Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ με το βλέμμα στα Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι δύο «λύσεις» που εξετάζονται

Μπορεί στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογο του Κιρ Στάρμερ να μην βρίσκεται το θέμα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, όμως η ελληνική πλευρά είναι δεδομένο ότι θα θέσει το διαχρονικό αίτημα τη χώρας στο τραπέζι.

Παρ’ ότι πρόκειται για ένα διμερές θέμα με το Βρετανικό Μουσείο, και όχι με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον σερ Κιρ Στάμερ την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι οποίες γίνονται σε ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον, ευνοϊκό για την Ελλάδα.

Ποια νέα «παράθυρα» για λύση «ανοίγει» το Ηνωμένο Βασίλειο;

Την αισιοδοξία στην Αθήνα για θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο, επιτρέπει ένα διπλό «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πρώτο «παράθυρο» είναι ο νόμος για τις φιλανθρωπίες (νόμος περί Ευαγών Ιδρυμάτων) του 2022 που οδηγεί στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων για… ηθικούς λόγους, αν πρόκειται δηλαδή για «ηθική» υποχρέωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Telegraph, οι πολιτικοί του Εργατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται ο Κ. Στάρμερ, εξετάζουν αυτό το κενό στη νομοθεσία και τις επιλογές που θα μπορούσε να δρομολογήσει.

Το δεύτερο «παράθυρο» το «ανοίγει» το υπουργείο Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας.

Από το «δε θα δώσουμε “άδεια εξαγωγής” για τη μεταφορά των Γλυπτών» περνά σε μία ευνοϊκή για την Ελλάδα μετατόπιση, που αφαιρεί πολλά νομικά «αγκάθια» στο δρόμο για την επιστροφή. Τώρα, μιλά για «νομική ευθύνη» του Βρετανικού Μουσείου και παύει να μιλά πλέον για… «ιδιοκτησία» των Γλυπτών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι πρότινος, επί πρωθυπουργίας του Ρίσι Σούνακ.

Τη σχετική δήλωση έκανε στην εφημερίδα «Τα Νέα» η Εκπρόσωπος της Βρετανίδας υπουργού Πολιτισμού και ήταν ξεκάθαρη: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένουν υπό τη νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και οι δύο «λύσεις» είναι ενδεικτικές της πρόθεσης που φαίνεται να υπάρχει από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας, να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» του δανεισμού των αρχαιοτήτων, – μια πρόταση του Βρετανικού Μουσείου που εδράζεται σε νόμο του 1963 – και να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση.

Τη συμφωνία δανείου έχει αρνηθεί η Ελλάδα, καθώς οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε νομική αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας του Βρετανικού Μουσείου επί των Γλυπτών του Παρθενώνα που αποσπάστηκαν από τον Έλγιν.

Η δέσμευση Στάρμερ

Η Αθήνα μετρά ως πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει ξεκαθαρίσει ότι εφόσον οι η Ελληνική Κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο καταλήξουν σε συμφωνία ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο. Υπέρ της λύσης είχε ταχθεί ο κ. Στάρμερ από την εποχή που οι Εργατικοί ήταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στηρίζουν το ελληνικό αίτημα και οι Βρετανοί

Θετικό είναι και το γεγονός ότι η κοινή γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει το ελληνικό αίτημα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov στη Βρετανία, που δημοσιεύτηκε χθες, το 53% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, μόλις το 24% δήλωσε κατά, ενώ το 23% απάντησε πως δεν έχει άποψη.

Η επίσημη ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Στάρμερ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα στις 10:45 (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου).

Στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης με τον Κιρ Στάρμερ βρίσκονται οι εξελίξεις στα δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα – της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής – σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση.

Πηγές της Ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας και της καινοτομίας και του Τουρισμού (το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα).

Στην ατζέντα και το Μεταναστευτικό, όπως και ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την διετία 2025 – 26.

To άρθρο Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ με το βλέμμα στα Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι δύο «λύσεις» που εξετάζονται δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή