Ο οδικός χάρτης των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα ονόματα στην κούρσα διαδοχής του Τσίπρα

Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κληθεί να εκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος.

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξετάσουν το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών για την εκλογή νέου προέδρου, αλλά και να αποφασίσουν τον «οδικό χάρτη» των διαδικασιών.

Ερώτημα παραμένει εάν θα εμφανιστεί την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Τη Δευτέρα θα εμφανιστεί όμως, σίγουρα στη Βουλή, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να στηρίξει το κόμμα.

Αρχίζουν τα «όργανα»

Υπενθυμίζεται ότι, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ μέχρι τις 6 Ιουλίου, οπότε θα εκφωνηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εκλέξει και νέο πρόεδρο.

Οι πιθανότητες δίνουν την Όλγα Γεροβασίλη, που έχει άριστη στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και καλούς διαύλους με τα εσωτερικά «ρεύματα», αν και τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Και το πιο σημαντικό, που μένει να καθοριστεί, είναι ο χρόνος αλλά και το περιεχόμενο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα 5 πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα πληροφορίες θα θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος είναι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Διονύσης Τεμπονέρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια αναρίθμητους πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου.

Η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται μία ισχυρή υποψηφιότητα, καθώς η ίδια αναδείχθηκε στην κομματική ιεραρχία από τον Αλέξη Τσίπρα. Ανήκει στην τάση των λεγόμενων προεδρικών, ωστόσο φαίνεται πως δεν αποκλείεται να πάρει την έγκριση της αριστερής τάσης της Ομπρέλας.

Ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ έχει περάσει από κομματικά όργανα ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας από το 2016 έως το 2019.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και μπήκε στη βουλή οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας της χρήζει επικεφαλής του κρίσιμου τομέα των Οικονομικών. Επανεξελέγη στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Αλέξης Χαρίτσης

Το όνομα, του επίσης προερχόμενου από τη γενιά των 40αρηδων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση είναι από τα ονόματα που έχουν ακουστεί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και υφυπουργός Οικονομίας από το 2016 έως το 2019.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας και στις 16 Ιουλίου 2019 ορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 ανανέωσε τη βουλευτική του θητεία.

Διονύσης Τεμπονέρας

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του αγωνιστή που έγινε σύμβολο για την Αριστερά, Νίκου Τεμπονέρα, θεωρείται από πολλούς το νούμερο ένα ανερχόμενο στέλεχος της νέας γενιάς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν εκ των κορυφαίων σε ψήφους στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, ενώ πρόσφατα ορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Ωστόσο ο νέος σε ηλικία, μάχιμος εργατολόγος ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος στις τελευταίες κάλπες κρατά μέχρι στιγμής «κλειστά τα χαρτιά» του.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλεχος πρώτης γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγετικό μέλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας ήρθε αρκετές φορές σε διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, εκπροσωπώντας την αριστερή τάση, ωστόσο πάντοτε ο μέχρι χθες πρόεδρος του κόμματος φαινόταν να τον εκτιμά ιδιαιτέρως.

Ο έμπειρος πολιτικός με το εντυπωσιακό βιογραφικό και το φλεγματικό χιούμορ συνδέθηκε με τη στροφή του κόμματος στον ρεαλισμό, όταν διαδέχθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το 2015 θέση στην οποία παρέμεινε έως τις εκλογές του 2019.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται από τα στελέχη που θα εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στον νέο ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που μένει είναι να ξεκαθαριστεί είναι το ποια θέση θα διεκδικήσει.

Παύλος Πολάκης

Μεταξύ των προσώπων που δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν την καρέκλα είναι και ο Παύλος Πολάκης. Ο αψύς Σφακιανός είχε αναπάντεχες εκρήξεις που προκάλεσαν σκηνές απείρου κάλους εντός και εκτός Βουλής και πριν αλλά και μετά τη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ως απλός βουλευτής ο Παύλος Πολάκης έχει προκαλέσει άφθονους πονοκεφάλους στο κόμμα ενώ πρόσφατα φλέρταρε με τη διαγραφή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απαράδεκτη ανάρτηση επικήρυξη σε βάρος δικαστών και δημοσιογράφων, καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας οι απόψεις του ήταν εκτός κεντρικής γραμμής.

Ωστόσο με μια επιστολή μισής συγνώμης  ο Παύλος Πολάκης βρήκε ξανά τον δρόμο για ψηφοδέλτια και κέρδισε μία έδρα στη βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Παρά το γεγονός ότι κάποιες φωνές ήθελαν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου να συγκαταλέγεται στη λίστα των υποψήφιων διαδόχων, ο ίδιος δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν θα διεκδικήσει τον συγκεκριμένο ρόλο στον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

To άρθρο Ο οδικός χάρτης των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα ονόματα στην κούρσα διαδοχής του Τσίπρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή