Η Ελλάδα αποφάσισε την Δευτέρα (09.12.2024) να «παγώσει» τα αιτήματα ασύλου που κατέθεταν Σύροι πρόσφυγες, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (13.12.2024) θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για τις εξελίξεις στη Συρία και το προσφυγικό.
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έχουν αποφασίσει να αλλάξουν την πολιτική τους ως προς την εξέταση των αιτημάτων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες, ενώ αρκετοί από αυτούς ήδη επιστρέφουν στην χώρα τους.
Για το ζήτημα αυτό μίλησε σήμερα (11.12.2024) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ραδιοφωνική εκπομπή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ανακοινώσει πάγωμα όλης της διαδικασίας και μάλιστα σήμερα είδα ότι βγήκαν άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες, το Βέλγιο και η Κροατία, κοντά στις 14 που είχαν αθροιστεί μέχρι χθες, που ανακοίνωσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι παύουν να επεξεργάζονται αιτήματα ασύλου από τους Σύριους πολίτες προσωρινά αυτές τις μέρες».
REUTERS/Dilara Senkaya
Τι άλλαξε και «παγώνει» η διαδικασία
Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια: «Μέχρι να δούμε, αυτό αφορά και εμάς βέβαια, να σταθμίσουμε τα δεδομένα και να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο πεδίο. Κοιτάξτε, 99% περίπου των Σύριων που κατέθεταν αίτηση για χορήγηση ασύλου στη χώρα μας, στις δικές μας δομές, επικαλούνται ως βασικό και μοναδικό λόγο τη δίωξή τους από το καθεστώς Άσαντ. Αυτό από προχθές έπαψε να ισχύει».
Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ακόμα ότι μετά τις εξελίξεις στη Συρία όλες οι διαδικασίες παγώνουν προσωρινά μέχρι να σταθμιστούν τα νέα δεδομένα: «Να σας πω εδώ, ότι σήμερα μεταβαίνω στις Βρυξέλλες. Είναι προγραμματισμένη η διυπουργική συνάντηση με την παρουσία του αρμόδιου Αυστριακού επιτρόπου Μπρούνερ, με τον οποίο συνομίλησα με τηλεδιάσκεψη προχθές για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας συνέστησε να περιμένουμε κάποιες μέρες, ακριβώς για να σταθμίσουμε την κατάσταση, πώς διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα. Δεν υπάρχει ζήτημα ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας με τις εξελίξεις. Ασφαλώς, αυτό που γίνεται είναι μία μεγάλη αλλαγή, δραματική αλλαγή στο γεωπολιτικό επίπεδο στη Συρία, και δεν ξέρουμε τι θα προκύψει αύριο: αν αυτό που θα προκύψει είναι καλύτερο ή χειρότερο όσον αφορά τις προσφυγικές ροές και τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.