Πέρασε ένας χρόνος από τη μέρα που οι ουκρανικές αρχές ανακάλυψαν δεκάδες πτώματα αμάχων διάσπαρτα σε όλη την Μπούτσα, την μαρτυρική πόλη της Ουκρανίας μετά την επέλαση του στρατού της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτησε σήμερα την ουκρανική αντίσταση απέναντι «στη μεγαλύτερη δύναμη κατά της ανθρωπότητας του καιρού μας» κατά την πρώτη θλιβερή επέτειο της σφαγής στην Μπούτσα, της πόλης που έγινε σύμβολο της φρικαλεότητας που διαπράχθηκε από τη Ρωσία.
Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται κάθε εμπλοκή και κάνει λόγο για σκηνοθετημένα εγκλήματα από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.
«Ουκρανικέ λαέ! Σταματήσατε τη μεγαλύτερη δύναμη κατά της ανθρωπότητας του καιρού μας. Σταματήσατε μια δύναμη που περιφρονεί και θέλει να καταστρέψει ό,τι έχει σημασία για τους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
«Θα απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας. Θα ξαναϋψώσουμε την ουκρανική σημαία σε όλες τις πόλεις και τα χωριά μας», είπε, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει τουλάχιστον το 18% του ουκρανικού εδάφους.
«Συνεχίζουμε τη μάχη για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι.
Στις 2 Απριλίου 2022, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν στην Μπούτσα τα πτώματα 20 ανδρών με πολιτικά ρούχα, εκ των οποίων ένας είχε τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του, καθώς και καμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένα σπίτια.
Οι σκηνές αυτές σόκαραν ολόκληρο τον κόσμο, με το Κίεβο και τη Δύση να καταγγέλλουν κατ’ επανάληψη συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων και εγκλήματα πολέμου.
Έκτοτε, η Μπούτσα έγινε σύμβολο των ωμοτήτων που αποδίδονται στα στρατεύματα της Μόσχας κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής στην περιοχή.
Για τον διοικητή των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι, η αναγκαστική υποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή του Κιέβου πριν από έναν χρόνο, ενώ βρίσκονταν κοντά στην πρωτεύουσα, ήταν «μια στρατηγική νίκη» στη «βάση νέων επιτυχημένων επιχειρήσεων».
Κατά την επίσκεψή του στην Μπούτσα δύο ημέρες μετά την ανακάλυψη της σφαγής, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε καταγγείλει «εγκλήματα πολέμου» τα οποία «θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία».
Έκτοτε σχεδόν το σύνολο των ξένων ηγετών που επισκέφθηκε την Ουκρανία έκανε μια παράκαμψη προκειμένου να μεταβεί στην Μπούτσα.
Προχθές Παρασκευή, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της ρωσικής αποχώρησης από την περιοχή του Κιέβου, έπειτα από την απροσδόκητη ουκρανική αντίσταση, ο Ζελένσκι είχε πει πως ελπίζει πως η Μπούτσα θα γίνει «σύμβολο δικαιοσύνης».
«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ», είπε, υποσχόμενος να οδηγήσει στη δικαιοσύνη «όλους τους ενόχους».
Η Ουκρανία εκτιμά σε «πάνω από 1.400» τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στην περιοχή της Μπούτσα στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής, μεταξύ των οποίων 37 παιδιά. Από αυτούς, οι 637 σκοτώθηκαν μέσα στην ίδια την πόλη.
To άρθρο Ένας χρόνος από τη σφαγή στην Μπούτσα – Το μήνυμα Ζελένσκι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .