Με την προώθηση μέτρων σε εθνικό επίπεδο, στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με αποφάσεις που έλαβε κεντρικά η Ευρώπη, επιχειρεί η κυβέρνηση να στηρίξει το εισόδημα των αγροτών και να αποφευχθούν τα μπλόκα στη χώρα.
Σήμερα, Παρασκευή (02.02.24) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της «Νέας Αριστεράς» Αλέξη Χαρίτση, θα ανακοινώσει το πλαίσιο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τη μείωση του αυξημένου κόστους της αγροτικής παραγωγής αλλά και μέτρα για τη στήριξη των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου, που δοκιμάζονται ακόμη από το πέρασμα του «Ντάνιελ».
Οι ανακοινώσεις
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, δηλαδή για τρίτη συνεχή χρονιά.
Προκειμένου να «συρρικνωθεί», όσο το δυνατόν περισσότερο, το ενεργειακό κόστος, εξετάστηκε η λύση της μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στοχευμένων κατηγοριών αγροτών, με τον συμψηφισμό σημαντικού ποσοστού της κατανάλωσής τους με την παραγωγή φωτοβολταϊκών με μπαταρίες.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μέτρο που θα «πατά» πάνω στο πρόγραμμα «Απόλλων»… Θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πρόγραμμα «Απόλλων» ειδικά για τους αγρότες.
Επίσης, στην κυβέρνηση εξετάστηκε η ένταξη των αγροτών στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», μέσω του οποίου θα παρέχονται επιδοτήσεις για την εγκατάστασή τους σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Παράλληλα, η Βουλή ψήφισε χθες την τροπολογία που διευκολύνει τους πληγέντες αγρότες στη Θεσσαλία στην πληρωμή του ρεύματος.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται αναστολή της είσπραξης των οφειλών για τα επόμενα επτά χρόνια, με την καταβολή των τόκων να την αναλαμβάνει το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες που επλήγησαν από τον «Ντάνιελ».
Άρση του καθεστώτος αγρανάπαυσης για περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση καλωσόρισε την απόφαση της Ε.Ε. για χαλάρωση τους καθεστώτος της αγρανάπαυση, το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ήδη από το 2020.
Με αυτή τη λύση, δίνεται και φέτος η δυνατότητα σε 128.000 Έλληνες παραγωγούς να καλλιεργήσουν, για συγκεκριμένες καλλιέργειες, 1,5 εκατ. στρέμματα που είχαν μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, κι έτσι να αυξήσουν το εισόδημα τους.
«Θέλω να χαιρετίσω τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις οποίες θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά, να υπάρξουν τροποποιήσεις για το έτος 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης… Αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, όπου το θέμα των αγροτών μπήκε “αναγκαστικά” στην ατζέντα, καθώς τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους πολλών χωρών της Ευρώπης, ενώ χθες είχαν πάρει θέσεις στην περιοχή όπου συνεδρίαζαν οι «27».
Διάλογος στις Βρυξέλλες για την Κ.Α.Π..
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας στρατηγικός διάλογος για δομικά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο, με τον οποίο είναι οργανωμένη η Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει στην προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση.
Το «στοίχημα» της Θεσσαλίας
Μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ».
Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί προκαταβολές 160 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ για απώλειες ζωικής παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου, ενώ εξασφαλίστηκαν επιπλέον 260 εκατ., από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη του συνόλου των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ έως το τέλος Ιουνίου, όπως αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση, δε, έχει δεσμευτεί ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, από το βήμα της Βουλής, να δεσμευτεί για:
– την κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές, όπου χωράφια είναι ακόμη θαμμένα στη λάσπη. Ο προϋπολογισμός αυτού του μέτρου, σε πρώτο επίπεδο, είναι 40 εκατ. ευρώ.
-την υλοποίηση του Μέτρο 5.2, ύψους αρχικά 45 εκατ. ευρώ, που προβλέπει 100% κάλυψη, για αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωϊκού κεφαλαίου και για κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και μελετών.
-την άμεση καταβολή στους δικαιούχους της πρώτης αρωγής για την κάλυψη ζημιών στον εξοπλισμό, που αυξήθηκε και θα φτάσει ως και τις 10.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των ζημιών.
Τέλος, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί σε σχέση με τις ανάγκες των αγροτών.
Χείρα φιλίας στους αγρότες…
Με τις νέες παρεμβάσεις για τους αγρότες, η κυβέρνηση προσδοκά να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.
Πάντως, προσώρας οι αγρότες συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους, ενώ δίνουν το παρών και έξω από τον χώρο όπου διεξάγεται η μεγάλη έκθεση της Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.
«Πολλές ενστάσεις των αγροτών μου φαίνονται κατανοητές και δικαιολογημένες. Δεν είναι μια φωτοβολίδα που θα σβήσει και θα μας απασχολήσει ξανά», διεμήνυσε χθες ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, τείνοντας χείρα φιλίας στους αγρότες.
To άρθρο Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 – Τι ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης από τη Βουλή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .