Ο Τσίπρας περιέγραψε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ την εξίσωση για αντιπολίτευση

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την εκδήλωση που έκανε το Ινστιτούτο του για τα θέματα της ακρίβειας μιλώντας για την ανάγκη της δημιουργίας κοινωνικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφού περιέγραψε τα προβλήματα που έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της ακρίβειας κατέληξε με τον τρόπο του στην έλλειψη αντιπολίτευσης και στην ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου κοινωνικού μετώπου.

«Στη προηγούμενη εναρκτήρια εκδήλωσή μας τον Ιούνιο, είχα μιλήσει για την ανάγκη να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο “μαζί”. Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση.

Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Αλλά ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση».

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα ότι: «Σε κάθε περίπτωση τόσο οι συνθήκες όσο και ο στόχος, αλλά και ο δρόμος που ανέδειξα, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες ρήξεις, προκειμένου να υλοποιηθούν απαιτούν μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θα τις στηρίζει.

Και που θα αποτυπώνεται και στους πολιτικούς συσχετισμούς. Γιατί η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα.

Από την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε και το στοίχημα της εποχής λέγοντας:

«Αν μου ζητούσε κανείς με δυο φράσεις να περιγράψω τη κληρονομιά αυτής της περιόδου, θα απαντούσα:

Σταθεροποίηση με δικαιοσύνη, ανάκτηση αξιοπιστίας με συμπερίληψη. Αυτή ήταν η κληρονομιά της περιόδου 2015- 2019».

«Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ»

Στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας τόνισε ότι: «Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, εφάμιλλο των αντίστοιχων της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου για να μη χάσει οριστικά το τρένο της σύγκλισης.

Η υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με ορίζοντα το 2030.

Ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με κεντρικό το ρόλο ενός στρατηγικού αναπτυξιακού κράτους.

Ενός κράτους Ευθύνης και όχι Διαπλοκής.

Με ορθή και διαφανή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Με μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης, της παιδείας και θωράκιση των θεσμών.

Με σαφές, πολυετές, ρεαλιστικό, βιώσιμο πλάνο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά προτεραιότητα στους κρίσιμους τομείς των υποδομών, του ανθρώπινου κεφαλαίου, του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με παρεμβάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, όπως η ενίσχυση της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων διατροφής.

Με έναν τραπεζικό τομέα που στηρίζει την καινοτομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντί να αναπαράγει πελατειακές πρακτικές και να στηρίζει ολιγοπώλια

Με σχέδιο και κίνητρα για την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τη καινοτομία.

Και κυρίως με αποφασιστικότητα σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα.

Αυτό είναι το περίγραμμα της προοδευτικής διεξόδου με στόχο τη πραγματική σύγκλιση με κοινωνική δικαιοσύνη, που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος.

Ένα περίγραμμα που το διατρέχουν, όπως συνηθίζω να λέω, τέσσερα Α που συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Ανάπτυξη μεσοπρόθεσμη, με τρόπο διατηρήσιμο – η αναγκαία και βασική προϋπόθεση χωρίς την οποία η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις.

Αναδιανομή και δικαιοσύνη με στήριξη του κοινωνικού κράτους και προστασία της εργασίας – ώστε οι καρποί της ανάπτυξης να διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας,

Ανθεκτικότητα – για να είναι σε θέση η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η κλιματική κρίση, καθώς και νέες πιθανές διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Ασφάλεια – απέναντι στην αυξημένη εγκληματικότητα αλλά και απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, στις δημόσιες υποδομές και συγκοινωνίες, αλλά και στις αλλαγές που φέρνει στη ζωή των ανθρώπων η μετάβαση σε ένα νέο σύνθετο περιβάλλον εργασίας».

Ποιοι βρέθηκαν στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γιάννης Δραγασάκης, η Νόρα Κατσέλη και ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο Γιώργος Ιωαννίδης παρουσίασε την έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους». Ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης ανέλυσαν την έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής».

Εκεί ήταν ακόμη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου. Το «παρών» έδωσαν επίσης οι Διονύσης Καλαματιανός, Κατερίνα Νοτοπουλου, Ολγα Γεροβασίλη, Οζγκιούρ Φερχάτ της Νέας Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Καραμέρος, Χάρης Μαμουλάκης, Κώστας Μπάρκας, Γιάννης Μουζάλας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργος Βασιλειάδης, Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγγου, Διονύσης Τεμπονέρας, Νικόλας Φαραντούρης, Αθηνά Λινού, Μαρία Ρεπούση, Κατερίνα Νοτοπούλου, Πέτρος Κόκκαλης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Πάνος Τριγάζης, Γιάννης Μπαλάφας, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαρίνα Κοντοτόλη, Κώστας Γαβρόγλου. Παρούσα στην εκδήλωση και η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα Μπέττυ Μπαζιάνα.

Από τους υποψηφίους προέδρους έλειπε ο Παύλος Πολάκης, ενώ το παρών έδωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και ο αντιδήμαρχος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης. Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη το παρών για λίγη ώρα έδωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

To άρθρο Ο Τσίπρας περιέγραψε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ την εξίσωση για αντιπολίτευση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή