«Οι πέντε Έλληνες απανθρακώθηκαν… Οδηγός και Συνταγματάρχης εκτοξεύθηκαν από το παρμπρίζ» – Οι εφιαλτικές στιγμές του τροχαίου στη Λιβύη 

Μέσα σε μία στιγμή, πέντε συμπατριώτες μας, τρεις στρατιωτικοί και δύο διερμηνείς, έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη, όπου ταξίδεψαν για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel. Η χώρα μας θρηνεί για τους πέντε Έλληνες που σκοτώθηκαν στο φρικτό τροχαίο.   

Πρόκειται για τον 28χρονο Γ.Β. με καταγωγή από την Καρδίτσα, ο οποίος ήταν στο τμήμα αλεξιπτωτιστών, την 40χρονη Ε.Α., νοσηλεύτρια της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία είχε καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης και ζούσε στην Αθήνα, τη 46χρονη Γ.Μ., αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού, και τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας, Κανάκη Μανδαλιού, Άντζελα και Φίλιπ, που μετείχαν στην αποστολή στη Λιβύη ως διερμηνείς.  

Οι μαρτυρίες Ελλήνων επιζώντων, οι οποίοι επέβαιναν στο μοιραίο λεωφορείο, σοκάρουν. Οι πρώτες στιγμές μετά τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση με το τζιπ ήταν εφιαλτικές. Οι πέντε Έλληνες, οι οποίοι κάθονταν μπροστά, απανθρακώθηκαν αμέσως. Ο οδηγός του λεωφορείου και ο Συνταγματάρχης, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, εκτινάχθηκαν από το παρμπρίζ και τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων έσπασαν τα τζάμια και κατάφεραν να βγουν, απεγκλωβίζοντας στη συνέχεια τους τραυματίες. Έτσι σώθηκαν… 

Οι 13 πολυτραυματίες και πολυκαταγματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ ένας τραυματίας έχει μείνει στη Βεγγάζη, καθώς φέρει πολλαπλά κατάγματα και δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιστρέψει ακόμη στην Ελλάδα.

Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο νοσηλεύονται οι 10 τραυματίες της ελληνικής αποστολής, εκ των οποίων οι τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ αυτών, ο Συνταγματάρχης, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το παρμπρίζ και φέρει πολλαπλά κατάγματα, με το πιο σοβαρό να είναι αυτό στη μέση του. Οι άλλοι δύο, ένας Λοχαγός και ένας στρατιωτικός γιατρός έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα. Και οι τρεις υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και παρακολουθούνται από τους γιατρούς.

Οι άλλοι τρεις τραυματίες, δύο στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και άλλος ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Τα ερωτήματα και το σενάριο που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση για το τροχαίο στη Λιβύη

Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη αφορούν στο ποιος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της αποστολής και την ασφάλεια των μετακινήσεων της, καθώς και ποιος θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει ήδη εμπλακεί στην έρευνα.

Σημειώνεται, ότι στη μοιραία διαδρομή υπήρχε προπορευόμενο όχημα, καθώς και άλλο ένα όχημα που ακολουθούσε το λεωφορείο με την ελληνική αποστολή. Πολλοί αναρωτιούνται, γιατί το τζιπ έπεσε μόνο πάνω στο λεωφορείο και δεν ενεπλάκη στο τροχαίο κάποιο από τα συνοδευτικά οχήματα.  

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλέστηκε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, το μοναδικό σενάριο που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση είναι το όχημα που έπεσε στο λεωφορείο να είχε κάποιο ντεπόζιτο με πετρέλαιο και αυτό να προκάλεσε την έκρηξη, κατά τη σφοδρότατη μετωπική σύγκρουση.

To άρθρο «Οι πέντε Έλληνες απανθρακώθηκαν… Οδηγός και Συνταγματάρχης εκτοξεύθηκαν από το παρμπρίζ» – Οι εφιαλτικές στιγμές του τροχαίου στη Λιβύη  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή