Η σχεδιάστρια των βραβείων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Μόλις ολοκληρώθηκε το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που φέτος είχε επετειακό χαρακτήρα, φιλοξένησε πλήθος αστέρων, και ήταν μια από τις καλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων. Τα βραβεία του φεστιβάλ δόθηκαν σε μια ξεχωριστή τελετή, φιλοτεχνημένα από τη διακεκριμένη σχεδιάστρια, εικαστικό και designer Ευγενία Μανωλιουδάκη με σπουδές στο Jewellery Design & Sculpture London Guidhall University, η οποία είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τον περίοπτο “Αλέξανδρο”, που δίνεται στους διακριθέντες του Φεστιβάλ (χρυσός, αργυρός, χάλκινος).

Με αφορμή αυτό το γεγονός αλλά και γενικότερα την ξεχωριστή θέση που κατέχει πλέον το ελληνικό design η σχεδιάστρια μιλάει στο “Πρώτο Θέμα”.






Τι σημαίνει για εσάς να σχεδιάζετε ένα τόσο περίοπτο βραβείο όπως ο Αλέξανδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης;
Αγαπώ τον θεσμό, αγαπώ τους ανθρώπους του Φεστιβάλ, αγαπώ το σινεμά. Η εκτίμηση για τη δουλειά που κάνουν είναι τεράστια και η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν στο να σχεδιάσω το βραβείο είναι μεγάλη. Συγκινούμαι και είμαι περήφανη που γίνομαι μέρος μιας υπέροχης ομάδας. Εάν το σκεφτείς, αυτό που μένει και πιστοποιεί τη διάκριση μιας προσπάθειας είναι το βραβείο. Είναι τρομερό να έχει λάβει το βραβείο που έχεις σχεδιάσει η Μόνικα Μπελούτσι, ο Ρέιφ Φάινς, η Ζιλιέτ Μπινός, ο Ματ Ντίλον




Ευγενία Μανωλιουδάκη: Η σχεδιάστρια των βραβείων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


Ο ηθοποιός Ματ Ντίλον με το βραβείο




Ευγενία Μανωλιουδάκη: Η σχεδιάστρια των βραβείων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης






Είστε μία Ελληνίδα σχεδιάστρια, αλλά με διεθνείς αναφορές. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για το έργο σας αλλά και τις γενικότερες δράσεις της M art;

Η M art είναι το τρίτο παιδί μου. Έχουμε δουλέψει σκληρά μαζί με μια υπέροχη ομάδα, αλλά κυρίως με τον αδερφό μου, Ανδρέα Μανωλιουδάκη, συνιδρυτή της M art, για να καταφέρουμε το ακατόρθωτο. Λέγοντας “το ακατόρθωτο” εννοώ ότι καταφέραμε μέσα σε 25 χρόνια να βάλουμε την τέχνη στην καθημερινότητα αμέτρητων ανθρώπων, μέσα από τις δράσεις μας. Πρεσβεύοντας ότι η τέχνη είναι το καλύτερο μέσο επικοινωνίας, μας έχουν εμπιστευτεί όλα αυτά τα χρόνια μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να προβάλλουμε τις αξίες τους με όχημα την τέχνη.

Αναρίθμητες επιμέλειες εκθέσεων, πάνω από 80.000 παιδιά που έχουν παρακολουθήσει τα εικαστικά εργαστήρια που διοργανώνουμε, ενώ πολλαπλά μικρογλυπτά για βραβεύσεις και αναμνηστικά δώρα βρίσκονται στα χέρια χιλιάδων ανθρώπων. Επιπλέον, έχουμε επιτελέσει ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο συνεργαζόμενοι με σχεδόν όλα τα σωματεία της χώρας μας για τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Όλα αυτά συνθέτουν την πορεία της δουλειάς μας και μια διαδρομή που μας κάνει περήφανους.

Δείχνετε να εκπροσωπείτε τις πιο ωραίες δυνάμεις του ελληνικού σχεδίου. Πιστεύετε αλήθεια στο μέλλον της ελληνικής τέχνης;

Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Φυσικά και πιστεύω στο μέλλον της ελληνικής τέχνης. Εμπιστεύομαι τους νέους δημιουργούς και βλέπω σπουδαίες δουλειές με ενδιαφέρουσες συνέργειες και δυναμική σε αυτά που παρουσιάζουν. Ωστόσο, παρατηρώ συχνά μια ταχύτητα στα πράγματα που ενέχει κινδύνους για την ποιότητα της δουλειάς.

Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους νέους δημιουργούς να αποκτήσουν βήμα και αναγνώριση. Δυστυχώς, δεν βλέπω κάποια ουσιαστική αλλαγή στο συστημικό πλαίσιο που υπάρχει, και αυτό, από μόνο του, αποδυναμώνει τις νέες φωνές. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο οι δημιουργοί να έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τη δουλειά τους. Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για τους ίδιους, αλλά και για την κοινωνία συνολικά. Η ύπαρξη πολυφωνίας είναι καθοριστική, και είναι ευθύνη όλων μας να στηρίξουμε ενεργά αυτή την κατεύθυνση.




Ευγενία Μανωλιουδάκη: Η σχεδιάστρια των βραβείων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης





Ευγενία Μανωλιουδάκη: Η σχεδιάστρια των βραβείων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης






Τι να περιμένουμε για το γούρι του 2025, γνωρίζοντας ότι τα γούρια σας έχουν πια καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς στην αγορά;

Η σχέση με το κόσμημα είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή μου, μιας και προέρχομαι από μία οικογένεια με παράδοση στο κόσμημα. Έχω σπουδάσει μικρογλυπτική, σχέδιο κοσμήματος και γεμμολογία στο Λονδίνο. Το γούρι της κάθε χρονιάς, λοιπόν, σηματοδοτεί για μένα τις ρίζες μου και είναι μία αφορμή για να βρεθούμε όλοι μαζί και να γιορτάσουμε.

Όπως πάντα, το γούρι είναι ένα κόσμημα σε απλές γραμμές με διάφορες εφαρμογές, το οποίο φέρει μέσα του ένα αφήγημα, μία ελπίδα, μία προτροπή για το νέο έτος. Φέτος, το γούρι, όπως και κάθε χρόνο, θα παρουσιαστεί στο ξενοδοχείο Herodion στην Ακρόπολη, των πολύ καλών μας φίλων Κάτιας και Νάνσυ Τσιμιδοπούλου, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 ενώ θα ακολουθήσει μια δεύτερη παρουσίαση την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα στο Bistroteca στην πλατεία Β. Γεωργίου.

Με χαρά θα βρίσκομαι εκεί να σας υποδεχτώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ακρόαση για τα UFO στο αμερικανικό Κογκρέσο – Εξετάστηκε βίντεο που δείχνει λευκή σφαίρα να βγαίνει από τον ωκεανό

Η τρομακτική στιγμή που κρουαζιερόπλοιο παίρνει κλίση 45 μοιρών εν μέσω καταιγίδας: «Ήταν σαν τον Τιτανικό»

Τα 6 SOS για το επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει στα κριτήρια, πώς θα γίνουν οι πληρωμές



Πηγή