«Δεν έχουμε καταλήξει σε οριστική συμφωνία για το μέλλον των στρατιωτικών μας βάσεων στην Συρία»

Αβέβαιο είναι το μέλλον των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, αφού η Ρωσία συνεχίζει ακόμα να διαπραγματεύεται με την προσωρινή κυβέρνηση των ανταρτών, που ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ, στενό σύμμαχο του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα (16.12.2024) ότι η Ρωσία δεν έχει καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την Δαμασκό για το τι θα γίνει με τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, που της επιτρέπουν να έχει σημαντική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η Μόσχα προσπαθεί να τις διατηρήσει παρά τη διαφυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ, με τον υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο να λέει χαρακτηριστικά, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι: «Δεν υπάρχει οριστική απόφαση στο θέμα αυτό, είμαστε σε επαφή με τους εκπροσώπους των δυνάμεων που ελέγχουν αυτή την ώρα την κατάσταση στη χώρα».

Ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ/Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Ειδικότερα, η Ρωσία διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, τη ναυτική βάση στην Ταρτούς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χμεϊμίμ. Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές για τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Μόσχας, η οποία, χάρη στις εγκαταστάσεις αυτές, ασκεί την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, στη λεκάνη της Μεσογείου και μέχρι την Αφρική.

Η διαφυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ επέφερε ένα ισχυρό πλήγμα στις φιλοδοξίες της Ρωσίας, καταδεικνύοντας παράλληλα την εξασθένιση του περιφερειακού συμμάχου της, του Ιράν. Εξάλλου, η Μόσχα είναι πλήρως απασχολημένη με την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας, που βρίσκεται στον τρίτο χρόνο, κινητοποιώντας σημαντικό μέρος των στρατιωτικών πόρων της χώρας.

Δορυφορική εικόνα από την ρωσική βάση στο Ταρτούς/Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε εξάλλου χθες, Κυριακή (15.12.2024), ότι επαναπάτρισε ένα μέρος του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού στη Δαμασκό. Η Ρωσία έχει επικριθεί έντονα για τη στρατιωτική επέμβασή της στη Συρία από το 2015 προς διάσωση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Συμμετείχε στη σκληρή καταστολή ανταρτών, κυρίως εξαπολύοντας καταστροφικά αεροπορικά πλήγματα.

H ρωσική φρεγάτα «Admiral Grigorovich» ανοικτά του Ταρτούς στη Συρία/Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Τελικά, έπειτα από μια αστραπιαία επίθεση, ο συνασπισμός των ανταρτών υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) ανέτρεψε στις αρχές Δεκεμβρίου τον κ. Άσαντ, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία μαζί με την οικογένειά του.

Πηγή