Η Τουρκία στέλνει το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu» στο Ιόνιο Πέλαγος, για να συμμετάσχει στην άσκηση «Neptune Strike 24» που θα πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Στη μεγάλη αεροναυτική άσκηση του NATO, η Τουρκία θα συμμετέχει με το «Anadolu», που θα λειτουργεί ως αμφίβια Μονάδα Πολλαπλών Χρήσεων, καθώς επίσης με ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar, μαζί με ένα Τάγμα Πεζοναυτών.
Επίσης, θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry Truman, το οποίο θα αποτελεί τη ναυαρχίδα της νατοϊκής Ομάδας Κρούσης που θα αναπτυχθεί στην Βόρεια Θάλασσα, ενώ αντίστοιχο ρόλο θα έχουν το ιταλικό αεροπλανοφόρο «Cavour» μαζί με το «Anadolu» στη Μεσόγειο.
REUTERS/Murad Sezer
Οι επιτελείς του ΝΑΤΟ θα διευθύνουν τη ναυτική αρμάδα από το πλοίο Διοίκησης και Ελέγχου USS «Μount Whitney». Στην Ομάδα Κρούσης της Μεσογείου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Αμφίβιο Πολλαπλών Χρήσεων USS «Wasp» καθώς και το αποβατικό πλοίο USS «Oak Hill», το οποίο θα μεταφέρει Αμφίβιες Δυνάμεις.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στην «Neptune Strike 24» με τη φρεγάτα «Αιγαίον», ενώ στην άσκηση θα λάβουν μέρος και μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, πιθανότατα F-16 από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Ενδιαφέρουσα παράμετρος της άσκησης θα είναι πάντως το σενάριο κρούσης των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας με στόχο τη ναυτική αρμάδα, στην οποία ανήκει και το τουρκικό TCG «Anadolu».
Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2024 που το τουρκικό πλοίο βάζει πλώρη για το Ιόνιο, καθώς και τον περασμένο Απρίλιο συμμετείχε στην ίδια άσκηση «Neptune Strike 24.1», μαζί με τη φρεγάτα TCG «Salih Reis» και την κορβέτα TCG «Byuykada». Ήταν η πρώτη επιχειρησιακή του συμμετοχή σε συμμαχική άσκηση έπειτα από την καθέλκυση του.
REUTERS/Murad Sezer
Με την παρουσία του «Anadolu» στις συμμαχικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, η Τουρκία επιχειρεί να αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο μέσα στο ΝΑΤΟ και να περάσει το μήνυμα ότι αποτελεί την πλέον ισχυρή ναυτική δύναμη στην περιοχή έναντι της Ελλάδας. H ναυπήγηση του πλοίου κατέδειξε ότι η Άγκυρα έχει ως στόχο την διεύρυνση της ναυτικής της παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που σταδιακά εντάσσονται στον στόλο της γειτονικής χώρας και τα πρώτα υποβρύχια 214 κλάσης «Piri Reis», αντίστοιχα σε δυνατότητες με τα ελληνικά κλάσης «Παπανικολής».
Τον περασμένο Μάιο, το TCG «Anadolu» συμμετείχε στην μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας «Deniz Kurdu», η οποία πραγματοποιήθηκε σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Θάλασσα του Μαρμαρά και Μαύρη Θάλασσα.
REUTERS/Murad Sezer
Το TCG «Anadolu» αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του στόλου των γειτόνων, το οποίο η Άγκυρα διαφημίζει συνεχώς και σε κάθε ευκαιρία. Αρχικά προοριζόταν για αεροπλανοφόρο, ωστόσο η αδυναμία απόκτησης από την Τουρκία μαχητικών κάθετης προσγείωσης, όπως τα F-35B ανάγκασαν τους γείτονες να το μετατρέψουν σε ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων.
Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει στα υπόστεγα του συνολικά 12 ελικόπτερα μεσαίου μεγέθους. Επιπλέον, μπορεί να φορτωθεί με ελαφρά οχήματα αλλά και Τεθωρακισμένα στο κατάστρωμα βαρέων οχημάτων και αμφίβιων επιχειρήσεων. Το TCG «Anadolu» μπορεί να μεταφέρει έως και 46 άρματα μάχης Leopard.
Το τουρκικό πολεμικό πλοίο διαθέτει τη δυνατότητα μεταφοράς ενός πλήρως εξοπλισμένου Αμφίβιου Τάγματος, το οποίο στην «Neptune Strike 24» θα αποτελείται από Πεζοναύτες. Oι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας ενισχύονται συνεχώς τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα, προκειμένου να διεξάγουν αμφίβιες επιθετικές επιχειρήσεις στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς
To άρθρο ΝΑΤΟϊκή άσκηση «βάζει» ελληνικά F-16 να «χτυπήσουν» την ναυαρχίδα του τουρκικού Στόλου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .