Τεράστιος μετεωρίτης έπεσε στη Γη πριν από 3 δισ. χρόνια και βοήθησε να ξεκινήσει η ζωή

Μπροστά σε μία μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη βρέθηκαν επιστήμονες. Ο πιο μεγάλος μετεωρίτης που έπεσε ποτέ στη Γη, έσκισε τον βυθό της θάλασσας κι «έβρασε» τα νερά των ωκεανών αλλά βοήθησε τη ζωή στη Γη. 

Ο γιγαντιαίος μετεωρίτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2014 προκάλεσε ένα τσουνάμι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία του ανθρώπου. 

Ο διαστημικός βράχος, ο οποίος ήταν 200 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που εξάλειψε τους δεινόσαυρους, έπεσε στη Γη όταν ο πλανήτης μας ήταν ακόμα στα σπάργανα πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια.

Μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να πάει για πεζοπορία στο σημείο πρόσκρουσης στη Νότια Αφρική με σκοπό να αποκόψουν κομμάτια βράχου ώστε να καταλάβουν τη συντριβή και το τι ακριβώς συνέβη. 

Σύμφωνα με το BBC, η ομάδα ανακάλυψε λεπτομέρειες για το τι συνέβη τη στιγμή της κρούσης ενώ επίσης από την έρευνα εντόπισαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τεράστιες κρούσεις αστεροειδών δεν έφεραν μόνο καταστροφή στη Γη αλλά βοήθησαν επίσης στο να ευδοκιμήσει η πρώιμη ζωή.

«Γνωρίζουμε ότι μετά τη δημιουργία της Γης για πρώτη φορά, υπήρχαν ακόμα πολλά συντρίμμια που πετούσαν γύρω από το διάστημα που θα συνέτριβαν τη Γη», λέει η καθηγήτρια Nadja Drabon από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας.

«Αλλά τώρα ανακαλύψαμε ότι η ζωή ήταν πραγματικά ανθεκτική μετά από αυτές τις γιγάντιες κρούσεις, και ότι στην πραγματικότητα άνθισε και ευδοκίμησε», λέει.

Ο μετεωρίτης S2 είναι πολύ μεγαλύτερος από τον διαστημικό βράχο που γνωρίζουμε περισσότερα γι΄αυτόν και που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Εκείνος είχε πλάτος περίπου 10 χιλιόμετρα, ή σχεδόν το ύψος του Έβερεστ.

Nadja Drabon/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES

Ο μετεωρίτης S2 έχει πλάτος 40-60χλμ και η μάζα του ήταν 50-200 φορές μεγαλύτερη.

Χτύπησε όταν η Γη ήταν ακόμα στα πρώτα της χρόνια και φαινόταν πολύ διαφορετική. Ήταν ένας υδάτινος κόσμος με λίγες μόνο ηπείρους να προεξείχαν από τη θάλασσα. Η ζωή ήταν πολύ απλή καθώς υπήρχαν μόνο μικροοργανισμοί που αποτελούνταν από μεμονωμένα κύτταρα.

Το σημείο πρόσκρουσης στο Eastern Barberton Greenbelt είναι ένα από τα παλαιότερα μέρη στη Γη με υπολείμματα συντριβής μετεωρίτη.

Η καθηγήτρια Drabon και η ομάδα της ταξίδεψε μέχρι το σημείο της πρόσκρουσης αναζητώντας σωματίδια σφαιριδίων, ή μικροσκοπικά θραύσματα βράχου από την κρούση. Στη συνέχεια τα πήγαν σε εργαστήρια για ανάλυση.

Τι συνέβη στη Γη όταν τη χτύπησε ο μετεωρίτης

Η ομάδα έχει τώρα αναπαραστήσει ακριβώς αυτό που έκανε ο μετεωρίτης S2 όταν έπεσε βίαια στη Γη.

Προκάλεσε έναν κρατήρα 500 χιλιομέτρων και κονιορτοποίησε πετρώματα που εκτινάχτηκαν με απίστευτα γρήγορες ταχύτητες για να σχηματίσουν ένα σύννεφο που έκανε κύκλους σε όλο τον κόσμο.

«Φανταστείτε ένα σύννεφο βροχής, αλλά αντί να πέφτουν σταγόνες νερού, είναι σαν σταγόνες λιωμένου βράχου να πέφτουν σαν βροχή από τον ουρανό», λέει η καθηγήτρια.

Ένα τεράστιο τσουνάμι σάρωσε όλη την υδρόγειο, έσκισε τον πυθμένα της θάλασσας και πλημμύρισε τις ακτές.

Όλη αυτή η ενέργεια είχε δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες θερμότητας με αποτέλεσμα να βράσουν οι ωκεανοί προκαλώντας την εξάτμιση έως και δεκάδων μέτρων νερού. Προκάλεσε επίσης αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα έως και 100 βαθμούς Κελσίου.

Οι ουρανοί έγιναν μαύροι, πνιγμένοι από σκόνη και σωματίδια. Χωρίς το φως του ήλιου να διεισδύσει στο σκοτάδι, η απλή ζωή στη στεριά ή σε ρηχά νερά που βασιζόταν στη φωτοσύνθεση είχε εξαφανιστεί.

Nadja Drabon/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVESNadja Drabon/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES

Αλλά αυτό που ανακάλυψαν στη συνέχεια η καθηγήτρια Drabon και η ομάδα της ήταν εκπληκτικό. Τα πετρώματα έδειξαν ότι οι βίαιες διαταραχές παρέσυραν θρεπτικά συστατικά όπως ο φώσφορος και ο σίδηρος που τροφοδοτούσαν απλούς οργανισμούς.

«Η ζωή δεν ήταν μόνο ανθεκτική, αλλά στην πραγματικότητα ανέκαμψε πολύ γρήγορα και ευδοκίμησε», λέει.

«Είναι όπως όταν πλένεις τα δόντια σου το πρωί. Σκοτώνει το 99,9% των βακτηρίων, αλλά μέχρι το βράδυ έχουν επιστρέψει όλα, σωστά;» λέει.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, υποδηλώνουν ότι ήταν σαν ένα γιγάντιο λίπασμα, που έστελνε απαραίτητα συστατικά για τη ζωή όπως ο φώσφορος σε όλο τον κόσμο.

Το τσουνάμι που σάρωνε τον πλανήτη θα είχε επίσης φέρει νερό πλούσιο σε σίδηρο από τα βάθη στην επιφάνεια, δίνοντας στα πρώιμα μικρόβια επιπλέον ενέργεια.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη μεταξύ των επιστημόνων ότι η πρώιμη ζωή στην πραγματικότητα βοηθήθηκε από τη βίαιη διαδοχή των βράχων που χτυπούσαν τη Γη στα πρώτα της χρόνια, λέει η καθηγήτρια Drabon.

«Φαίνεται ότι η ζωή μετά την κρούση συνάντησε πραγματικά ευνοϊκές συνθήκες που της επέτρεψαν να ανθίσει», εξηγεί.

Πληροφορίες BBC

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Πηγή