Το τέλος του κόσμου έτσι όπως τον ξέραμε; Οι ταυτόχρονες πλημμύρες σε Ελλάδα, Λιβύη, Βραζιλία, Κίνα

Δεκάδες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από θανατηφόρες πλημμύρες από την αρχή του Σεπτεμβρίου έως σήμερα με τους  επιστήμονες να προειδοποιούν ότι απέναντι στην κλιματική κρίση κανείς δεν είναι άτρωτος. Στη γειτονιά μας ο μεσογειακός κυκλώνας Daniel άφησε το φονικό του αποτύπωμα στην Ελλάδα και στην Λιβύη.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή του Φθινοπώρου και ήδη οι πολίτες υποφέρουν από τις επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών. Εκτός από την Ελλάδα και την Λιβύη, και η Βραζιλία και η Κίνα μόνο μερικές από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές χωρίς προηγούμενο! Η Ελλάδα μετρά τουλάχιστον 15 νεκρούς, η Λιβύη έως και 20.000.

Η άνιση μάχη με τις άγριες πλημμύρες 

«Αν και δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη απόδοση του ρόλου της κλιματικής αλλαγής στο να γίνει η καταιγίδα Daniel πιο έντονη, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας της Μεσογείου ήταν σημαντικά πάνω από το μέσο όρο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού», δήλωσε ο Δρ Karsten Haustein, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Οι καταιγίδες αντλούν περισσότερη ενέργεια από θερμότερες θάλασσες, ενώ η θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς που μπορούν να πέσουν ως βροχή, οδηγώντας σε πιο ακραίους κατακλυσμούς.

Εικόνες χάους σε Τουρκία και Βουλγαρία

Από τον Daniel επλήγησαν επίσης η Τουρκία και η Βουλγαρία. Στην Τουρκία είχαμε πέντε νεκρούς μετά από ξαφνική πλημμύρα που σάρωσε κάμπινγκ στην επαρχία Kirklareli. Επίσης, άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι καταιγίδες της 5ης Σεπτεμβρίου πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Εφιαλτικές σκηνές καταγράφηκαν με ανθρώπους παγιδευμένους μέσα στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Επίσης κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας στην επαρχία Μπουργκάς της Βουλγαρίας, οι πλημμύρες ήταν τέτοιες που οι πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Η Βουλγαρία μετρά τουλάχιστον 4 νεκρούς.

 

Σβήστηκαν από το χάρτη ολόκληρες περιοχές στη Λιβύη

Και αφού πέρασε από τη λεκάνη της Μεσογείου, η καταιγίδα Daniel χτύπησε τη βόρεια ακτή της Λιβύης στις 9 Σεπτεμβρίου. Προκάλεσε πρωτοφανείς πλημμύρες, σπάζοντας τα φράγματα που προστάτευαν το λιμάνι της πόλης Ντέρνα. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τη Ντέρνα πριν και μετά τις πλημμύρες. Στις 2 και 10 Σεπτεμβρίου, μετά την κατάρρευση των φραγμάτων έξω από την πόλη.

Ακριβό τίμημα και για τη Βραζιλία

Η καταιγίδα Daniel όμως δεν ήταν η μόνη απειλή για τον πλανήτη μας μέσα στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου.

Στη νότια Βραζιλία, έπεσαν περισσότερα από 300 χιλιοστά βροχής στην πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Ο απολογισμός; 39 νεκροί και απίστευτες καταστροφές.

 

Οι πιο μεγάλες πλημμύρες των τελευταίων 140 ετών

Επίσης, η κλιματική αλλαγή αύξησε την ένταση και τη συχνότητα των τροπικών καταιγίδων, τις οποίες βίωσαν επίσης την περασμένη εβδομάδα το Χονγκ Κονγκ και τμήματα της νότιας Κίνας. Ήταν οι χειρότερες καταιγίδες που πλήττουν το Χονγκ Κονγκ από τότε που κρατούν αρχεία δηλαδή τα τελευταία 140 χρόνια.

Και στην κινεζική πόλη Σενζέν τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες. Δρόμοι, σήραγγες και το μετρό χάθηκαν κάτω από τα νερά.

Γυρίζοντας πίσω στην Ευρώπη, στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε καταστροφικές πλημμύρες και στην Ισπανία. Γέφυρες γκρεμίστηκαν και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο νοτιοδυτικά της Μαδρίτης.

«Οι επιστήμονες του κλίματος προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες ότι αυτό θα συμβεί. Έχουν δει αυτά τα μέρη πλημμύρες στο παρελθόν; Φυσικά, αλλά όχι όλα ταυτόχρονα», έγραψε ο Αμερικανός ακτιβιστής για το κλίμα Edgar McGregor.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Πηγή