Το πρωί η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Μετά από μια θυελλώδη πρώτη μέρα Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο (7/9/24), το θρίλερ στο ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνεται την Κυριακή (8/9/24) με την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατατέθηκε κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

10.00 με 13.00 την Κυριακή (8/9/24) θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία, με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να αποφασίζουν υπέρ ή κατά της πρότασης μομφής που κατατέθηκε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και το αποτέλεσμα θα κρίνει επί της ουσίας, αν θα πρέπει να γίνουν ή όχι, εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ.

Με 122 ψήφους υπέρ και 90 κατά, πέρασε η πρόταση να είναι μυστική, με κάλπη, η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Προηγήθηκε έντονη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.

Την διαδικασία σχολίασε σκωπτικά ο πρόεδρος του κόμματος. «Τώρα θα αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν».

Πρώτη ήττα για τον Στέφανο Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούσε η ψηφοφορία να είναι ανοικτή και ονομαστική. Αντίθετα οι αμφισβητίες ήθελαν η ψηφοφορία να είναι μυστική και να στηθεί κάλπη.

Καθώς υπήρχε διαφωνία, επιχειρηματολόγησαν τρία άτομα από κάθε πτέρυγα για το πώς θα ψηφίσουν για να προκύψει η απόφαση για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Αυτό αφορούσε και το σκωπτικό σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη στους δημοσιογράφους, σε κάποια στιγμή που βγήκε για λίγο από την αίθουσα. Όταν μάλιστα δημοσιογράφος τον ρώτησε «γιατί να είναι τρεις από κάθε άποψη και όχι ένας», είπε: «για να σας απαντήσω θέλω πρώτα να επιχειρηματολογήσουν τρία άτομα».

Σημειώνεται ότι για να περάσει η πρόταση μομφής θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% συν μία ψήφο επί του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Η θυελλώδης πρώτη μέρα της Κεντρικής Επιτροπής

Η 1η ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής, το Σάββατο, ξεκίνησε με την σκληρή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος προκάλεσε τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος.

«Όσο ελκυστικό κι αν είναι να σηκώσεις το γάντι, τόσο σώφρον είναι κάποιες φορές να μην το σηκώσεις. Με τρώει το χέρι μου να το σηκώσω, το ομολογώ. Αλλά δεν θα το κάνω. Θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, όπως προβλέπει το καταστατικό. Και θέλω να το δω να το κάνετε. Και θέλω να το δουν και οι πολίτες», είπε ο πρόεδρος του κόμματος. Λίγο αργότερα, η απάντηση ήρθε, με την πρόταση μομφής η οποία κατατέθηκε κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Η αμφισβήτηση Κασσελάκη από τον Πολάκη και η δήλωσή του ότι κατεβαίνει για πρόεδρος

Ο Παύλος Πολάκης, αμφισβήτησε δημοσίως στην ομιλία του τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογή αρχηγού και δηλώνοντας ότι στηρίζει την πρόταση μομφής των «87».

«Εγώ υποψηφιότητα θα δηλώσω και λέω ξεκάθαρα ότι θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ και καλώ τους πάντες ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, να πουν ότι θα μείνουν και θα παλέψουμε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη. Δεν θέλω να φτιάξω ένα κόμμα τύπου Ζωής ή Βαρουφάκη που θα έπαιρνα περισσότερο ποσοστό».

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα καλά του ο Μητσοτάκης δεν θα άντεχε πολύ», είπε και πρόσθεσε:

Έτσι όπως είμαστε δεν μπορούμε να νικήσουμε τον Μητσοτάκη, ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί, ούτε κόβει εισιτήρια. Χρειαζόμαστε μία ριζοσπαστική επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω διαμορφώσει έναν σκελετό προγράμματος που θα έπρεπε να εκπέμψουμε. Εμείς χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, που να είναι σαφές σε ποιες ομάδες της κοινωνίας απευθύνεται, που να δίνει έμφαση στις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας χωρίς να εξαντλεί τον ριζοσπαστισμό του στον δικαιωματισμό».

Σκληρή κριτική σε Κασσελάκη από την Όλγα Γεροβασίλη

«Μόνη λυτρωτική λύση να πάμε σε νέες εκλογές προέδρου», ανέφερε στην ομιλία της η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία άσκησε σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, καταλογίζοντας του «αμετροέπεια και προσβολές».

«Λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται. Ακούμε για ενότητα, σύνθεση, υπευθυνότητα κλπ, αλλά τα εννοούμε όλα αυτά; Απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε σήμερα από τον πρόεδρο. Ακούσαμε και προσβολές. Δεν έχουν αυτά σχέση με τις αξίες της Αριστεράς. Το νέο δεν είναι ηλικιακό. Είναι ιδεολογικό. Χωρίς τις ίδιες αξίες και χωρίς σεβασμό τίποτα δεν μπορεί να είναι νέο. Οκτακόσια “εγώ” είχε η ομιλία του προέδρου και ελάχιστα “εμείς”. Αμετροέπεια να λέει ο πρόεδρος ότι έλιωσε σόλες στη χώρα έναν χρόνο, όταν εμείς έχουμε λιώσει χρόνια πολλά σόλες γι’ αυτό το κόμμα και από ένα μικρό κόμμα έγινε κυβέρνηση», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Στο Συνέδριο ποτέ δεν υποχώρησα. Το Συνέδριο αποφάσισε να μην γίνουν εκλογές. Πολλά από εκείνα που είχα επισημάνει τότε ισχύουν δυστυχώς και σήμερα. Σεβάστηκα την απόφαση του Συνεδρίου και δήλωσα ότι θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών ενωμένοι. Στο νομό μου στην Άρτα είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα αντίθετα με πολλούς άλλους νομούς και ακούσαμε σήμερα ότι δεν κάναμε τίποτα στις εκλογές», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

Όχι Παππά σε εκλογές και αλλαγή ονόματος

Κατά των νέων εκλογών, αλλά και της αλλαγής ονόματος τάχθηκε στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.

Ο ίδιος νέφερε ότι «μετά τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε αντανακλαστικά ανάληψης της πολιτικής πρωτοβουλίας, την προσδοκία του κόμματός να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας», ωστόσο, όπως είπε «οι καλές ώρες τελείωσαν εκεί» και οι «ευθύνες» ανήκουν σε όλους.

Απευθυνόμενος πρώτα στον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη τόνισε ότι «όταν υπάρχει φωτιά, δεν πρέπει να τη βοηθάς να φουντώνει, αλλά να σβήνει». «Εδώ υπάρχουν σύντροφοι, όχι εντελλόμενα. Αλλά και σύντροφοι, που κάνουν μεγάλα λάθη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του δημοσίου λόγου», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις τους «δεν βρήκαν χώρο στον δημόσιο λόγο», αλλά «ξεκίνησε η λαθολογία, η αίσθηση ότι πάμε να τελειώσουμε λογαριασμούς με το παρελθόν».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές γιατί δεν βλέπει «εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο», «δεν καταγράφεται πουθενά».

Πηγή