Συγκέντρωση ακροδεξιών σε πλατεία της πόλης για το μακελειό με τους 5 νεκρούς

Τουλάχιστον 500-600 ακροδεξιοί εξτρεμιστές και χούλιγκανς συγκεντρώθηκαν απόψε (21.12.2024) στην πλατεία Hasselbachplatz στο Μαγδεμβούργο, στο περιθώριο της φονικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης από Σαουδάραβα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μίντια, η συγκέντρωση  διαμαρτυρίας από ακροδεξιές ομάδες έγινε έπειτα από κάλεσμα του ακροδεξιού κόμματος AfD, μία ημέρα μετά την χθεσινή (20.12.2024) επίθεση στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου με 5 νεκρούς και 200 τραυματίες.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατώντας σημαίες της Γερμανίας φώναζαν «Όσοι δεν αγαπούν τη Γερμανία πρέπει να φύγουν από τη Γερμανία» τη στιγμή που η αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Μάλιστα, σύμφωνα με το skynews, οι αρχές έχουν προχωρήσει και σε συλλήψεις.

Στον αντίποδα, στην πόλη που θρηνεί τους νεκρούς της – ανάμεσά τους και ένα 9χρονο παιδί – τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του Μαγδεμβούργου.

Οι καμπάνες του καθεδρικού ναού χτύπησαν ακριβώς 24 ώρες μετά την επίθεση ένα αυτοκίνητο οδηγήθηκε σε μια πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και η υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser, οι οποίοι ταξίδεψαν σήμερα στο Μαγδεμβούργο, είναι μεταξύ των πενθούντων.

Όπως και ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 50χρονος δράστης της χθεσινοβραδινής επίθεσης είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αρχές, καθώς είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο έναντι 90 ημερών φυλάκισης για «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης μέσω απειλών για εγκληματικές πράξεις».

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ (Der Spiegel, BILD), ο Σαουδάραβας Ταλέμπ Α. απασχόλησε για πρώτη φορά τις αρχές τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν του επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικής αξίας 900 ευρώ για «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης μέσω απειλών για εγκληματικές πράξεις».

Το ποσό των 10 ευρώ/ημέρα υποδηλώνει ότι ο Σαουδάραβας ζούσε τότε με προνοιακό επίδομα. Σύμφωνα με το Spiegel, ο 50χρονος σήμερα Σαουδάραβας έφτασε στην Γερμανία το 2006 με βίζα η οποία αφορούσε την ειδίκευσή του στην ψυχιατρική.

Αίτηση ασύλου όμως υπέβαλε μόλις το 2016, ενδεχομένως επειδή διαφορετικά θα έπρεπε τότε να εγκαταλείψει την χώρα. 

Στο σημείο της τραγωδίας, δεκάδες πολίτες αφήνουν λουλούδια προς τιμήν των θυμάτων.



Πηγή