Γέμισαν από Χριστιανούς οι ελληνοκαθολικές εκκλησίες στην πρώτη λειτουργία που έγινε μετά την πτώση του Άσαντ

Οι δρόμοι στη συνοικία της Δαμασκού, Bab Touma, γέμισαν με Χριστιανούς πιστούς που πήγαιναν στην ελληνομελκιτική καθολική εκκλησία το πρωί της Κυριακής (15.12.2024), για πρώτη φορά μετά την πτώση του καθεστώτος της Συρίας.

Από την ημέρα που το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έπεσε, μετά τις επιτυχημένες επιθέσεις των ανταρτών, μέλη των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία , μεταξύ αυτών και οι Χριστιανοί, ταράχθηκαν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στην θρησκευτική τους έκφραση.

Η ισλαμιστική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) που ανέβηκε ξανά στην εξουσία την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησε να καθησυχάσει τις μειονότητες της Συρίας ότι ο τρόπος ζωής τους δεν θα τεθεί σε κίνδυνο.

Και αυτό γιατί πριν την πτώση του Άσαντ, οι θρησκευτικές αυτές μειονότητες λάτρευαν ελεύθερα τον Θεό τους, κάτι που φοβόντουσαν πως θα αλλάξει εφόσον μπήκε στην εξουσία η ισλαμιστική ομάδα.

Το πρωί λοιπόν, Σύροι χριστιανοί παρακολούθησαν κανονικά την κυριακάτικη λειτουργία για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με κάποιους από αυτούς να εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

«Είμαστε φοβισμένοι, είμαστε ακόμα φοβισμένοι», δήλωσε η κάτοικος της περιοχής Maha Barsa αφού παρακολούθησε τη λειτουργία στην τοπική ελληνομελκιτική καθολική εκκλησία.

Η Barsa είπε ότι έχει βγει ελάχιστα από το σπίτι της από τότε που η HTS ανέλαβε την εξουσία πριν από μία εβδομάδα, αν και ξεκαθάρισε πως δεν έχει συμβεί τίποτα που να δικαιολογεί την ανησυχία της.

Στην παράκτια πόλη Λατάκια, προπύργιο του Άσαντ εδώ και καιρό, η Λίνα Άχρας, γραμματέας του ενοριακού συμβουλίου στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, δήλωσε ότι οι χριστιανοί ήταν άνετοι υπό την κυριαρχία του Άσαντ, όσον αφορά την ελευθερία της πίστης.

«Η πτώση του Άσαντ συνέβη ξαφνικά, δεν ξέραμε τι να περιμένουμε… Δόξα τω Θεώ, λάβαμε πολλές διαβεβαιώσεις και είδαμε ότι τα μέλη της επιτροπής HTS προσέγγισαν τον ιερέα μας», δήλωσε στο Reuters.

«Θεού θέλοντος, θα επιστρέψουμε στις προηγούμενες ζωές μας και θα ζήσουμε στην όμορφη Συρία μας», πρόσθεσε η Άχρας.

Η Συρία φιλοξενεί πολλές εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, των Αρμενίων, των Κούρδων και των σιιτών μουσουλμάνων. Η ίδια η οικογένεια Άσαντ ανήκει στη μειονότητα των αλαουιτών, παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ που είναι σουνιτική και μουσουλμανική πλειοψηφία.

Η προστασία των μειονοτήτων της Συρίας αποτέλεσε βασικό μέλημα το Σάββατο, όταν κορυφαίοι διπλωμάτες από αραβικά κράτη, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση συναντήθηκαν στην Ιορδανία.

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο ηγέτης της ισλαμιστικής αντάρτικης ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS), στην πρώτη του συνέντευξη μετά την πτώση του Άσαντ, επανέλαβε τη δέσμευσή του για την προστασία των μειονοτικών ομάδων της Συρίας.

Ανοίγουν ξανά τα σχολεία

Πέρα από την εκκλησιαστική λειτουργία, το πρωί της Κυριακής οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους, αφού οι νέοι κυβερνήτες έδωσαν εντολή να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Μία κίνηση που δηλώνει την σταθερότητα στη Συρία, μετά τις εντάσεις που προηγήθηκαν.

Ο νέος de facto ηγέτης της χώρας, ο αλ Τζολάνι, αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση για την ανοικοδόμηση της Συρίας μετά τον εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Μετά τις μάχες, τα κτίρια σχεδόν σε όλη τη Συρία μετατράπηκαν σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς, η οικονομία καταστράφηκε από τις διεθνείς κυρώσεις και εκατομμύρια πρόσφυγες εξακολουθούν να ζουν σε καταυλισμούς εκτός χώρας.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα περισσότερα σχολεία άνοιξαν σε όλη τη χώρα την Κυριακή, την πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας. Ωστόσο, ορισμένοι γονείς δεν έστελναν τα παιδιά τους στην τάξη λόγω της αβεβαιότητας για την κατάσταση.

Οι μαθητές περίμεναν χαρούμενοι στην αυλή ενός γυμνασίου αγοριών στη Δαμασκό και χειροκρότησαν γεμάτα ενθουσιασμό όταν ο γραμματέας του σχολείου, Ραέντ Νάσερ, κρέμασε τη σημαία που υιοθέτησαν οι νέες αρχές.

Σε μια τάξη, ένας μαθητής κόλλησε τη νέα σημαία στον τοίχο.

«Είμαι αισιόδοξος και πολύ χαρούμενος», δήλωσε ο μαθητής Salah al-Din Diab.

«Συνήθιζα να περπατάω στο δρόμο φοβούμενος ότι θα με επιστρατεύσουν για στρατιωτική θητεία. Συνήθιζα να φοβάμαι όταν έφτανα σε ένα σημείο ελέγχου».

Ενώ η Συρία προσπαθεί να μαζέψει τα «κομμάτια» της, οι γείτονες της και άλλες ξένες δυνάμεις, επεξεργάζονται το ποια στάση να κρατήσουν απέναντι στη νέα κυβέρνηση της χώρας, μετά την πτώση του Άσαντ, ενός ανθρώπου που είχε την υποστήριξη του Ιράν και της Ρωσίας.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Geir Pedersen δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει σε ένα γρήγορο τέλος των κυρώσεων ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική ανάκαμψη.

«Ελπίζουμε ότι θα δούμε ένα γρήγορο τέλος των κυρώσεων, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πραγματικά να συσπειρώνονται γύρω από την οικοδόμηση της Συρίας», δήλωσε ο Pedersen καθώς έφτασε στη Δαμασκό για να συναντηθεί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Συρίας και άλλους αξιωματούχους.

Πηγή Φωτογραφιών και κειμένου: Reuters

Πηγή