Ο καρκίνος και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε στο παρελθόν

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος έχει καρκίνο. Ήδη, ο 75χρονος μονάρχης υποβάλλεται σε θεραπεία, όπως ενημέρωσε επισήμως, το Μπάκιγχαμ.

Το Μπάκιγχαμ γνωστοποίησε ότι ο βασιλιάς Κάρολος άρχισε τη Δευτέρα (05.02.2024) τη θεραπεία του για τον καρκίνο, διευκρινίζοντας μόνο ότι εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη, αλλά έχει προσβάλλει άλλο όργανο του σώματος. Το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε ο καρκίνος με αυτό τον τρόπο, χαρακτηρίστηκε και ως “ευλογία” από βασιλικούς ρεπόρτερ, οι οποίοι σχολιάζοντας στα βρετανικά ΜΜΕ την είδηση – “βόμβα”, τόνισαν ότι ο βασιλιάς Κάρολος ήταν… τυχερός μέσα στην ατυχία του. 

Η κατάθλιψη

Τα προηγούμενα χρόνια, ο Κάρολος είχε απασχολήσει ξανά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση της υγείας του.

Τον Οκτώβριο του 2022, είχε εκφραστεί ανησυχία για την υγεία του βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλόφωνης εφημερίδας “Le Matin” που επικαλούνταν πηγές από το Μπάκιγχαμ, «πάσχει από κατάθλιψη και είπε στη γυναίκα του Καμίλα ότι η νέα του ζωή είναι πολύ δύσκολη για αυτόν».

Μάλιστα, όπως αναφερόταν στο ρεπορτάζ, ο βασιλιάς Κάρολος «έχει καταρρεύσει ψυχικά και σωματικά μετά τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, τον Σεπτέμβριο του 2022».

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι γιατροί έκαναν λόγο για «τεράστια κρίση» που θα πρέπει να ξεπεράσει, ενώ -σύμφωνα με υπαλλήλους και άλλες πηγές από το Παλάτι- ο Κάρολος «είναι κουρασμένος και πανικόβλητος για το τι τον περιμένει ως βασιλιά».

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα πάντα με τη “Le Matin”, η βασιλεία του Καρόλου ενδέχεται να είναι μία από τις «συντομότερες των τελευταίων 200 ετών».

Οι πτώσεις του από άλογα και οι τραυματισμοί

Στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Spare» («Ρεζέρβα»), ο δευτερότοκος γιος του, Χάρι, ανέφερε ότι, ο πατέρας του, πάσχει από «συνεχείς πόνους στον αυχένα και την πλάτη» οι οποίοι φαίνεται ότι προέρχονται από τις πολυάριθμες πτώσεις του από άλογα, τα χρόνια που έπαιζε πόλο.

Η ενασχόλησή του με το άθλημα έληξε το 2005, μετά από πάνω από 40 χρόνια, και ενώ είχε υποστεί σειρά τραυματισμών.

Παροιμιώδης παραμένει ο τραυματισμός του το 1980, κατά τη διάρκεια αγώνα στο Ουίνδσορ, όταν τον έριξαν από το άλογό του, και τον κλώτσησαν σε βαθμό που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, από το οποίο έφυγε με έξι ράμματα. Άλλος τραυματισμός κατά το πόλο, είχε σαν αποτέλεσμα , ο -τότε- πρίγκιπας της Ουαλίας, να χάσει τη φωνή του για 10 μέρες.

Επιπλέον, το 1980, μετά το τέλος ενός αγώνα στη Φλόριντα, κατέρρευσε με αποτέλεσμα να του χορηγηθεί ορός αλλά και να δεχτεί αλλεπάλληλες πιέσεις να εγκαταλείψει το άθλημα – στις οποίος και αντιστάθηκε.

Το 1990, κατά τη διάρκεια αγώνα έπεσε από το άλογο και έσπασε το χέρι του. Για το κάταγμα υποβλήθηκε σε χειρουργείο ενώ, τρεις μήνες αργότερα, κρίθηκε απαραίτητη και μία δεύτερη επέμβαση, επειδή κάποιο από τα κατάγματα δεν είχε «δέσει» και του προκαλούσε δυνατούς πόνους.

Το 1992 υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αποκατάσταση της ρήξης χόνδρου στο αριστερό του γόνατο – ξανά, μετά από τραυματισμό στο πόλο. Την επόμενη χρονιά, τραυματίστηκε ξανά στο Ουίνδσορ ενώ, το 1998, έσπασε ένα πλευρό όταν έπεσε από το άλογό του σε κυνηγετικό ατύχημα.

Τρεις μήνες αργότερα, βρέθηκε ξανά στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση με λέιζερ στον χόνδρο του γονάτου του, λόγω χρόνιας φθοράς από τα χρόνια του αθλητισμού και τις άσκησης.

Τον Ιούνιο του 2001, έσπασε ένα μικρό οστό στον ώμο του, αφού έπεσε από το άλογό του κατά τη διάρκεια κυνηγιού αλεπούς. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια αγώνα, το άλογό του τον πέταξε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. 

Το ατύχημα στο σκι

Το 1988, ενώ έκανε σκι εκτός πίστας στο Κλόστερς, σε μια από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές της Ευρώπης, γλίτωσε οριακά από μια χιονοστιβάδα που σκότωσε τον καλό του φίλο ταγματάρχη Χιου Λίντσεϊ, πρώην ιππέα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Ο Κάρολος κατάφερε να πηδήξει από το δρόμο και βοήθησε να σωθεί η ζωή της φίλης του, Πάτι Πάλμερ – Τόμκινσον, την οποία απεγκλώβισε από το χιόνι, ενώ συνέβαλλε ώστε αυτή να μη χάσει τις αισθήσεις της, μιλώντας της συνεχώς, μέχρι να φτάσει το ελικόπτερο που τούς έσωσε.

Τα επόμενα χρόνια, μιλώντας για τη φρίκη του ατυχήματος, υπογράμμισε ότι δεν είχε ξαναδεί κάτι τόσο τρομακτικό.

Φέρεται, επίσης, να έχει θέμα με τους τένοντες στον καρπό του, από το ψάρεμα σολομού στη Σκωτία ενώ, κάποτε, τραυμάτισε κατά λάθος τον αντίχειρά του, κατά τη διάρκεια κηπουρικών εργασιών.

Τα χειρουργεία και ο κορονοϊός

Το 2003, υποβλήθηκε σε επέμβαση κήλης στο ιδιωτικό King Edward VII’s Hospital στο Λονδίνο, όπου νοσηλεύεται κατά κανόνα η βασιλική οικογένεια. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2008, αφαίρεσε έναν καλοήθη όγκο από τη μύτη του, σε μία επέμβαση ρουτίνας.

Τον Μάρτιο του 2020, τις πρώτες μέρες της πανδημίας του κορονοϊού και πριν τη διάθεση εμβολίων, διαγνώστηκε θετικός, σε ηλικία 71 ετών. Τα συμπτώματά του ήταν ήπια, ενώ απομονώθηκε στο Birkhall μακριά από την τότε δούκισσα της Κορνουάλης, που είχε βρεθεί αρνητική. Συνέχισε να εργάζεται κανονικά στο γραφείο του. Σύμφωνα με πληροφορίες, για ένα διάστημα έχασε την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης ενώ αργότερα αναφέρθηκε και στην «παράξενη, θλιβερή και συχνά οδυνηρή» εμπειρία της απομόνωσης από φίλους και συγγενείς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τον Φεβρουάριο του 2022, ο βασιλιάς κόλλησε κορονοϊό για δεύτερη φορά, ωστόσο ο τριπλός εμβολιασμός του συνέβαλλε στην ταχεία ανάρρωσή του.

Τα πρησμένα, κόκκινα χέρια

Aπό το 2019, τα πρησμένα χέρια και τα δάχτυλα του Καρόλου ήταν πηγή ανησυχίας για τα βρετανικά -και όχι μόνο-ΜΜΕ.

Όπως εξηγούσαν οι γιατροί, «τα κόκκινα και πρησμένα δάχτυλά του μπορεί να υποδηλώνουν οίδημα, που είναι σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας. Αν η καρδιά είναι αδύναμη, το αίμα δεν διοχετεύεται στα άκρα».

Ο τότε διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιούσε επίσημη περιοδεία στην Ινδία, με την προσοχή των καμερών να πέφτει στα απίστευτα πρησμένα πόδια και χέρια του.

Πάντως, πολλοί απέδωσαν τα διογκωμένα άκρα του -τότε- πρίγκιπα στην πτήση διάρκειας 9 ωρών με αεροπλάνο από το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε και θεωρείτο λογικό να ήταν πρησμένα.

 

 

 

Πηγή