Πάνω από 65.000 ελληνικά εκθέματα «περιμένουν» δίπλα στα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Αν το Βρετανικό Μουσείο επέστρεφε όλα τα αντικείμενα που έχει από το εξωτερικό θα έμενε χωρίς εκθέματα». Αυτός είναι ο ισχυρισμός που διατυπώνεται συχνά πυκνά στο διαδίκτυο, κυρίως από όσους εναντιώνεται στην ιδέα το Μουσείο να επιστρέψει «ξένα» εκθέματα, ανάμεσά τους και τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η συζήτηση, μάλιστα, σχετικά με την επιστροφή εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο φούντωσε μετά και την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ, ενώ δημοσιεύματα θέλουν Ελλάδα και Βρετανικό Μουσείο να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Η αλήθεια είναι πως το τεράστιο Βρετανικό Μουσείο έχει πλήθος εκθεμάτων από το εξωτερικό, αν και σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews, τα περισσότερα εκθέματα έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία, με μακράν το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την Αγγλία.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, από τα 2 εκατομμύρια εκθέματα, πάνω από 650.000 προέρχονται από την Αγγλία. 

Ακολουθούν τα ιταλικά εκθέματα που ξεπερνούν τα 148.000, ενώ ακολουθούν με μικρότερο αριθμό η Γαλλία, η Τουρκία, η Γερμανία και έκτη η Ελλάδα.

Ειδικότερα, από την Ελλάδα προέρχονται 65.576 εκθέματα, ανάμεσά τους και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει καταγράψει πάνω από 2 εκατομμύρια εκθέματα, έχει καταχωρήσει μόνο περίπου τη μισή συλλογή του στο Διαδίκτυο και περίπου 80.000 αντικείμενα εκτίθενται δημόσια στο Βρετανικό Μουσείο στο Μπλούμσμπερι του Λονδίνου ανά πάσα στιγμή.

Ο όρος «τεχνουργήματα» (artifacts) μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, από φωτογραφίες, τραπεζογραμμάτια και μικρά κομμάτια αγγείων μέχρι μεγαλύτερα γλυπτά και κοσμήματα, ενώ ποικίλει ο τρόπος με τον οποίο τα απέκτησε το Βρετανικό Μουσείο.

Από το εξωτερικό τα πιο διάσημα εκθέματα

Ωστόσο, τα πιο διάσημα και αξιόλογα εκθέματά του προέρχονται από το εξωτερικό.

Μερικά από τα πιο ξεχωριστά εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν αγάλματα από το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, την προτομή του Μεγάλου Ραμσή (Αίγυπτος) και τη Στήλη της Ροζέτας (Αίγυπτος) – η περίφημη πλάκα με ένα διάταγμα χαραγμένο σε δύο γλώσσες και τρία συστήματα γραφής.

Οι Αιγύπτιοι έχουν ζητήσει την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας, λέγοντας ότι η εκμετάλλευσή της από το Βρετανικό Μουσείο είναι σύμβολο της «πολιτιστικής βίας της Δύσης κατά της Αιγύπτου».

Πληθαίνουν όμως οι φωνές που θέλουν το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέφει τεχνουργήματα που έχει αποκτήσει με αμφίβολο τρόπο. Η Νιγηρία έχει ζητήσει την επιστροφή των Χάλκινων του Μπενίν, η Γκανά να της επιστραφούν χρυσά αντικείμενα ενώ η Αιθιοπία θέλει πίσω τη συλλογή Μαγκντάλα.

Σημειώνεται πως πέρσι έγινε γνωστό ότι περίπου 2.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων, έλειπαν, με μερικά μάλιστα να εμφανίζονται προς πώληση στο eBay. 

Πηγή