To ζήτημα των γυναικοκτονιών μετά λόγου και κίνησης

Στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου και για δύο μόνο παραστάσεις, 9 και 9 Ιουνίου, η ομάδα Gratia Artis θα παρουσιάσει το έργο της με τίτλο «Από Πρόθεση». 

Η παράσταση αφορά στο ζήτημα των γυναικοκτονιών, θέμα, δυστυχώς, οικείο για την ελληνική πραγματικότητα, καθώς στη χώρα μας έχουν ήδη γίνει έξι γυναικοκτονίες σε μόλις 6 μήνες. 

Η θεατρική ομάδα Gratia Artis θα συμμετέχει, επίσης, στις 18 Μαΐου στο 3ο Φεστιβάλ Strong Me για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας (17,18 και 19 Μαΐου) στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας ένα μικρό κομμάτι από την παρασταση.









Λίγα λόγια για την παράσταση από την θεατρική ομάδα

Τα τελευταία χρόνια τα στοχευμένα εγκλήματα μίσους κατά των γυναικών, λόγω του φύλου τους, προσδιορίζονται ως γυναικοκτονίες, έστω κι αν νομικά και θεσμικά το κράτος δεν τις αναγνωρίζει ως τέτοιες. Οι ολοένα αυξανόμενες δολοφονικές πράξεις αυτού του είδους δεν οφείλονται στην μέχρι πρόσφατα αποδοχή τους ως «εγκλήματα πάθους» ή «τιμής», αλλά διαπράττονται «από πρόθεση».

Επτά χορεύτριες, ένα πλάσμα «απόκοσμο» και η παρουσία του «άντρα» προσπαθούν να αποτυπώσουν στη σκηνή τον πόνο, τον φόβο, την οργή και την απόγνωση που μπορεί να βιώνει μια γυναίκα – θύμα της έμφυλης βίας.

Η ωμή και σκληρή αυτή πραγματικότητα, με την οποία αιώνες τώρα έρχεται αντιμέτωπη η γυναικεία υπόσταση, παρουσιάζεται επί σκηνής και σκιαγραφείται με λόγο και κίνηση.

Σε όλες αυτές τις γυναικοκτονίες, από το κυνήγι των μαγισσών του 15ο αι., όπου χιλιάδες γυναίκες ρίχτηκαν στην πυρά ως τα σήμερα, όπου υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μια γυναίκα δολοφονείται ανά 10 λεπτά, υπάρχει πάντα η ίδια σκληρή πατριαρχική αντίληψη περί ιδιοκτησίας του γυναικείου σώματος.

Τα γυναικεία σώματα χορεύουν, επί σκηνής, συνεχόμενα σε ρυθμούς που εναλλάσσονται, δονούνται, θέλοντας να σπάσουν τη σιωπή, να δουν μέσα απ’ τις κλειστές πόρτες, να καταλαγιάσουν τον φόβο, να συναντηθούν μέσα από τα βλέμματά τους στο φως. Απέναντί τους το σκοτεινό πρόσωπο του «Άντρα – θύτη». Η παράσταση επιχειρεί με τρόπο ακραίο αλλά και άκρως ρεαλιστικό ταυτόχρονα, να ανιχνεύσει τις αιτίες, τις συνθήκες και τελικά την κουλτούρα που διαμορφώνεται πίσω από ένα τέτοιο προφίλ.



Πηγή