Το βιβλίο της δημοσιογράφου και υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη Ν.Δ. Βίκυς Φλέσσα με τίτλο «Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ» θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Παλαιάς Βουλής,
Στην εκδήλωση θα γίνει δημόσια συζήτηση με τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Δέσποινα Χατζηβασιλείου, γενική γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Θοδωρή Αθερίδη, ηθοποιό και σκηνοθέτη.
Οι ομιλητές θα συζητήσουν με την δημοσιογράφο, κλασσική φιλόλογο Βίκυ Φλέσσα και με το κοινό με αφορμή τις απαντήσεις που έχει δώσει ο αείμνηστος διάσημος ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα, για την οικογένεια, το ασυνείδητο, το διαδίκτυο, την αγάπη και άλλα πολλά.
Η ψυχή, οι σχέσεις, η οικογένεια και ο Φρόιντ
Το βιβλίο αναφέρεται σε ζητήματα όπως η οικογένεια, το ασυνείδητο, το διαδίκτυο, την αγάπη και άλλα πολλά, όπου το ιδιωτικό διαπλέκεται με το κοινωνικό, της Ελλάδας που αλλάζει, αλλά και με το πολιτισμικό, ψυχικό και μια δέσμη από σοβαρά ζητήματα.
Είμαστε όλοι «τραυματισμένοι» από τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής μας; Υπάρχει ασυνείδητο; Πώς είναι οι καλές μητέρες με τα κορίτσια τους και πώς με τα αγόρια τους; Ποιο είναι το «τρίτο πόδι» στη σχέση του ζευγαριού; Μαθαίνεται η αγάπη; Γιατί απατάμε τους συντρόφους μας; Γιατί μας αρέσει το «τζάμπα»; Είναι το διαδίκτυο μια τοξική μήτρα; Γιατί παραμένουμε σε κακοποιητικές σχέσεις; Πού σκοντάφτουμε στην εφηβεία; Τι συμβαίνει με τα μοναχοπαίδια και τα πρωτότοκα παιδιά; Πώς επιλέγουμε ψυχοθεραπευτή; Έχει ξεπεραστεί ο Φρόιντ; Γιατί δεν ερωτεύονται οι ώριμοι άνθρωποι;
Αυτές και πολλές άλλες απορίες από την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον ψυχικό μας βίο, είχε συζητήσει ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ με τη Βίκυ Φλέσσα, στη γνωστή και μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση, όπου έχουν φιλοξενηθεί κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο του πνεύματος και της επιστήμης, διανοητές από τον ελλαδικό χώρο και τον Ελληνισμό της Διασποράς, καθώς και πρόσωπα του δημόσιου βίου, που με τον λόγο τους κομίζουν γνώσεις και στοχασμούς.
Η ίδια η συγγραφέας σημειώνει στον πρόλογό της: «Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από τη δική σας αγάπη για τον Ματθαίο Γιωσαφάτ. Φτάσαμε μαζί του Στα Άκρα τρεις φορές αυτά τα 20 χρόνια βίου της τηλεοπτικής μου εκπομπής στην ΕΡΤ. Τελικά δεν ήταν αρκετές αυτές οι τρεις συνεντεύξεις. Πολλές οι αναπάντητες απορίες. Πέρασαν τα χρόνια κι ακόμη συναντώ ανθρώπους, οι οποίοι θυμούνται φράσεις του Ματθαίου Γιωσαφάτ από την εκπομπή και, κυρίως, πόσο ευεργετικός στάθηκε σε εκείνη την περίοδο της ζωής τους».
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι στην Ψυχανάλυση με όχημα τις λέξεις και οδηγό έναν έμπειρο επιστήμονα, ο οποίος στο έργο του «ομνύει στον Σίγκμουντ Φρόιντ, στον ιατρό-νευρολόγο, που άλλαξε από τον 20ό αιώνα και μετά τη θέασή μας προς την Ψυχή».
Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937-2022) αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του νευρολόγου-ψυχιάτρου το 1967. Μετέβη για περαιτέρω σπουδές στο Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Εκεί έλαβε μετά από εξετάσεις διάφορα διπλώματα στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική (Δίπλωμα Ψυχολ. Ιατρικής, ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής του Κολλεγίου Ψυχιάτρων κ.λπ.). Εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley Λονδίνου). Δίδαξε στο Κέντρο Towistock και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο) ως επίκουρος καθηγητής (Senior Lecturer). Έκανε επίσημη πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ίδρυσε με άλλους την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, που εκπαιδεύει στην ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού της Ινστιτούτου. Υπήρξε τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών Εταιρειών και έχει μετάσχει στη συγγραφή πολλών επιστημονικών βιβλίων και πολυάριθμων άρθρων. Έχει κληθεί να μιλήσει σε πολλά κέντρα του εξωτερικού (Παν/μιο Οξφόρδης, London School of Economics κ.ά.) καθώς και σε πολυάριθμα νοσοκομεία, επιστημονικά κέντρα, στη σειρά διαλέξεων του Megaron Plus κ.λπ. Είναι και ο ιδρυτής, με άλλους συναδέλφους, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, της οποίας και εξελέγη ο πρώτος πρόεδρος.
Ειδήσεις σήμερα:
Το είχαν πει γι’ αστείο οι Simpsons κι έγινε! Οι Cypress Hill στη σκηνή με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου
Λάδι στη φωτιά από το Κρεμλίνο – Οι τρομοκράτες είχαν επαφές στην Ουκρανία, λένε οι μυστικές υπηρεσίες του Πούτιν
Γιατί η Κέιτ Μίντλετον κάνει προληπτική χημειοθεραπεία – Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες