Τα μυστικά του αποκαλύπτονται μέσα από μια έκθεση

Όταν το 2015 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν ασύλητο λακκοειδή τάφο νεαρού άνδρα που χρονολογείται περί το 1450 π.Χ, στη Μεσσηνία, πλησίον του Ανακτόρου του Νέστορος, ο διεθνής τύπος, εντυπωσιασμένος, έκανε λόγο για τη σημαντικότερη επί ελληνικού εδάφους αρχαιολογική ανακάλυψη της δεκαετίας. Πολύ σύντομα το κοινό, όχι μόνον το ελληνικό αλλά και το διεθνές, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα πολυάριθμα κτερίσματα και πολύτιμα αντικείμενα που βρέθηκαν εντός του Τάφου του Γρύπα Πολεμιστή, όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε, μέσα από μία έκθεση η οποία θα ξεκινήσει τη διαδρομή της από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, όπου θα φιλοξενείται από τις 15 Φεβρουαρίου, και θα ταξιδέψει, στη συνέχεια, στο Μουσείο Γκετί, στο Λος Άντζελες.






Θολωτός ψαρίου – κράνος

Η έκθεση, η οποία φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι Πρίγκηπες της Πύλου. Οι Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού», περιλαμβάνει τα 1400 τεράστιας αρχαιολογικής αξίας αντικείμενα που βρέθηκαν εντός του τάφου ο οποίος αποδίδεται από τους ανασκαφείς του, τους Σάρον Στόκερ και Τζακ Ντέιβις από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, σε νεαρό βασιλιά, περίπου 30 ετών, ύψους περίπου 1,70 μ., με μακριά μαύρα μαλλιά. Ανάμεσά τους εντυπωσιακά χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια με διάφορες παραστάσεις, μια σπάνια χρυσή αλυσίδα την οποία φέρεται να φορούσε ο νεκρός, σφραγιδόλιθοι από ελεφαντόδοντο με εγχάρακτες παραστάσεις, ασημένια κύπελλα, κάποια από τα οποία χείλη, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, ένας χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι και λεκανίδες, ψηφίδες από πολύτιμους λίθους, χτένες και ένας καθρέπτης αλλά και πολυάριθμα χάλκινα όπλα, ένα μαχαίρι, ένα ξίφος, τα απομεινάρια μιας πανοπλίας, ένα κράνος από χαυλιόδοντες αγριογούρουνου και μία σπάθα ενός μέτρου με επιχρυσωμένη λαβή.




Τάφος Γρύπα Πολεμιστή: Τα μυστικά του αποκαλύπτονται μέσα από μια έκθεση


Χρυσή αλυσίδα διακοσμημένη με χάντρες

Ο ένοικος του τάφου ονομάστηκε Γρύπας Πολεμιστής εξαιτίας ενός ελεφαντοστέινου πλακιδίου που βρέθηκε στα πόδια του νεκρού και απεικονίζει έναν γρύπα, μυθολογική μορφή με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού. Από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι ένας σκαλισμένος σφραγιδόλθος, περίπου 2,5 εκ., που απεικονίζει, με απίστευτη λεπτομέρεια, τη μάχη δύο πολεμιστών. Ο ένας κείτεται νεκρός ενώ ο άλλος, ο ήρωας, τού βυθίζει το ξίφος στο στέρνο λίγο πριν ξεψυχήσει.




Τάφος Γρύπα Πολεμιστή: Τα μυστικά του αποκαλύπτονται μέσα από μια έκθεση


Ο εντυπωσιακός σφραγιδόλιθος που απεικονίζει τη μάχη των δύο πολεμιστών

Το γεγονός ότι τόσο το παραπάνω όσο και αρκετά ακόμη ευρήματα είναι μινωϊκής τεχνοτροπίας, οδήγησε τους ανασκαφείς του τάφου στην υπόθεση ότι είτε αποτελούσαν προϊόντα λεηλασίας είτε ο καλλιτέχνης τα φιλοτέχνησε ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της φημισμένης μινωικής τέχνης. Σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται μια ενδιαφέρουσα, άγνωστη μέχρι προσφάτως, σχέση μεταξύ του Μυκηναϊκού και του Κυκλαδικού Πολιτισμού ο οποίος προηγήθηκε.




Τάφος Γρύπα Πολεμιστή: Τα μυστικά του αποκαλύπτονται μέσα από μια έκθεση


Κοσμήματα μινωικής τεχνοτροπίας

«Η έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει, από κοντά, θησαυρούς της Εποχής του Χαλκού, που αποκαλύπτουν πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της Μυκηναϊκής περιόδου» σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου συμπληρώνοντας πως μεσσηνιακή γη, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, συνεχίζει να μας επιφυλάσσει απρόσμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τον αστείρευτο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.




Τάφος Γρύπα Πολεμιστή: Τα μυστικά του αποκαλύπτονται μέσα από μια έκθεση


Κουκουνάρα – σφραγιδόλιθος

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά έργα που συνεχίζονται στη Μεσσηνία με στόχο την ανάδειξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, μεταξύ των οποίων η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου.




Τάφος Γρύπα Πολεμιστή: Τα μυστικά του αποκαλύπτονται μέσα από μια έκθεση


Σφραγιστικό δαχτυλίδι

Αναφερόμενη δε στη μελλοντική παρουσίαση της έκθεσης στο Μουσείο Γκετί, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού, η οποία υλοποιείται συστηματικά από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Αδερφός θύματος στην Πιερία: Η νύφη μου σκότωσε και την ψυχή παιδιού της και την οικογένειά μου

Κωνσταντίνος Τασούλας: Με τηλέφωνο Nokia, Λατινικά και μετσοβόνε στο Προεδρικό Μέγαρο

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο 20 γνωστοί influencers που «χρεώνουν» ως και €10.000 μια ανάρτηση



Πηγή