Χρυσοχοΐδης: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δει ο πολίτης διαφορά στην καθημερινότητά του»

“Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά να εργαστούμε με αφοσίωση. Αυτή θα είναι η τετραετία της Υγείας, με μια ολιστική προσέγγιση”. Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής (07.07.23) τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας και του ΕΣΥ.

Μάλιστα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις πως ξεκινούν άμεσα οι προσλήψεις 250 ατόμων κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ με διετή θητεία για την άμεση στελέχωση των ασθενοφόρων. Περιλαμβάνονται σε αυτούς και 40 μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι θα προστρέχουν στα περιστατικά ακόμη ταχύτερα. «Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση γιατί τα τελευταία χρόνια υπήρχαν προκηρύξεις αλλά δεν καλύπτονταν οι θέσεις», σημείωσε επίσης ο υπουργός Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα, ανέφερε ο υπουργός υγείας και διευκρίνισε πως αυτό είναι, η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αντάξιο των αναγκών των Ελλήνων πολιτών.

Ένα σύστημα Υγείας που να διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ με ενίσχυση της χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των κυριότερων νοσημάτων, το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, τόνισε.

«Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν πολλές παρεμβάσεις βελτίωσης εν μέσω της πανδημίας. Ο στόχος μας είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Οι προτεραιότητες 

Προτεραιότητες είναι, όπως είπε:

-ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με προσωπικό 

-ενίσχυση των κέντρων υγείας
-ενίσχυση των νοσοκομείων
-ψυχική υγεία
-νέος υγειονομικός χάρτης
-πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
-θεσμός του προσωπικού γιατρού
-προληπτικοί έλεγχοι
-κεντρικοποίηση των προμηθειών
-Αλλαγές στον Υγειονομικό Χάρτη

Αλλαγές στα νοσοκομεία

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στα νοσοκομεία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε πως σε ό,τι αφορά στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) που συντονίζουν τα νοσοκομεία ανά περιφέρεια, θα υπάρξουν αλλαγές.

Θα γίνει επαναχάραξη των ΥΠΕ ανά γεωγραφική αρμοδιότητα. Γεγονός που σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι περιοχές που θα ελέγχουν οι ΥΠΕ αλλά και ο αριθμός τους, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές στο συντονιστικό έργο που εκτελούν.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι Υγειονομικές Περιφέρειες ήταν 17, στην συνέχεια μειώθηκαν σε 14 ενώ αργότερα έγιναν 7.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο πολίτης να δει διαφορά στην καθημερινότητά του όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας. Θα επιταχύνουμε τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Κέντρα Υγείας και τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Θα εντείνουμε τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και ψυχικής υγείας Αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού αλλά και η δική μου αποστολή μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία του υπουργείου», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Περαιτέρω, μίλησε αναλυτικά για τα επιμέρους θέματα και πιο συγκεκριμένα:

Προσωπικός γιατρός και ενίσχυση Κέντρων Υγείας και Κινητών Ομάδων Υγείας

Στη συνέχεια σημείωσε πως δεν υπόσχεται θαύματα, αλλά δεσμεύεται να εργαστεί με αφοσίωση για την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης και της πρόσβασης των πολιτών στις δομές Δημόσιας Υγείας.

«Αυτή θα είναι η τετραετία της υγείας, με μια ολιστική προσέγγιση με επίκεντρο τον πολίτη και βασικούς άξονες την πρόληψη και την ορθή και ολοκληρωμένη νοσοκομειακή περίθαλψη. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε μια σειρά εμβληματικών δράσεων σε όλους τους τομείς της υγείας. Στη δημόσια υγεία έχουμε ξεκινήσει προγράμματα πρόληψης παραγόντων κινδύνου καθώς και προγράμματα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων. Στην πρωτοβάθμια φροντίδα καθιερώνουμε τον θεσμό του προσωπικού γιατρού», σημείωσε.

Σήμερα πάνω από 4,8 πολίτες που έχουν γραφτεί στον προσωπικό γιατρό. Θα υπάρξει ένταξη γιατρών του ΕΣΥ στον θεσμό του προσωπικού Γιατρού, και δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας ελέγχου του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Αύξηση προσωπικού, εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ και νέα νοσοκομεία

Ως πρώτο στόχο η κυβέρνηση έχει θέσει, την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους -κυρίως νοσηλευτές- ώστε να φτάσουμε τον μέσο όρο 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.

Στη συνέχεια με κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης αναμένεται να εκσυχρονιστούν τα κτίρια και ο εξοπλισμός 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας.

Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής και 25 Κέντρων Αποκατάστασης.

Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν νέα νοσοκομεία, όπως είναι το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ παραμένει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων στην Υγεία. Καθώς η πρόσφατη ΠΝΠ, που προβλέπει την ενίσχυση των ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία με οδηγούς από τον στρατό, την πυροσβεστική και κατ’ εξαίρεση και με προσωπικό των ΟΤΑ, είναι λύση ανάγκης.

Οι μόνιμες παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ έπονται από το φθινόπωρο και μετά και φιλοδοξούν να παρέχουν στους πολίτες πρώτες βοήθειες σε 7 έως 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.

Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν έξι νέες βάσεις για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr

To άρθρο Χρυσοχοΐδης: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δει ο πολίτης διαφορά στην καθημερινότητά του» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή