Η συναυλία του Πλάθιντο Ντομίνγκο, του θρυλικού και τελευταίου μεγάλου τενόρου, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 με απόλυτη επιτυχία και αποτελεί πλέον το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς.
Η διοργάνωσή του υπήρξε καρπός σκληρής προετοιμασίας, η οποία είχε ως στόχο την καλύτερη δυνατή υποδοχή του Ντομίνγκο, της συνοδείας του και των περίπου 500 προσκεκλημένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι που συνόδευσαν την αποστολή του κορυφαίου ερμηνευτή. Αλλά και των 1100 τυχερών που πρόλαβαν να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα, η οποία είχε ανοίξει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η μεγάλη αυτή δωρεάν συναυλία.
Η πρωτοβουλία για τη συναυλία του Ντομίνγκο ανήκε στον όμιλο Intrakat, την Παγκρήτια Τράπεζα και την Attica Bank, που έχουν όραμα και πίστη στον πολιτισμό και στόχο την προώθηση της ξεχωριστής ταυτότητας της Σητείας, ενός μέρους της Κρήτης που, ενώ δεν είναι τόσο τουριστικά ανεπτυγμένο, διαθέτει απίστευτη και σπάνια φυσική ομορφιά. Αλλά και την ανάδειξη της μοναδικότητας και της ιστορικότητας της Ιεράς Μονής Τοπλού, ενός από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία της Κρήτης.
Το «παρών» στη συναυλία έδωσαν εκπρόσωποι από τον χώρο των τεχνών, του επιχειρείν και της πολιτικής. Ανάμεσα σε αυτούς, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής κ. Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Αντώνης Βαρθολομαίος και η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού.
Ανεπανάληπτη συναυλία
Η συναυλία του κορυφαίου Ισπανού τενόρου ήταν ανεπανάληπτη και θα μείνει αξέχαστη στο κοινό που την παρακολούθησε. Με βοηθό ένα καταπληκτικό φυσικό σκηνικό, με το επιβλητικό ηλιοβασίλεμα να δεσπόζει πίσω από τη σκηνή, αλλά και σύμμαχο τον καιρό, μιας και οι ισχυροί άνεμοι της Κυριακής είχαν κοπάσει λίγο πριν τη συναυλία, ο Ντομίνγκο προσέφερε μία απίστευτη συναυλιακή εμπειρία.
Τον σπουδαίο τενόρο συνόδευσε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου Ισπανού μαέστρου Ζόρντι Μπερνάσερ και με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, η οποία ήταν αποκάλυψη επί σκηνής, ερμηνεύοντας, μάλιστα, κλασικά έργα μαζί με τον κορυφαίο Ισπανό μουσικό. Ενώ οι 65 μουσικοί της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ έδωσαν τον καλύτερο του εαυτό, υπό τη διεύθυνση του μεγάλου μαέστρου από την Ισπανία.
Αξιοσημείωτες στιγμές
Οι αξιοσημείωτες στιγμές της συναυλίας του κορυφαίου τενόρου ήταν πολλές. Με τη μοναδική φωνή και σκηνική του παρουσία συμπαρέσυρε το κοινό, καλώντας το να τραγουδήσουν μαζί το «αθάνατο» από το 1940 “Besame mucho” της Κονσουέλο Βελάσκες – το πιο επιτυχημένο ισπανόφωνο τραγούδι όλων των εποχών. Μάλιστα, ο τενόρος έδωσε – και με το παραπάνω – στο κοινό αυτό που ζητούσε, επιστρέφοντας τρεις ολόκληρες φορές στη σκηνή για να κάνει encore, εκτός προγράμματος. Ο Ντομίνγκο υποσχέθηκε στο κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία, ότι θα κάνει τα πάντα για να τραγουδήσει ξανά στην Ελλάδα.
Ο μεγάλος Ισπανός τενόρος, μαγεμένος από το απίστευτο αυτό σκηνικό, βρισκόταν σε εξαιρετική διάθεση κι εξέφρασε την επιθυμία να υπογράψει αυτόγραφα, ενώ δεν χάλασε χατίρι σε κανέναν από όσους επισκέφθηκαν το καμαρίνι του – ούτε αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με όσους του το ζήτησαν.
Η ξενάγηση που διαφήμισε το Λασίθι
Μετά τη λήξη της συναυλίας ακολούθησε εκδήλωση στο προαύλιο της Ιεράς Μονής Τοπλού, όπου ο μεγάλος τενόρος, πάντοτε συνοδευόμενος από την επί έξι δεκαετίες σύντροφο και σύζυγό του, Μέρτα Ορνέλας, ξεναγήθηκε στα μοναδικά κειμήλια του ιστορικού μοναστηριού, δηλώντας εντυπωσιασμένος από την ιστορία και την αξία τους. Η μοναδική αυτή ξενάγηση του Ντομίνγκο και των Ισπανών δημοσιογράφων που τον ακολουθούσαν, έγινε από τον αρχιμανδρίτη και ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού, Αμβρόσιο Σκαρβέλη, η συμβολή του οποίου στην επιτυχημένη αυτή διοργάνωση υπήρξε καθοριστική.
Ο Ντομίνγκο αποχώρησε από την Ιερά Μονή Τοπλού στις 02.30 τη νύχτα και την επομένη επέστρεψε στην πατρίδα του. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι έφερε μαζί του δημοσιογράφους από σημαντικά Ισπανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να γνωρίσουν τη Σητεία και οι οποίοι τις επόμενες δύο ημέρες επισκέφθηκαν – μεταξύ άλλων – τη Σπιναλόγκα και την Κνωσό. Ήδη, δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο αναφέρονται με διθυραμβικά σχόλια σε αυτό το κορυφαίο μουσικό γεγονός, διαφημίζοντας συγχρόνως, τη Σητεία, το Λασίθι, την Κρήτη και την Ελλάδα.
Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Τοπλού
Η Ιερά Μονή Τοπλού αποτελεί το μεγαλύτερο και το πιο επιβλητικό οχυρωματικού τύπου μοναστήρι της Ανατολικής Κρήτης – με το περίτεχνο καμπαναριό του να δεσπόζει από μακριά – και βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης. Το παλαιότερο όνομά του ήταν της Παναγίας Ακρωτηριανής και η μονή ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.
Χτίστηκε τον 14ο αιώνα και έχει μακρά και σημαντική ιστορία. Η Ιερά Μονή Τοπλού αποτέλεσε ασφαλές φρούριο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής στα δύσκολα χρόνια των αλλεπάλληλων πειρατικών επιδρομών κατά τον Μεσαίωνα, αλλά και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, που ακολούθησε.
Για τον λόγο αυτό, είχε το προνόμιο να διαθέτει για την άμυνά της ένα κανόνι, που οι Οθωμανοί αποκαλούσαν «τοπ» – και έτσι μετονομάστηκε μετά την κατάληψη της Σητείας από τους ίδιους «Τοπλού». Στους χώρους του μοναστηριού λειτούργησε της οργανωμένο σχολείο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, ενώ, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η Μονή, ακολουθώντας τη μακραίωνη παράδοσή της στους αγώνες της ελευθερίας, υπήρξε καταφύγιο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
To άρθρο Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο στην Ιερά Μονή Τοπλού: Ο απολογισμός της συναυλίας της χρονιάς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .