Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση την κλιμάκωση της πολεμικής βίας στη Μέση Ανατολή.
Με την προοπτική κατάπαυσης του πυρός να απομακρύνεται, η Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση, σε ετοιμότητα, καταρτίζει σχέδια για να αντιμετωπίσει τις πολυεπίπεδες συνέπειες από την πιθανή, όπως όλα δείχνουν, ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Σχέδια επί χάρτου για τις οικονομικές συνέπειες
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στρέφει την προσοχή του στις επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη για τη χώρα.
Δεδομένου ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου παράγεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, «ζυγίζει» τις συνέπειες που θα προκύψουν παγκοσμίως, και φυσικά και για τη χώρα μας, από προβλήματα στη διακίνηση του.
Κάτι τέτοιο θα σημάνει αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες και άρα εκτίναξη και του πληθωρισμού.
Επιπλέον, μεγάλα θα είναι τα προβλήματα στις μεταφορές, καθώς και σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα ναύλα.
«Κλυδωνισμοί» και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και διασποράς των πολεμικών συγκρούσεων και πέραν του Ισραήλ με το Ιράν, έχει ήδη προκαλέσει κλυδωνισμούς στα Χρηματιστήρια διεθνώς, επηρεάζοντας και τη χώρα μας.
Το αρνητικό κλίμα με το «ξεπούλημα» των μετοχών στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, είχε αντίκτυπο και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τις τιμές μετοχών να έχουν καταγράψει τις προηγούμενες ημέρες ελεύθερη πτώση.
Μετανάστευση και τουρισμός
Στην Αθήνα μεγάλη είναι η ανησυχία και για την προοπτική το πολεμικό περιβάλλον στη Μέση Ανατολή να προκαλέσει νέο τσουνάμι μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.
Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου διαβλέπουν κινδύνους από μία περαιτέρω περιφερειακή αποσταθεροποίηση και στον τουρισμό, και όχι μόνο από επισκέπτες χωρών της Μέσης Ανατολής.
Ξένες επενδύσεις
Ανησυχία υπάρχει και για τυχόν επιπτώσεις στις ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το λιμάνι του Πειραιά το πρώτο εξάμηνο του 2024, εν μέσω συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, καταγράφει μείωση 12,5% στον όγκο των εμπορευμάτων από και προς την Ασία.
Ο στόχος της Αθήνας
Η ελληνική κυβέρνηση, διατηρώντας μια στάση αρχής στα θέματα της Μέσης Ανατολής και με οδηγό το διεθνές δίκαιο, έχει πετύχει να συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή, δηλώνει αρμόδια διπλωματική πηγή, χωρίς ωστόσο να κρύβει την ανησυχία της για το πώς θα καταφέρει να βγει όσο πιο αλώβητη από αυτή την γεωπολιτική κρίση που απειλεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
To άρθρο Σε «κόκκινο» συναγερμό η Αθήνα για την ένταση στη Μέση Ανατολή – Πετρέλαιο και μετανάστες οι ανησυχίες της κυβέρνησης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .