Τέσσερα αδέρφια, δεκαετίες κοινής επαγγελματικής πορείας, μια δικαστική διαμάχη 325 εκατομμυρίων δολαρίων και τρεις δολοφονίες στη Γλυφάδα συμπληρώνουν, πλέον, το παζλ της αυτοκρατορίας της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση.
Πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν ακόμα να πιστέψουν το πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας (12.02.2024) στα γραφεία της European Products Carrier, στη Γλυφάδα. Ο 76χρονος Αιγύπτιος με μια κοντόκανη καραμπίνα κι ένα πιστόλι μπήκε στους κτιριακούς χώρους της εταιρείας και σκότωσε τη εφοπλίστρια Μαρία Καρνέση, το γαμπρό της Αντώνη Βλασσάκη και τον καπετάνιο Ηλία Κουκουλάρη.
Αν κι αρχικά όλα έδειχναν ότι η απομάκρυνση του Αριστείδη Ελ Μπουράυ από σπίτι της οικογένειας στην οδό Τσιτσάνη, στη Γλυφάδα, στάθηκε η αφορμή για να σημειωθεί το μακελειό, τα δεδομένα που προέκυψαν γρήγορα ήρθαν να δώσουν νέα διάσταση στην υπόθεση.
Όπως όλα δείχνουν, ο Αιγύπτιος δολοφόνος -που εκτός από υπάλληλος ήταν και πολύ κοντινό πρόσωπο της οικογένειας Καρνέση- δεν προχώρησε σε αυτή την ενέργεια γιατί έμενε στο δρόμο και χωρίς χρήματα. Κι αυτό γιατί το σπίτι, όπου διέμενε στο γκολφ της Γλυφάδας δεν ήταν ιδιοκτησίας της Μαρία Καρνέση, αλλά του αδερφού της Σπύρου, όποτε η γυναίκα που εκτελέστηκε μέσα στο γραφείο της από τον αλλοδαπό δεν θα μπορούσε να τον βγάλει έξω από αυτό.
Παράλληλα, όπως διαπιστώθηκε, ο 76χρονος άνδρας είχε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ κατά την απόλυση από την εταιρεία είχε λάβει πριν από ενάμιση χρόνο ως αποζημίωση το ποσό των 76.000 ευρώ.
«Κλειδί» η κατάθεση της Δέσποινας Καρνέση
Όσον αφορά στο κίνητρο πίσω από το μακελειό της Γλυφάδας, αυτό παραμένει ακόμα σε θολό τοπίο, καθώς οι καταθέσεις που έχουν ληφθεί από τους αστυνομικούς δεν τους οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα. Άνθρωπος «κλειδί» στην μυστηριώδη πλέον υπόθεση θεωρείται η Δέσποινα Καρνέση, η οποία δεν αποκλείεται να γνωρίζει κάποια μυστικά, τα όποια να συνέβαλαν στην τριπλή δολοφονία και στην αυτοκτονία του δράστη. Έτσι οι αστυνομικοί αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάθεση της, ενώ ενώπιον των ανδρών της ΕΛ. ΑΣ. που χειρίζονται την υπόθεση αναμένεται να βρεθούν κι άλλα μέλη της οικογένειας Καρνέση.
Από το… μηδέν στην κορυφή
Τα τέσσερα από τα πέντε αδέρφια της οικογένειας ο Προκόπης, ο Σπύρος η Μαρία και η Δέσποινα το 1978 αποφάσισαν να ανοίξουν πανιά στη Ναυτιλία. Ίδρυσαν τη HENLOW κι αγόρασαν το πρώτο φορτηγό πλοίο έναντι 300.000 δολαρίων. Γρήγορα επεκτάθηκαν και το 1999 είχαν στην κατοχή τους 28 καράβια εκ των οποίων τα μισά ήταν τάνκερ και τα άλλα φορτηγά.
Επειδή όμως τα πλοία ήταν μεγάλη ηλικίας αποφασίστηκε η σταδιακή πώληση των συγκεκριμένων καραβιών κι η αντικατάσταση τους από καινούργια, καθώς σκοπός την εταιρείας ήταν να δημιουργηθεί ένας αξιόπλοος και νέος ηλικιακά στόλος. Έτσι, παραγγέλθηκαν δέκα τάνκερ σε ναυπηγεία της Κροατίας, ενώ μέχρι το 2004 είχαν αγοραστεί άλλα πέντε πλοία. Μάλιστα, το 2000 συστάθηκε η European Products Carrier με καταστατική έδρα την Λιβερία, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Γλυφάδα της Αττικής.
Αυτή τη στιγμή στην κατοχή της η εταιρεία έχει 10 τάνκερ, εκ των οποίων τα πέντε έχουν ναυπηγηθεί το 2015, τα δύο το 2013 και τα τρία το 2005.
Η αμύθητη περιουσία
Το 2020 ο στόλος της εταιρείας απαριθμούσε 19 πλοία. Ένα χρόνο αργότερα αποφασίστηκε να πωληθούν τα εννέα και παλαιότερα από αυτά έτσι ώστε να αποκτηθεί μεγαλύτερη ρευστότητα και η εταιρεία να προχωρήσει στην αγορά νέων πλοίων προηγμένης τεχνολογίας. Μέσα σε πέντε μήνες τα καράβια πουλήθηκαν και στα ταμεία της εταιρείας εισέρρευσαν 61.322.727 δολάρια.
Έτσι, όπως αναφέρεται και στην αγωγή που είχε κατατεθεί από τις Μαρία και Δέσποινα Καρνέση εναντίον του αδερφού τους, Σπύρο, το 2022 στους τραπεζικούς λογαριασμούς της διαχειρίστριας και των πλοιοκτητριών υπήρχε το αστρονομικό πόσο των 408.918.986 δολάρια.
Η κόντρα των 325 εκατ. δολαρίων
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή που έχει κατατεθεί εναντίον του Σπύρου Καρνέζη, ο εφοπλιστής το 2022 ενημέρωσε τις αδερφές του ότι θα έπρεπε για λόγους ασφαλείας να μεταφερθούν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς της διαχειρίστριας. Έτσι, όπως ισχυρίζονται οι δύο αδερφές, ο Σπύρος Καρνέσης ίδρυσε μια offshore στην Μονροβία της Λιβερίας και από τις 11 Οκτωβρίου 2022 έως και τις 20 Νοεμβρίου 2022 μετέφερε στην υπεράκτια εταιρεία 325.519.000 δολάρια. Η εταιρεία, όπως υποστηρίζεται στην αγωγή, είναι στο όνομα του Σπύρου Καρνέση και των παιδιών του, με αποτέλεσμα οι δύο αδερφές και ο Αντώνης Βλασσάκης να ζημιώνονται συνολικά με 174.785.474 δολάρια.
Όσον αφορά τώρα στις οικονομικές τους απολαβές από την European Products Carrier, τα αδέρφια είχαν συμφωνήσει να λαμβάνουν από ένα μισθό και συγκεκριμένα ποσοστά από τα κέρδη της εταιρείας. Αποφασίστηκε, λοιπόν, ο Προκόπης Καρνέσης που απεβίωσε το 2011 και ο Σπύρος Καρνέσης να λαμβάνουν από 10% των κερδών, οι δύο αδερφές Δέσποινα και Μαρία από 5%, ο Αντώνης Βλασσακής 3%, ενώ από 1% δίνονταν στη μητέρα τους Ελευθερία και στην αδερφή τους Αγγελική. Το υπόλοιπο 62% των καθαρών κερδών παρέμενε στα ταμεία της εταιρείας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν περαιτέρω επενδύσεις.
To άρθρο Οι λογαριασμοί με το αστρονομικό ποσό των 408 εκατ. δολαρίων και η κατάθεση «κλειδί» της Δέσποινας Καρνέση για το μακελειό στη Γλυφάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .