Σε “συναγερμό” για το θέμα των αγροτών τίθεται η κυβέρνηση, στους κόλπους της οποίας υπάρχει η εκτίμηση ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν, με διαμαρτυρίες ακόμη και στην μεγάλη έκθεση της Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 1 – 4 Φεβρουαρίου.
Το κλίμα είναι βαρύ, με τους αγρότες να προχωρούν σε κινητοποιήσεις και να διεκδικούν καταρχάς παρεμβάσεις για χαμηλότερο κόστος παραγωγής και τροποποίηση της Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική), η οποία φέτος προβλέπει μείωση κατά 20% της ενιαίας, βασικής ενίσχυσης τους.
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει βγάλει στους δρόμους αγρότες και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία κ.α.), κάτι που εκτιμάται ότι θα “τροφοδοτήσει” ως γεγονός τις διεκδικήσεις και στην Ελλάδα και θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ανά τη χώρα.
“Κλάδο ελαίας” τείνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τείνει… “κλάδο ελαίας”. Παραπέμπει στην παρέμβαση που έχει κάνει ήδη στις Βρυξέλλες, με την οποία ζητά βελτιώσεις και οπωσδήποτε οι περικοπές στις ενισχύσεις να μικρότερες από το 20%.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις προθέσεις της Ε.Ε., με πηγές του αρμόδιου υπουργείου να εκτιμούν ότι η Ευρώπη, δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά και άλλα πολλά κράτη – μέλη, θα επανεξετάσει το θέμα της Κ.Α.Π..
“Αγκάθι” οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις
Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων προς αγρότες και κτηνοτρόφους, για τις ζημιές που υπέστησαν σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες του φθινοπώρου, αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν τηρηθεί με ακρίβεια.
Ωστόσο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης έχει δεσμευτεί ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε όλους τους δικαιούχους ως τις 30 Ιουνίου.
“Τεχνικά δεν γίνεται νωρίτερα. Η Ελλάδα ελέγχεται από την Ε.Ε για τα χρήματα που δίνει και για το λόγο αυτό πρέπει να τηρούνται βασικές διαδικασίες” δηλώνουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου. “Ήδη έχουν δοθεί προκαταβολές ύψους 150 εκατ. ευρώ και έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον πόροι 110 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό” δηλώνουν οι ίδιες πηγές, διαβεβαιώνοντας ότι οι πληγέντες θα αποζημιωθούν στο 100% για τις ζημιές που υπέστησαν.
Αρχές Φεβρουαρίου τα μέτρα για ζώα και στάβλους
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραπέμπει και στο μέτρο 5.2, το οποίο θα ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου, και αφορά στην αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν, σε ποσοστό 100%, αλλά και στην επισκευή ή κατασκευή εκ νέου των σταβλικών εγκαταστάσεων, με σύγχρονα πρότυπα, με πόρους από την Ε.Ε., ενώ και οι σχετικές μελέτες θα είναι δωρεάν και δεν θα επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους.
Οι προβλέψεις για τα 180.000 στρέμματα που θάφτηκαν κάτω από το νερό
Όσον αφορά στα 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που καλύφθηκε από τις πλημμύρες, η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση του ειδικού προγράμματος.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ανατέθηκε ήδη σε τεχνικό σύμβουλο να ορίσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, με πρόβλεψη οι ενισχύσεις να συνεχιστούν για τα επόμενα 2 χρόνια, δεδομένου ότι τα χωράφια χρειάζονται χρόνο για να καλλιεργηθούν ξανά.
Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των δικτύων που καταστράφηκαν, με τους αγρότες να μη γνωρίζουν ακόμη αν θα έχουν νερό και τι καλλιέργειες να προγραμματίσουν την αμέσως επόμενη περίοδο.
Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
Το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων συζητήθηκε χθες σε διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό.
Όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, στη σύσκεψη δεν έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων μέτρων αλλά επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από όλα τα συναρμόδια υπουργεία.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντα ανοιχτή ενώ τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την ένταση, αλλά ακούει τα αιτήματα των αγροτών.
Τα μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής από το 2019
Και πάντως, ως απάντηση στους αγρότες σε σχέση με το κόστος παραγωγής, η κυβέρνηση παραθέτει τα μέτρα που έλαβε από το 2019 σε αυτή την κατεύθυνση.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται στη:
-Μείωση της φορολογίας των αγροτών και θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα από 9% αντί για 22%.
-Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου με επαναφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σε ασφαλιστικές κλάσεις.
-Ενεργοποίηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.
-Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από 13% στο 6%.
-Μείωση ΦΠΑ από 24% στο 13% για αγορά αγροτικών μηχανημάτων.
-Κατάργηση φορολογικής ενίσχυσης.
To άρθρο «Συναγερμός» στην κυβέρνηση για τους αγρότες: «Αγκάθι» οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .