«Οι νέοι μπορούν να σπάσουν τις προκαταλήψεις»

Ο Πἀπας Φραγκίσκος την Πέμπτη 16-5-2024, δέχτηκε σε ακρόαση (και όχι σε μια συνηθισμένη γενική συνάντηση για την ανταλλαγή χειραψίας) τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας Ελλάδος, που τον συνόδευε αντιπροσωπεία του Φοιτητικού
Οικοτροφείου Αθηνών από 30 Φοιτητές. Η ακρόαση οργανώθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για την ενότητα των Χριστιανών.
Η Αποστολική Διακονία πάνω από δύο δεκαετίες οργανώνει, σε συνεργασία με το Ποντιφικό Συμβούλιο για την ενότητα των Χριστιανών, δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και παιδείας προς κατανόηση της πατερικής παράδοσης, που ετησίως λαμβάνουν χώρα στο Οικοτροφείο και στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών του Βατικανού. Σε αυτό το πλαίσιο παραχωρούνται και υποτροφίες για πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στα Ελληνικά και Ποντιφικά Πανεπιστήμια. Κατά συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός λαϊκών και κληρικών φοίτησαν σε κοινά προγράμματα των δύο Εκκλησιών, ως διδάκτορες, και σήμερα τυγχάνουν διεθνούς κύρους όπως: ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και βέβαια ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Σεβασμιώτατος κ. Αγαθάγγελος.








Σήμερα από τα τμήματα αυτά απεφοίτησαν Καθηγητές που πάλεψαν και παλεύουν για να ενταχθεί στα Λύκεια της Ρώμης η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και ήδη έχουν κάνει σημαντικά βήματα. Παράλληλα από το νέο ακαδημαϊκό έτος η Αποστολική Διακονία με την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, την Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και την Ελληνορθόδοξη Ενορία του αγίου Θεοδώρου της Ρώμης θα οργανώσουν τμήμα διδασκαλίας της Βυζαντινής Μουσικής.







papas-vatikano-agathaggelos

Στην ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που χαρακτηρίζει την κοινή πρωτοβουλία της Αποστολικής Διακονίας και του Ποντιφικού Συμβουλίου για την ενότητα των χριστιανών, μια πρωτοβουλία προς την κοινή συνεργασία, για την επιστροφή των πιστών προς την πλήρη ενότητα στην Εκκλησία του Κυρίου μας.

Ο Πάπας στην ομιλία του υπογράμμισε, επίσης, ότι παρά τις δύσκολες στιγμές που βίωσε η Ελλάδα, οφειλόμενες στην οικονομική κρίση και στη συνέχεια στην πανδημία Covid, η Αποστολική Διακονία σε συνεργασία πάντα με το Ποντιφικό Συμβούλιο για την ενότητα των χριστιανών, συνέχισαν σθεναρά την πολιτιστική και πνευματική συνεργασία τους.

«Χαίρομαι», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, «για τις προσπάθειές σας για την μεταλαμπάδευση του οικουμενικού πνεύματος της Εκκλησίας του Κυρίου μας στους νέους ανθρώπους». «Πράγματι μόνον οι νέοι άνθρωποι που στηρίζουν τις ελπίδες τους στην αληθινή πίστη στον Κύριό μας, μπορούν να σπάσουν τα δεσμά και τις προκαταλήψεις των καθολικών και ορθοδόξων, που για αιώνες είχαν αιχμαλωτισθεί σε ανούσιες παρεξηγήσεις και συναισθήματα, που τους εμποδίζαν να αναγνωριστούν ως πραγματικοί αδελφοί, να εκφράσουν και να μαρτυρήσουν την κοινή τους πίστη, μέσα στη διαφορετικότητά τους, ιδιαίτερα δε, σήμερα που ο κόσμος μας ταράσσεται από συγκρούσεις», υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος. Σε άλλο σημείο ο Ποντίφικας ανέφερε: «Πρέπει να προσευχόμαστε και να πορευόμαστε από κοινού όλοι μαζί. Ο αγαπημένος μας αδελφός Μητροπολίτης Ιωάννης Ζηζιούλας διερωτάτο: Πότε θα φτάσουμε στην πλήρη ενότητα; Δεν το γνωρίζουμε, έλεγε, ίσως την ημέρα της τελικής κρίσεως, επαναλάμβανε. Μα τώρα όλοι μαζί πρέπει να πορευτούμε και να εργαστούμε από κοινού. Ήταν πράγματι μεγάλος ο Ιωάννης Ζηζιούλας. Πραγματικά μπράβο του!». Τέλος, ο Πάπας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο με βαθιά πίστη και σημαντικό ποιμαντικό έργο, καθώς επίσης για την στήριξη που δίνει στο έργο της Αποστολικής Διακονίας.

Οι Φοιτητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο, το Ρωσσικό Κολλέγιο και το Ουρβανιανό Πανεπιστήμιο, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους φοιτητές και να ανταλλάξουν απόψεις μέσα σε ένα κλίμα πρωτοχριστιανικού ενθουσιασμού, να προσκυνήσουν στις Κατακόμβες, όπου ετέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση και να εκκλησιασθούν διακονούντες το ψαλτήρι την Κυριακή των Μυροφόρων στον ελληνορθόδοξο ναό του αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου της Ρώμης.



Πηγή