Ξεκάθαρη πρωτιά ΝΔ σε εννιακομματική βουλή με Κασσελάκη και Λατινοπούλου – Δημοφιλέστερος ο Φάμελλος

Εννιακομματική βουλή με σταθερή πρωτιά της ΝΔ βλέπει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis και στην εκτίμηση ψήφου μετά την ίδρυση του κόμματος Κασσελάκη και τη νίκης του Σωκράτη Φάμελλου στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά είναι τα εξής:

ΝΔ 27,3%
ΠΑΣΟΚ 19,1%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 11,8%
ΚΚΕ 10,4%
ΣΥΡΙΖΑ 8,1%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 4,3%
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 4,2%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,4%
ΝΙΚΗ 3,2%
ΜέΡΑ25 2%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,9%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1%

Πριν την ίδρυση του κόμματος Κασσελάκη και την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά των κομμάτων ήταν τα ακόλουθα:

ΝΔ 28,6%
ΠΑΣΟΚ 18,6%
ΚΚΕ 9,9%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 9,3%
ΣΥΡΙΖΑ 6,7%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 6,2%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 5,3%
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 4,2%
ΝΙΚΗ 3,6%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 3,5%
ΜέΡΑ25 2,7%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1,2%

Η ΝΔ φαίνεται να είναι περίπου στο ίδιο ποσοστό (22,6%), ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 5,7%, πληρώνοντας το τίμημα της εσωκομματικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ περίπου στα ίδια (15,1%), ενώ άνοδο καταγράφουν το ΚΚΕ (8%), η Ελληνική Λύση (8,1%) και η Φωνή της Λογικής (4,5%). Αντιθέτως, στην πρώτη μέτρησή του το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη δεν εμφανίζει πρόθεση ψήφου μεγαλύτερη από το 1.8%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο… κανένας είναι πρώτος με 38% και ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ποσοστό 9%, ο Κυριάκος Βελόπουλος 7% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας 5%.

Στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Σωκράτης Φάμελλος είναι πρώτος με 47% και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 43%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41% και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου με 37%. Χαμηλές πτήσεις για τον Στέφανο Κασσελάκη που έχει ποσοστό μόλις 21%.

Η δημοσκόπηση περιλάμβανε και δύο ερωτήσεις για ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το θέμα αποκτά και μια ευρύτερη πολιτική σημασία, εάν σκεφτούμε ότι η ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά, που οδήγησε και στην αποπομπή από τη ΝΔ, είχε να κάνει και με διαφωνίες σε σχέση με την ασκούμενη πολιτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Καταρχάς, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύουν ότι παρά την προσπάθεια για «χαμηλούς τόνους» από την κυβέρνηση, εκτιμά ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιδεινωθούν (54%) ενώ το 33% πιστεύει ότι θα βελτιωθούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει το πώς βλέπουν οι πολίτες τον διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εδώ καταγράφεται μια οριακή πλειοψηφία (51%) υπέρ ενός διαλόγου πάνω σε όλα τα ζητήματα που θέτουν και οι δύο πλευρές, ενώ ένα 26% υποστηρίζει ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει μόνο για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά. Αντιθέτως, υπάρχει και ένα μειοψηφικό αλλά όχι ευκαταφρόνητο (και με εμφανή πολιτικό αντίκτυπο) 21% που επιμένει ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης το 66% έχει αρνητική άποψη και το 26% θετική ενώ στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού το 65% έχει αρνητική άποψη και το 29% θετική.

 

Τα προβλήματα της χώρας παραμένουν πάντα η ακρίβεια με 41% και η οικονομία με 26% ενώ ακολουθεί η εξωτερική πολιτική με 4%, η κρίση θεσμός με 4% και η ανεργία με 4%.

Όσον αφορά την πορεία της χώρας το 66% θεωρεί πως πάει προς τη λάθος και το 28% προς τη σωστή.

 

Πηγή