Δημοσκόπηση Interview: Μπροστά με 21,5% ο Χάρης Δούκας στη «μάχη» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Σε έντονο αναβρασμό βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, με τα βλέμματα τώρα να στρέφονται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την προσεχή Κυριακή (30.06.24), όποτε αναμένονται και σχετικές ανακοινώσεις. Αναμφισβήτητα, ο Χάρης Δούκας αποτελεί την πιο πολυσυζητημένη συμμετοχή στην «κούρσα». 

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας φαίνεται να προηγείται στη «μάχη» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τον νυν πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC.

Σύμφωνα με τη  μέτρηση, επτά στους δέκα θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει εκλογή νέου προέδρου για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, μετά και από τα στάσιμα ποσοστά στις ευρωεκλογές.

Προηγείται ο δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας με ποσοστό 21,5% και ακολουθεί ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 20,9%. Τρίτο κατατάσσουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τον Παύλο Γερουλάνο (18,4%) ο οποίος έχει και αυτός ταχθεί υπέρ της άμεσης εκλογής ηγεσίας από τη βάση.

Σημειώνεται πως η έρευνα μέτρησε και την υποψηφιότητα του Μανώλη Χριστοδουλάκη (13,7%), καθώς αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια αυτής. Δεδομένου ότι ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε την στήριξή του στην υποψηφιότητα Δούκα για την ηγεσία του κόμματος, η απόσυρση της υποψηφιότητάς του ευνοεί αυτή του κ. Δούκα.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ποιος από τους «μνηστήρες» θα μπορούσε να «απειλήσει» την πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι περισσότεροι (38%) απάντησαν ότι «κανείς» από τους υποψήφιους δε μπορεί να ανατρέψει την κυβερνητική σταθερότητα, ενώ μεταξύ των διπόλων, το «Μητσοτάκης – Δούκας» είναι το πιο υπολογίσιμο (18,3%) με αρκετό «αέρα» σε σύγκριση με τους άλλους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, μετά τον κ. Δούκα, μεγαλύτερη απειλή παρουσιάζει η υποψηφιότητα του κ. Γερουλάνου (10,4%) και τρίτος έρχεται ο κ. Ανδρουλάκης (7,4%).

Τέλος, ως «ήττα» λογίζεται τόσο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (63,3%) όσο και από τους υπόλοιπους (76,1%) το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθώς παρ’ ότι το κόμμα αύξησε το ποσοστό του σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, αλλά και εξέλεξε και έναν ευρωβουλευτή περισσότερο σε σχέση με το 2019, δεν κατάφερε να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή