Η σαπουνόπερα «Κόκκινα μπουμπούκια» με ρεκόρ τηλεθέασης που έχει προκαλέσει debate στην Τουρκία

Μια τηλεοπτική σειρά με ρεκόρ τηλεθέασης έχει προκαλέσει debate στην Τουρκία. Ο τίτλος της «Kizil Goncalar», δηλαδή «Κόκκινα μπουμπούκια» παραπέμπει σε ένα ρομαντικό love story αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν πιστεύει ότι προσβάλλει το Ισλάμ και παραβιάζει τις ηθικές αξίες της Τουρκίας.

Ακούγεται σαν μία ρομαντική σειρά, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, αλλά – όπως επισημαίνει το δημοσίευμα – η θεματολογία είναι πολιτική: γίνεται πολύς λόγος για το τι ενθουσιάζει τη χώρα, για το τι θα ήθελε να είναι η Τουρκία, ένα κοσμικό ή ένα ολοένα και περισσότερο ισλαμικό κράτος.

Αριθμό-ρεκόρ κατέγραψαν οι καταγγελίες κατά της σειράς στο τουρκικό ΕΣΡ – συνολικά 32.000 – δήλωσε εκπρόσωπος της τουρκικής υπηρεσίας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Τελικά, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και απαγόρευση μετάδοσης για δύο εβδομάδες στη σειρά «Κόκκινα μπουμπούκια» επειδή «παραβίαζε τις “εθνικές και ηθικές αξίες της κοινωνίας”», ανέφερε η Süddeutsche Zeitung. 

Η αυστριακή «Kurir» επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια η τουρκική κυβέρνηση έχει εντείνει τις πιέσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο – ειδικά όσον αφορά παραγωγές που λέγεται ότι παραβιάζουν οικογενειακές ή κοινωνικές αξίες. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν δηλώσει ότι η σειρά είναι εχθρική προς το Ισλάμ.

Το πολιτικά εκρηκτικό, θα έλεγε κανείς, περιεχόμενό της αντικατοπτρίζει την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Και το κυριότερο: κάνει εντελώς ξεκάθαρο το πόσο βαθιά διχασμένη είναι ήδη η κοινωνία της Τουρκίας, μοιρασμένη ανάμεσα σε έναν αυστηρά ισλαμικό-θρησκευτικό και έναν φιλελεύθερο-δυτικό κόσμο.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Μεριέμ, η οποία στις αρχές του 2023 έφυγε με τον σύζυγο και την κόρη της από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Η οικογένεια ανήκει σε μια ισλαμική αίρεση που τους έχει δεχτεί. Σε αυτό το τάγμα, το οποίο είναι ωστόσο προϊόν φαντασίας και -με όρους δυτικής Ευρώπης- θυμίζει περισσότερο αίρεση, τα μέλη πρέπει να παραμένουν πιστά, κάτι που ο Ναΐμ εκπληρώνει με μεγάλη αφοσίωση.

Ο Ναΐμ εργάζεται σε ένα μοναστήρι του τάγματος, η Μεριέμ βοηθάει στην κοινότητα και η κόρη τους επιτρέπεται να φοιτήσει μόνο σε κορανικό σχολείο, όχι σε κανονικό κρατικό σχολείο. Σύντομα θα έχει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα: Η κοινότητα θέλει να παντρέψει τη Ζεϊνέπ με έναν ηγέτη του τάγματος.

Αυτός λαμβάνει ιατρική περίθαλψη από τον γιατρό Λεβέντ, ο οποίος υποστηρίζει τα δυτικά ιδεώδη, όπως αυτά εκφράστηκαν από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτοί οι δύο κόσμοι, που δύσκολα θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί, απεικονίζονται με μεγάλη δόση ρεαλισμού.

Η σαπουνόπερα δίνει το έρεισμα στους τηλεθεατές να δουν και τη ζωή της άλλης πλευράς, αναγκάζοντάς τους να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα είναι πολωμένη και ίσως να αναρωτηθούν σε ποια Τουρκία θέλουν να ζήσουν.

Το πρώτο επεισόδιο άγγιξε τα 4 εκατομμύρια θεατές και το δεύτερο τα 7 εκατ. θεατές – έναν αξιοσημείωτο αριθμό σε μια χώρα με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων κατοίκων.

Για τους τηλεθεατές, η σειρά είναι ένα είδος εκτόνωσης που χρειάζονται, ειδικά μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, γράφει η Süddeutsche Zeitung.

 

To άρθρο Η σαπουνόπερα «Κόκκινα μπουμπούκια» με ρεκόρ τηλεθέασης που έχει προκαλέσει debate στην Τουρκία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή