Κάθε 25η Μαρτίου, τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα, γιορτάζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με το πλέον παραδοσιακό πιάτο: μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Ακόμη και η αγορά του μπακαλιάρου που τρώμε την 25η Μαρτίου μπορεί να κρύβει παγίδες, όμως. Γιατί υπάρχει ένα άλλο ψάρι, το λινγκ, το οποίο μοιάζει με τον μπακαλιάρο. Αλλά δεν είναι!
Πολλοί συχνά, επιτήδειοι φροντίζουν να παραπλανούν τους καταναλωτές, βάζοντας φιλέτα από το ψάρι λιγκ δίπλα σε εκείνα του μπακαλιάρου και το πωλούν στην ίδια τιμή με τον μπακαλιάρο.
Πριν πάτε στην αγορά για να ψωνίσετε τον μπακαλιάρο για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου, πρέπει να ξέρετε:
Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας.
Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
Ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.
To άρθρο Μπακαλιάρος ή λινγκ: Πώς να τα ξεχωρίσετε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .