Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πρόγραμμα προμήθειας που υλοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις για το νέο τυφέκιο που θα χρησιμοποιούν οι Έλληνες ελεύθεροι σκοπευτές.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκσυγχρονίζονται με νέα οπλικά συστήματα και τεχνολογίες για να ανταποκριθούν στο σύγχρονο πεδίο της μάχης και στο πλαίσιο αυτό οι Έλληνες ελεύθεροι σκοπευτές θα αποκτήσουν νέο τυφέκιο sniper που θα «εκτοξεύσει» τις επιχειρησιακές τους δυνατότητές.
Μάλιστα, η εικόνα του στελέχους Ειδικών Επιχειρήσεων να κρατά το καινούργιο τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτή TRG-M10 στην σχετική παρουσίαση του ατομικού εξοπλισμού και οπλισμού του «σύγχρονου μαχητή» εντυπωσίασε.
Πολύ σύντομα τα πρώτα νέα τυφέκια της φημισμένης φινλανδικής εταιρείας SAKO θα βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων κομάντος.
Ειδικότερα, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κατακύρωσε τα αποτελέσματα του σχετικού διαγωνισμού με τη σύμβαση να ανατίθεται στην εταιρεία ATESE, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα την φινλανδική SAKO.
Το νέο τυφέκιο sniper για τις Ένοπλες Δυνάμεις/Φωτογραφία ΥΠΕΘΑ
Το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο είχε αποκαλύψει πρώτο το OnΑlert.gr, «πάγωσε» τους τελευταίους μήνες από το Ελεγκτικό Συνέδριο εξαιτίας μιας παράλειψης στην σύμβαση. Όμως, το τυπικό πρόβλημα ξεπεράστηκε και το πρόγραμμα προχωρά προς υλοποίηση σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΓΕΕΘΑ.
Συνολικά, πρόκειται να αποκτηθούν 119 τυφέκια TRG-M10 σε δύο δόσεις, με την πρώτη να αφορά 90 τυφέκια για να ακολουθήσει η παραλαβή ακόμη 29. Από τα 119 τυφέκια, τα 93 αναμένεται να διατεθούν στις Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και συγκεκριμένα στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), στη Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ) αλλά και στα Ειδικά Τμήματα Εθνοφυλακής (ΕΤΕΘ).
14 τυφέκια TRG-M10 προορίζονται για τα «βατράχια» της ΜΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ 12 τυφέκια θα παραλάβουν οι κομάντος της Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος αγγίζει τα 6.124.360 ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν σε δύο δόσεις και περιλαμβάνει την προμήθεια των τυφεκίων, φόρτο φυσιγγίων, υλικά υποστήριξης και συντήρηση. Μαζί με τα πρώτα TRG-M10, θα φτάσουν μαζί με 473.025 φυσίγγια υψηλής ακρίβειας, τα οποία θα διατεθούν αναλογικά σε όλες τις Μονάδες.
Φωτογραφία ΓΕΕΘΑ
Η σύμβαση προβλέπει μεταξύ άλλων να αποκτηθούν δύο διαφορετικές κάνες για κάθε τυφέκιο και συγκεκριμένα κάνες διαμετρήματος 0,308 και 0,338 Lapua.
Το TRG-M10 μεταφέρεται σε βαλίτσα και μπορεί να συναρμολογηθεί γρήγορα και να ρυθμιστεί χωρίς τη χρήση εργαλείων. Είναι κατασκευασμένο ώστε να χρησιμοποιείται με την ίδια ευκολία τόσο από δεξιόχειρες όσο και από αριστερόχειρες σκοπευτές.
Τα χαρακτηριστικά τους
Διαθέτει ρυθμιζόμενο κοντάκι και αποσπώμενους γεμιστήρες, οι οποίοι ανάλογα έχουν διαφορετική χωρητικότητα με το διαμέτρημα του όπλου. Έχει βάρος 6,5 κιλά και διατίθεται με γεμιστήρα 10 φυσιγγίων για το διαμέτρημα 0,308 χιλιοστών και 5 φυσιγγίων για το μεγαλύτερο διαμέτρημα 0,338 χιλιοστών τύπου Lapua Magnum.
Διαθέτει νέο μηχανισμό σκανδάλης, ο οποίος εξασφαλίζει βελτιωμένα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση που το όπλο πέσει κατά λάθος.
Έχει επιπλέον νέο μοχλό ασφαλείας, ο οποίος είναι εργονομικά τοποθετημένος και σχεδιασμένος για να τον κάνει γρηγορότερο και πιο βολικό στη χρήση, ενώ ο μηχανισμός κλείστρου έχει βελτιωθεί ώστε να αντέχει ακόμη και στον πιο σκληρό χειρισμό.
Τα καινούργια τυφέκια θα συντηρούνται και θα ελέγχονται στην Ελλάδα, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία θα δώσει στους αρμόδιους οπλουργούς – τεχνίτες όλες τις σχετικές πιστοποιήσεις.
Φωτογραφία ΥΠΕΘΑ
Η επιλογή του TRG-M10 έγινε έπειτα από μια σειρά δοκιμών πολύ υψηλής δυσκολίας ημέρα και νύχτα από Έλληνες Snipers ακόμα και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Κυριάρχησε στη σύγκριση με μια σειρά άλλα σύγχρονα τυφέκια και αποτελεί την επιλογή της ΔΕΠ.
Όλες οι επίλεκτες μονάδες χρησιμοποιούν έως τώρα το εξαιρετικά αξιόπιστο τυφέκιο AXMC της φημισμένης βρετανικής Accuracy International, με το οποίο εξοπλίζονται κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, όπως οι αμερικανικές Seal Team και Delta Force αλλά και η Βρετανική SAS.
Τo επόμενο πρόγραμμα φορητού οπλισμού, όπως ήδη έχει αναφέρει το OnAlert.gr, αφορά την αντικατάσταση των πιστολιών Μ1911 των 0,45 ιντσών από καινούργια πιστόλια Glock 17 τελευταίας γενιάς (Gen5), τα οποία προορίζονται για τις Μονάδες της ΔΕΠ.
Έως τώρα οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων χρησιμοποιούν πιστόλια Glock 17 και Glock 19, ενώ με μικρότερο αριθμό Glock έχουν εφοδιαστεί οι υπόλοιπες Μονάδες, οι οποίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το γερασμένο, βαρύ, κλασσικό «45αρι», όπως και το σύνολο των Μονάδων του Στρατού Ξηράς.
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς