις, τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα υπόλοιπα παθογόνα; Έχει στηθεί μηχανισμός, από τον οποίο δύσκολα μπορεί να “ξεφύγει” ιός ή παθογόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ:
“Τοποθετήσαμε μηχανήματα στα Κέντρα και τις δομές Υγείας, με τα οποία γίνεται η διάγνωση εκεί επιτόπου με μοριακές τεχνικές και γίνεται η διάγνωση σε 45 λεπτά και το αποτέλεσμα εξάγεται για 20 παθογόνα του γαστρεντερικού. Για να μην «φύγει» καμία γαστρεντερίτιδα και μη μας «φύγει» καμία σαλμονέλλα. Στα Κέντρα Υγείας και στα ΤΕΠ βάλαμε 16-18 μηχανήματα περίπου. Προμηθεύουμε τα Κέντρα με αντιδραστήρια για να ελέγχουμε τις πιο σοβαρές περιπτώσεις και να μην μας ξεφύγει κανένα παθογόνο”, καταλήγει ο Καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr
To άρθρο Ανησυχία από την αύξηση της λεπτοσπείρωσης σε όλη την Ελλάδα – Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .