Θετικοί σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου εμφανίζονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δραγασάκης.
«Ναι» στην κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του, Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ΕΡΤ.
Στην επισήμανση πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως δεν θέλουμε την κυβέρνηση των ηττημένων, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως (εφόσον μιλάμε για 47-49% αθροιστικά με τρία κόμματα) «δεν το λες και ηττημένο αυτό το πράγμα…».
«Νομίζω ότι έχουμε δείξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια πόσο σοβαρά παίρνουμε αυτά τα θέματα, απολύτως ενδεδειγμένη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι κατεβάσαμε και σχέδιο νόμου για τις γυναικοκτονίες, το οποίο δεν ψήφισε η κυβέρνηση», είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος, αναφορικά με την υπόθεση Γεωργούλη.
«Δεν λειτουργούμε πάνω σε φήμες. Το 2022 ρωτήσαμε τον κ. Γεωργούλη, είπε ότι όλα αυτά είναι αστειότητες, ρωτήσαμε τις υπηρεσίες της Ευρωβουλής, είπαν ότι δεν τους είχε έρθει κάτι, οπότε ήμασταν σε αναμονή», πρόσθεσε.
«Αυτό το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει όλη την κοινωνία. Δεν πιστεύω ότι έχει αυξηθεί η βία, αλλά οι γυναίκες είναι περισσότερο έτοιμες να το εκφράσουν. Αυτό είναι θετικό». Κληθείς να απαντήσει εάν ο κ. Γεωργούλης πρέπει να παραδώσει την έδρα του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Νομίζω ναι, αυτό θα ήταν το σωστό, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση».
Για το εάν θα πρέπει να παραμείνει ο σταυρός προτίμησης στις Ευρωεκλογές ή θα πρέπει να επανέλθει η λίστα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι πρέπει να το συζητήσουμε σοβαρά, οπότε ό,τι θα σας πω είναι δική μου άποψη. Θεωρώ ότι η Ευρώπη είναι πολύ σοβαρά πράγμα. Ακόμα και το κόμμα μου αλλά και όλα τα άλλα κόμματα δεν το έχουν πάρει όσο σοβαρά θα έπρεπε. Όλες οι αντιπροσωπείες πρέπει να έχουν κάποιο στίγμα. Εγώ, σαν οικονομολόγος θα ήθελα κάποιος ευρωβουλευτής να ξέρει τα θέματα του συμφώνου σταθερότητας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ενώ τόνισε ότι «με τη λίστα μπορείς να οργανώσεις, διότι η Ευρωβουλή και οι ευρωεκλογές δεν είναι μόνο να καταγραφούν τα κόμματα – ποιος πάει καλύτερα, ποιος πάει χειρότερα – είναι δουλειά που πρέπει να γίνει».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «όλα τα κόμματα πρέπει να έχουν χρήσιμους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, που μπορούν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, γιατί παρόλο που φαίνεται ότι δεν μασ ενδιαφέρει η για την Ευρώπη, κι όλα τα άσχημα έρχονται από αυτήν, δεν είναι έτσι, πρέπει να παρεμβαίνουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική».
Σχετικά με το αν θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην «καεί» η απλή αναλογική, δηλαδή να υπάρχει κυβέρνηση την 22α Μαΐου, ο κ. Τσακαλώτος είπε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ναι. (…) Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο, έβαλε έξι εθνικές προτεραιότητες προς όλη την κοινωνία και προς όλα τα αριστερά προοδευτικά κόμματα». Τόνισε ακόμη ότι παραταηρήσει κανείς σχεδόν όλα τα κόμματα, αναφορικά με ζητήματα οικονομίας, εμφανίζουν σύγκλιση απόψεων, ως προς κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως η ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος, ο πολιτισμός και πώς επενδύεις σε αυτόν».
Αναφορικά με την πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Τσακαλώτος ήταν θετικός, υπογραμμίζοντας: «Νομίζω ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση, θα εξαρτηθεί» όμως από τα νούμερα. Στο εάν πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας ή αν θεωρεί ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε σχετικά: «Καταρχάς εμάς μας έχει μας έχει χρεοκοπήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν είχαμε το 2009 συμμαχική κυβέρνηση. (…) Εγώ δεν πιστεύω ότι σημαντικές αλλαγές, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μπορεί να τα κάνει ένα κόμμα ή ένα κόμμα με 38%, είναι βαθιές τομές που χρειάζεται να γίνουν. Πρέπει να είμαστε ριζοσπάστες σε πολλά σημεία, να κόψουμε πολλά από τα κακώς κείμενα και αυτό θέλει μια ευρύτερη συναίνεση. Πόσο μάλλον όταν κανένα κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας σε όλα τα πράγματα».
«Δεν είμαι τόσο προβληματισμένος εγώ γιατί στον δικό μου τομέα, στον οικονομικό τομέα, στην οικονομία δεν δυσκολευτήκαμε, δηλαδή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είχαμε μεγάλα εμπόδια, δυσκολίες στο κοινωνικό οικονομικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε. Κληθείς να απαντήσει στο αν θα συνεργαζόταν με τον κ. Βαρουφάκη στο ίδιο πεδίο, απάντησε το εξής: «Αν δεν μπορείς να συνεννοηθείς με τον κ. Ανδρουλάκη και με τον κ. Βαρουφάκη, πραγματικά τότε θα έπρεπε να σας απαντήσω «όχι», ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να κάνουμε την απλή αναλογική πραγματικότητα.
Είναι προφανές τι θα λέει ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης πριν από τις εκλογές, μετά τις εκλογές θα μπορούν να συνεννοηθούν και θα είναι λιγότερο επιθετικοί. (…) Ένα ήταν το μεγάλο λάθος της Νέας Δημοκρατίας. Όπως καταλαβαίνετε θεωρώ ότι ήταν πολλά και μεγάλα, αλλά ένα από τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν άφησε αυτό το πείραμα (την απλή αναλογική) να δουλέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Δραγασάκης: «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κυβέρνηση ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Δραγασάκη ο οποίος μιλώντας στο Attica tv τόνισε πως «εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι θα διαχειριστούμε ενεργητικά τα συνταγματικά μας δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Δηλαδή, εννοούμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει δυνατότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση με τις προϋποθέσεις που θέτουμε. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα».
Στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη αν αναφέρεται στην περίπτωση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ο κ. Δραγασάκης απάντησε: «Όχι, και δεύτεροι αν είμαστε. Άλλο τι θέλω να πετύχω και τι ζητάω από τον κόσμο να ψηφίσει και άλλο η διαχείριση της συγκυρίας. Στη διαχείριση της συγκυρίας, για εμάς είναι ξένο να πάρουμε την εντολή και να πούμε δεν θέλουμε την εντολή και δεν τη θέλουμε γιατί δεν μας ευνοεί ο συσχετισμός».
«Εάν μπορώ να εκφράσω το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, για εμάς οι εκλογές είναι κρίσιμες, επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του κόμματος, ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε πως: «Εάν μιλάμε για κυβέρνηση κανονική και όχι ειδικού σκοπού, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος πρωθυπουργός από τον επικεφαλής το κόμματος».
To άρθρο «Ναι» σε συγκυβέρνηση ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα λένε Τσακαλώτος και Δραγασάκης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .