Στα όρια της συνταξιοδότησης η πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΕΣΥ – Χάθηκαν 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας σε 11 χρόνια

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ, αλλά και το Υπουργείο Υγείας από τα χρόνια των Μνημονίων και μέχρι σήμερα με την Δημόσια Υγεία να χωλαίνει. 

Και μπορεί με την πανδημία του κορονοϊού να σήμανε συναγερμός στο ΕΣΥ, αλλά η Δημόσια Υγεία δεν ενισχύθηκε. Μάλιστα όλο και περισσότερο αποδυναμώνεται και παρουσιάζει μεγαλύτερες ελλείψεις.

Ιδιαίτερα το ΕΣΥ χάνει κάθε χρόνο και πολύ μεγάλο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι δεν αντικαθίστανται.

Από τη μία οι χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ, και από την άλλη η απροθυμία των γιατρών και νοσηλευτών να ενταχθούν στο δυναμικό το Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, από το Δεκέμβριο του 2012 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 το έμψυχο δυναμικό των μονίμων υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας έχει μειωθεί κατά 25,93% μέσα σε 11 χρόνια, κάτι που μεταφράζεται σε 23.582 χαμένες μόνιμες θέσεις εργασίας, με τις περισσότερες από αυτές να αφορούν στα Δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές Υγείας.

Οι 14.631 από αυτές τις θέσεις εργασίας μάλιστα χάθηκαν τα τρία πρώτα χρόνια των μνημονίων, ενώ καμία από τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν από τότε και μέχρι σήμερα δεν είχε την πρόθεση να αποκαταστήσει αυτές τις μεγάλες απώλειες.

Αντίθετα, η ψαλίδα ανάμεσα στις απαραίτητες μόνιμες θέσεις εργασίας για τη λειτουργία του τομέα της Δημόσιας Υγείας και των κατειλημμένων μόνιμων θέσεων, χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει.

Ελλείψεις προσωπικού ΕΣΥ: «Με μετακινήσεις δεν καλύπτονται τα κενά»

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία το ΕΣΥ βρίσκεται σε λειτουργικό αδιέξοδο, ενώ οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν κινούνται στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσής του.

«Στο ΕΣΥ αντιμετωπίζει λειτουργικό αδιέξοδο, το έχουμε πει πολλές φορές, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού. Τα κυβερνητικά στελέχη συνεχώς ”ξύνουν τον πάτο του βαρελιού” για να καλύψουν τα κενά, όμως, τα προβλήματα δεν λύνονται με διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού», σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος και εξηγεί:

«Αυτό που κάνουν είναι να ‘αδειάζουν’ τη μία υγειονομική μονάδα για να γεμίσουν την άλλη και μετά την άλλη για την άλλη… Με τον τρόπο αυτό, όμως, κλείνουν τη μία τρύπα και ανοίγουν μια άλλη. Είναι πραγματικά μια αδιέξοδη πολιτική», αναφέρει ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό και ιδιαίτερα μετά από μια πανδημία είναι καταπονημένο, κακοπληρωμένο και με αναιμική διάθεση προσφοράς. Αυτοί είναι και η βασικότερη αιτία μαζικής αποχώρησης εργαζομένων από το ΕΣΥ.

«Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί που δεν είναι ανταγωνιστικοί με αυτούς του ιδιωτικού τομέα και των χωρών της ΕΕ, δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Αν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσουν άμεσα χρήματα στη δημόσια υγεία, δυστυχώς ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα θα κλείσει την πόρτα. Με δημόσια δαπάνη στο 5,5% στην Υγεία, δεν μπορεί να εξασφαλιστούν οι ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5%», σχολιάζει πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν καλύπτονται ούτε από τους νοσηλευτές, καθώς όσοι περνούν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ προχωρούν τελικά σε άρνηση διορισμού και στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Στα όρια της συνταξιοδότησης η πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΕΣΥ

Το προσωπικό του ΕΣΥ είναι γηρασμένο και κουρασμένο, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο η παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, εξαιτίας του χαμηλού αριθμού προσλήψεων την τελευταία 15ετία, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού στο ΕΣΥ είναι μεγάλης ηλικίας και κοντά στην ηλικία της συνταξιοδότησης, ενώ με αφορμή πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, σε πολλές ιατρικές ειδικότητες εργάζονται συνταξιούχοι με καθεστώς παράτασης εργασίας.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι συνταξιοδοτήσεις. Το 2023, οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών ανήλθαν σε 3.381, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 1.063 εργαζόμενοι.

«Τα τελευταία τρία χρόνια χάσαμε 7.500 εργαζόμενους και δεν τους έχουμε αναπληρώσει. Οι προκηρύξεις είτε βγαίνουν άγονες, είτε καθυστερούν 5 χρόνια να τελεσφορήσουν λόγω του ΑΣΕΠ. Για παράδειγμα, προκήρυξη του 2024 για 6.500 υγειονομικούς, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2030. Όλες αυτές οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται σήμερα θα πάρουν πολύ καιρό για να ολοκληρωθούν», εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Δεν λείπουν μόνο γιατροί και νοσηλευτές

Τα κενά στην Υγεία αφορούν, όμως, όχι μόνο τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά και τους λοιπούς εργαζόμενους.

Ελλείψεις εντοπίζονται σε θέσεις διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων, αλλά και στις υπηρεσίες εστίασης, καθαριότητας και φύλαξης των νοσοκομείων. Οι προσλήψεις και σε αυτούς τους κλάδους υπολείπονται σημαντικά των αναγκών τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, σε πολλά νοσοκομεία οι κενές θέσεις καλύπτονται με αναθέσεις σε εργολαβικές εταιρείες υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίθετα με το Υπουργείο Υγείας, άλλα Υπουργεία έχουν υποστεί πολύ μικρότερες απώλειες τα τελευταία χρόνια.

Από τα ίδια στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου προκύπτει πως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για παράδειγμα, σε αυτά τα 11 χρόνια έχει υποστεί μείωση προσωπικού 4.07%, ενώ στο Υπουργείο Άμυνας, το μόνιμο προσωπικό έχει μειωθεί κατά 5,78%.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: Iatropedia.gr

To άρθρο Στα όρια της συνταξιοδότησης η πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΕΣΥ – Χάθηκαν 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας σε 11 χρόνια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή