Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την οπαδική βία προαναγγέλλει, μέσω του newsit.gr, ο Γιώργος Φλωρίδης

Αλλαγές και στον Ποινικό Κώδικα, που βρίσκεται σε διαβούλευση, σε σχέση με την αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας, θα φέρει η κυβέρνηση. Θα πρόκειται για κάποιες διορθώσεις, καθώς η κυβέρνηση κρίνει ότι οι πρόνοιες του νέου νόμου είναι επαρκείς.

«Θα τις συζητήσουμε σύντομα αυτές (τις αλλαγές), και πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο, έτσι ώστε ό,τι κενά υπάρχουν να μπορέσουμε να το συμπληρώσουμε πάρα πολύ γρήγορα» δηλώνει στο newsit.gr ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αποφεύγοντας να δώσει διευκρινίσεις για τις βελτιώσεις που συζητούνται για τον Ποινικό Κώδικα.

«Θεωρώ όμως ότι το υπάρχον πλαίσιο είναι ήδη σαφές και η εφαρμογή του θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αν όχι στο σύνολο της, στο μεγαλύτερο μέρος της, αυτή την απίστευτη βία που ασκείται όχι από κάποιους που ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό και τον ανταγωνισμό. Οι περισσότεροι από αυτούς που πάνε να προκαλέσουν αυτά τα επεισόδια δεν έχουν ιδέα καν ποιος είναι ο αγώνας που γίνεται. Καθοδηγούνται από κάποιους, είναι κανονικές εγκληματικές οργανώσεις» προσθέτει με έμφαση ο κ. Φλωρίδης.

Τι θα ερευνήσει η Δικαιοσύνη

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση έκρινε αναγκαίο να αναβαθμίσει την ποινική έρευνα για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς στον αθλητισμό και σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, θα επισκεφτούν για το λόγο αυτό την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Στόχος, η αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και η αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο, όπως διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη καλείται συγκεκριμένα να ερευνήσει:

– Σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις.

– Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα, με ποιους συνδέονται και τι ρόλο παίζουν.

– Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις.

«Η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει πάρα πολύ αυστηρές ποινές, οι οποίες μάλιστα οδηγούν κατευθείαν στη φυλακή για όσους χρησιμοποιούν ρητορική μίσους και μέσα από αυτή την ρητορική παρακινούν και καλούν σε πράξεις βίας. Αυτές οι διατάξεις πρέπει να εφαρμοστούν. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν ψηφίζει νόμος την ελληνική πολιτεία για να μην εφαρμόζονται» δηλώνει ο Γιώργος Φλωρίδης.

Αιχμές Φλωρίδη για τη Δικαιοσύνη

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης αφήνει σαφείς αιχμές και κατά της Δικαιοσύνης.

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να ασκήσει το δικό της ρόλο. Η Δικαιοσύνη υπάρχει για να εφαρμόζει τις διατάξεις του νόμου. Και εκεί νομίζω ότι παρατηρούνται, σε κάποιες περιπτώσεις, κάποια ελλείμματα. Αυτά δεν μπορεί να συνεχιστούν. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα της χώρας, σύμφωνα με την αποστολή που έχει ο καθένας μας» τονίζει με έμφαση ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Άρνηση ιδιοκτητών να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Η κυβέρνηση ζητά με τα μέτρα που ανακοίνωσε και από τους ιδιοκτήτες των ομάδων να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με τον Γιώργο Φλωρίδη να αφήνει εναντίον τους σαφείς αιχμές…

«Προκύπτει συστηματικά μία άρνηση από τις ιδιοκτησίες, από τους ανθρώπους δηλαδή που έχουν σήμερα τις ομάδες, κυρίως τις ποδοσφαιρικές, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό» σημειώνει στο newsit.gr.

«Οι ευθύνες πρέπει να αναληφθούν από όλους… Δεν μπορεί κάποιοι να στρουθοκαμηλίζουν κι ενώ έχουν τεράστια ευθύνη στην πρόκληση αυτών των γεγονότων βίας – τα οποία κάποιοι τα υποδαυλίζουν, κάποιοι με ρητορική μίσους τα ενισχύουν, κάποια τα ανέχονται – να σφυρίζουν αδιάφορα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» προσθέτει.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Πέραν της αναβάθμισης της ποινικής έρευνας και των διορθωτικών αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την ΟΥΕΦΑ (UEFA), προχώρησε σε μέτρα άμεσης εφαρμογής.

Πλέον, από τώρα και έως τις 12 Φεβρουαρίου, όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Super League 1, οι αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδος καθώς και φιλικοί αγώνες με ομάδες της Α1 κατηγορίας, θα διεξάγονται χωρίς φιλάθλους. Το ίδιο θα συμβεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων B΄ κατηγορίας της Super League 2, οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.

Το μέτρο αυτό θα μπορεί να επεκταθεί κατά περίπτωση, ανάλογα με την επικινδυνότητα, και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Επιπλέον, θεσπίζεται και η δυνατότητα αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση επεισοδίων.

Προαπαιτούμενα οι κάμερες και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας

Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2024 – οπότε και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των αποφάσεων που λαμβάνει η κυβέρνηση – θα εξεταστεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται για την ασφάλεια στα γήπεδα.

Αν δηλαδή όλα τα γήπεδα της Super League 1 έχουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα στρατηγικά σημεία, όπως προβλέπει η ΟΥΕΦΑ και αν λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου στα γήπεδα με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας, ώστε να είναι ξεκάθαρο αν ο συγκεκριμένος φίλαθλος, που κάθεται σε συγκεκριμένη αριθμημένη θέση, προβαίνει σε ποινικά κολάσιμη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφεται από κάμερα και θα εντοπίζεται.

To άρθρο Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την οπαδική βία προαναγγέλλει, μέσω του newsit.gr, ο Γιώργος Φλωρίδης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή