Ο κορονοϊός επέστρεψε για τα καλά μέσα στο καλοκαίρι με τα νοσοκομεία να γεμίζουν από ασθενείς, ενώ πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται στο σπίτι.
Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της νόσου COVID-19 καθώς σημειώνεται μια νέα έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και το υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο. Στην καρδιά του καλοκαιριού εκατοντάδες ασθενείς με εισάγονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ οι εισαγωγές είναι αυξημένες κατά 30%.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, και συγκεκριμένα την περασμένη (Δευτέρα 15/07) 129 άνθρωποι βρέθηκαν σε απλές κλίνες νοσηλείας COVID-19, ενώ αύξηση και στην ενδονοκομειακή διασπορά φέρνει συρροές κρουσμάτων σε νοσοκομεία, αλλά και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
«Ευάλωτοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας καταλήγουν ξανά στις κλινικές μας, μετά από βαριά νόσο COVID-19», τονίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και προσθέτει:
«Επίσης, ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι και υπερήλικες έχουν φτάσει να αγγίζουν νούμερα εποχής πανδημίας. Εμείς στο ΠΑΝΓΗ τις τελευταίες ημέρες έχουμε νοσηλεύσει έως 25 ασθενείς, μεταξύ αυτών ένα παιδί και ένας ενήλικας στη ΜΕΘ. Είχαμε και θάνατο», σημειώνει συγκεκριμένα.
Χιλιάδες άτομα με COVID-19 σε κατ’ οίκον νοσηλεία
Δύσκολα περνούν, ωστόσο, και χιλιάδες ακόμη άνθρωποι που προσβλήθηκαν από COVID-19 και δεν κατέληξαν σε νοσοκομεία, αλλά αναρρώνουν στο σπίτι τους. Πόσο καιρό, όμως, θα πρέπει να μένει κανείς σε εθελούσια απομόνωση προκειμένου να μην διασπείρει τον ιό και θέσει σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους;
Ο Καθηγητής Τζανάκης, πως και με τις νέες παραλλαγές της COVID-19 ισχύουν αυτά που ίσχυαν στην μεταπανδημική περίοδο:
«Συνολικά η ανάρρωση πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 5-6 μέρες. Δεν χρειάζεται βέβαια όλες αυτές τις μέρες παντελή απομόνωση, με μια μάσκα υψηλής προστασίας όταν βρισκόμαστε με κόσμο και με καλή αντισηψία στα χέρια μας μπορούμε να κοινωνικοποιηθούμε αν δεν έχουμε έντονα συμπτώματα», επισημαίνει ο Νίκος Τζανάκης και προσθέτει: «Για μία ή δύο μέρες καλό θα είναι να απομονωθούμε στο σπίτι και μετά να κυκλοφορήσουμε προσεκτικά, χωρίς να συγχρωτιζόμαστε με άλλο κόσμο».
Πότε, όμως, αρνητικοποιούμαστε και δεν είμαστε μεταδοτικοί; Αν και κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, σε γενικές γραμμές «αν ο ασθενής λάβει αντιιική θεραπεία σε δύο με τρεις ημέρες το πολύ αρνητικοποιείται, ενώ αν δεν πάρει αντιιικά, τότε χρειάζονται περίπου 6 ή ακόμη και 7 μέρες να αρνητικοποιηθεί εντελώς», καταλήγει ο Καθηγητής.
Ο ίδιος σημειώνει πως οι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας θα πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε επαναληπτικό εμβόλιο, να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό (ΜΜΜ, κέντρα διασκέδασης κ.ά.), ενώ ακόμη και στις παραλίες καλό θα είναι να τηρούν απόσταση ασφαλείας από ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα (βήχα, συνάχι κ.λπ.).
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr
To άρθρο Οι μέρες που πρέπει να μείνει κάποιος σε απομόνωση αν διαγνωστεί με κορονοϊό – Πότε αρνητικοποιείται δημοσιεύτηκε στο NewsIT .